Γιατί ανεβαίνει ξέφρενα η τιμή στο σιτάρι; Πόσο θα ακριβύνει ακόμη το ψωμί;
Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές; Η
πρώτη είναι η χαμηλή παραγωγή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη
(Γαλλία και Ιταλία).Η δεύτερη είναι η πολύ χαμηλή παραγωγή φέτος στον Καναδά.
Από τα 6,6 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, φέτος λόγω ξηρασίας
και καύσωνα έπεσε στα 3,8 εκατομμύρια τόνους.Ωστόσο ο ίδιος ο Καναδάς,
καταναλώνει ετησίως περί τους 600.000 τόνους μόλις και οι υπόλοιπες
ποσότητες πάνε για εξαγωγή.
Όμως, έχουν εκτοξευθεί και τα
μεταφορικά κόστη από τα ναύλα, γεγονός που καθιστά ασύμφορη τη μεταφορά
σιτηρών από τον Καναδά στην Ευρώπη και την Αφρική.
Έτσι, η ζήτηση
υπερισχύει κατά πολύ της προσφοράς, με αποτέλεσμα να καταγράφονται τιμές
ρεκόρ, ενώ η εκτίμηση είναι πως οι ανοδικές τάσεις θα συνεχιστούν ...
Αξίζει
να τονιστεί πως καταγράφονται συνεχή ιστορικά ρεκόρ τιμών στο σκληρό,
ενώ από κοντά ακολουθούν και τα υπόλοιπα δημητριακά, το μαλακό (εξ ου
και η άνοδος στις τιμές του ψωμιού), το κριθάρι, το καλαμπόκι και τα
σανοειδή (τριφύλλι).
Το βέβαιο είναι πως αυτές οι αυξήσεις συμπαρασύρουν
σε κύμα ανατιμήσεων πολλά διατροφικά είδη και το θέμα απασχόλησε και το
υπουργικό συμβούλιο, καθώς προβλέπεται δύσκολος χειμώνας ακρίβειας για
τους καταναλωτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου