26/9/21

video Δείτε έναν μεσαιωνικό πύργο στο Κουνουπέλι, στην πανέμορφη Ηλεία!

 

 

 
                                        κλικ εδώ

 

 

 

 Πύργος σε λόφο πάνω από τη θάλασσα που αποτελούσε μέρος ενός φράγκικου οικισμού. Βρίσκεται στο νότιο άκρο της παραλίας της Καλογριάς δίπλα στα Λουτρά Υρμίνης στην παραλία Κουνουπέλι, στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης της πανέμορφης Ηλείας!



O μεσαιωνικός οικισμός στη θέση αυτή πιθανό να λεγόταν Μαντριά ή Salina. Ήταν κτισμένος στη θέση μικρής πόλης που κάποιοι ερευνητές έχουν ταυτίσει με την αρχαία Υρμίνη. 

 

 

Ο οικισμός οχυρώθηκε επί Φραγκοκρατίας, πιθανότατα τον 13ο αιώνα, μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Φράγκους, όπως έγινε σχεδόν σε όλη την σημερινή Ελλάδα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους σταυροφόρους.

 

 

Ο οικισμός κάλυπτε δύο λόφους με έκταση 300 και 200 στρέμματα. Οι πλευρές των υψωμάτων προς τη θάλασσα είναι απόκρημνες ενώ προς τη στεριά πιο προσβάσιμες. 

 

 

Ο πύργος έχει διαστάσεις 7,5 m x 8,3 m περίπου. Είναι κατασκευασμένος με ημικατεργασμένους λίθους και ισχυρό κονίαμα. Στο σωζόμενο τμήμα δεν υπάρχουν ανοίγματα για είσοδο και παράθυρα. 

 

 

Η είσοδος ήταν προφανώς στον επάνω όροφο, όπως συνηθιζόταν εκείνους τους αιώνες για λόγους ασφάλειας από ξαφνικές επιθέσεις, ο οποίος έχει γκρεμιστεί. Το μεγάλο μέγεθός του είναι ένδειξη ότι δεν ήταν απλή βίγλα. Ίσως να ήταν ο ακρόπυργος του οικισμού ή αρχοντική κατοικία. Ή και τα δύο.

 

 

 Απολαύστε το video του Kostas Gertzos


 

 

 

 

video για την Φολόη - Ο 4ος άθλος του Ηρακλή, ο Ερυμάνθιος Κάπρος και τo δάσος των Κενταύρων

 

 

 

 

Το boreiaileia.blogspot.com προτείνει το video για το Κοτύχι με τα φλαμίνγκο στη βόρεια Ηλεία

 

 

 

 

Δείτε ένα υπέροχο video - Με ποδήλατα στην Τεχνητή Λίμνη Πηνειού

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου