17/9/21

Χαρές και πανηγύρια για τους ελαιοπαραγωγούς; "Πολύ καλά" τα νέα από την Ισπανία!

 

 

 

 

 

     Τα νέα, που με αγωνία περίμεναν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί από την παγκόσμια υπερδύναμη του ελαιολάδου Ισπανία, είναι πάρα πολύ καλά για αυτούς!

 

 Η παραγωγή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία θα κυμανθεί σε χαμηλά για τις δυνατότητες παραγωγής της χώρας, όπως τουλάχιστον εκτιμά ισπανικός ελαιοπαραγωγικός οργανισμός.  

 

 

Και αυτό επειδή φέτος δεν έχει βρέξει αρκετά και οι καρποί δεν αναμένεται να αποδώσουν τις συνήθεις ποσότητες ελαιολάδου. Τουλάχιστον εάν δεν βρέξει στην ιβηρική χερσόνησο τις επόμενες εβδομάδες...  

 

 

      Αυτά είναι πάρα πολύ καλά νέα για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, επειδή η τιμή του νέας εσοδείας έξτρα παρθένου ελαιολάδου όχι μόνο δεν θα δεχτεί πιέσεις από την υπερπαραγωγή των Ισπανών αλλά αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένη από πέρυσι στο ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου. Και αυτό για δύο λόγους.  

 

 

Πρώτον, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά όλα στην τιμή είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Καθώς η προσφορά θα περιοριστεί (λόγω χαμηλής παραγωγής της Ισπανίας) η ζήτηση θα παραμείνει η ίδια. 



Ιδίως, εάν σκεφτούμε πως η ζήτηση παρουσίασε αύξηση εν μέσω covid-19 και ότι επίσης, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εξαγωγές προς ΗΠΑ μετά τη νίκη Μπάϊντεν, ο οποίος κατάργησε τους δασμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ.



Δεύτερον και πολύ σημαντικό, δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σε αποθήκευση από την περσινή παραγωγή και η τιμή που γίνονται λίγες εμπορικές πράξεις κυμαίνονται από τα 3,10 ευρώ/κιλό έως τα 3,50 ευρώ/κιλό.



Και το... κερασάκι στην τούρτα είναι η αλλαγή στην νομοθεσία που πέρασε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, η οποία απαγορεύει το "φρεσκάρισμα" των παλαιάς εσοδείας ελαιολάδων με ποσότητες από την καινούργια παραγωγή.

 

 

Στόχος είναι η εξασφάλιση προστιθέμενης αξίας για το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό αποτελεί από μόνο του μια αιτία για να αυξηθεί η ζήτηση για νέας παραγωγής έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.


 

Όλα δείχνουν λοιπόν, ότι η φετινή χρονιά θα χαρίσει χαμόγελα στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς καθώς το έξτρα παρθένο αναμένεται να ξεκινήσει με υψηλότερη τιμή από πέρυσι την ίδια εποχή. Υπομονή λοιπόν και σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε με σιγουριά.

 

 

Αποποίηση ευθύνης   Το boreiaileia.blogspot.com δεν έχει σκοπό να σας πει σε ποιες τιμές θα πουλήσετε και θα αγοράσετε. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσετε εσείς και μόνο εσείς προσωπικά συνεκτιμώντας τις καταστάσεις. 

Δουλειά μας είναι να είστε καλά πληροφορημένοι για το τι ακριβώς συμβαίνει. Όλα όσα διαβάζετε εδώ είναι πληροφορίες και όχι συμβουλές για εμπορικές πράξεις. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις...  

 

 πηγές       agrocretanews        ΣΕΔΗΚ

 

 

 

 

 ( ηχητικό )  Χ. Βαλιανάτος: Εξελίξεις σε αποζημιώσεις και στον "πόλεμο" της σταφίδας

 

 

 

 

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ιδρύονται έξι νέα ΔΙΕΚ με επτά νέες ειδικότητες - Πότε ξεκινούν

 

 

 

 

Mε 3,50 ευρώ πούλησε η Κριτσά το ελαιόλαδο (Κρήτη). Εμείς;

 

 

 

 

Ενώ η Ηλεία "κοιμάται" ιδρύεται η Κρητών Ένωση, που θα τυποποιεί 7.000 τόνους ελαιόλαδο

 

 

 

 

Πως μπαίνει νόμιμα τροχόσπιτο, λυόμενο ή άλλη κατασκευή στο οικόπεδο

 

 

 

 

 

Έρχεται! Κλάδεμα δέντρων εντός των οικοπέδων χωρίς την άδεια του Δασαρχείου

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου