Η κακή χοληστερόλη (LDL) μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες σας και να προκαλέσει σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ελέγχετε τα επίπεδά της για να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές.
Τροφές που εκτοξεύουν την κακή χοληστερόλη. Η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας είναι γνωστή ως υπερχοληστερολαιμία. Πρόκειται για μια από τις ασθένειες που επηρεάζουν συχνά και πολύ τους ανθρώπους σήμερα. Υπαίτιες είναι και κάποιες τροφές που εκτοξεύουν την κακή χοληστερόλη.
Αυτό το λίπος είναι απαραίτητο σε ορισμένες ποσότητες στο σώμα σας. Εκκρίνεται από το συκώτι αλλά μπορείτε να το πάρετε και μέσω ορισμένων τροφών που το περιέχουν.
Μόλις σχηματιστεί, χρησιμεύει στη δημιουργία χολικών οξέων, στην καρδιαγγειακή σας λειτουργία και σε μια ολόκληρη σειρά διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την υγεία σας.
Το πρόβλημα είναι ότι σε υπερβολικά επίπεδα προκαλεί ποικίλες ανισορροπίες. Αφού σχηματιστεί πλάκα στις αρτηρίες σας, αυξάνεται δραματικά και ο κίνδυνος να αναπτύξετε στεφανιαία καρδιακή νόσο.
Έτσι, για να αποφευχθούν οι επιπλοκές στην υγεία σας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η χοληστερόλη. Πρέπει επίσης να είμαστε ενημερωμένοι για το ποια τρόφιμα τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα της LDL.
Ορισμός για την κακή χοληστερόλη (LDL);
Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL), περισσότερο γνωστές ως “κακή χοληστερόλη”, είναι ένα είδος λίπους που τείνει να εναποτίθεται στις αρτηρίες σας. Αυτό προκαλεί αθηρωματική πλάκα.
Πρόκειται για έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που απειλούν το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται, συγκαταλέγεται στους επονομαζόμενους “σιωπηλούς δολοφόνους” της υγείας του οργανισμού μας.
Ένα άτομο κρίνεται πως πάσχει από υπερχοληστερολαιμία όταν οι μετρήσεις στα επίπεδα LDL χοληστερόλης υπερβαίνουν τα 130 mg / dl.
Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι όταν τα επίπεδα της “καλής χοληστερόλης” (HDL) είναι χαμηλότερα από 35 mg / dl για τους άνδρες και 40 mg / dl για τις γυναίκες.
Συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης
Τα κλινικά συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης μπορεί να διαφέρουν ανά ασθενή. Γενικά, όταν το πρόβλημα βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, δεν προκαλεί τρομερά συμπτώματα.
Καθώς, όμως, η νόσος εξελίσσεται, μπορείτε να νιώσετε:
Βάρος ή δυσπεψία
Κούραση
Δυσκοιλιότητα
Τρέμουλο κατά την κίνηση
Κακή αναπνοή
Φλεγμονή στα άκρα σας
Ζάλη
Πονοκεφάλους
Θολή όραση
Πόνο στο στήθος
Ποια είναι τα τρόφιμα που έχουν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL);
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συνυπολογίζονται όταν κάνουμε λόγο για τη συσσώρευση της κακής χοληστερόλης (LDL) στις αρτηρίες σας. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν κάποια σχέση με το φαγητό σε τρόφιμα που έχουν υψηλές ποσότητες από αυτό το είδος λίπους.
Εξαιτίας αυτού, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της νόσου, είναι σημαντικό να τα αφαιρέσετε από την κανονική διατροφή σας. Πρέπει να τα αντικαταστήσετε με υγιεινές επιλογές.
1. Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά
Τα εν λόγω γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Με αυτό ως δεδομένο, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληστερόλη πρέπει να απομακρύνουν τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά από τη διατροφή τους.
Ιδανικά, είναι καλό να τα αντικαταστήσετε με αντίστοιχα προϊόντα με μειωμένα λιπαρά ή “αποβουτυρωμένα”. Αυτά μειώνουν σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε λίπος.
Μερικά παραδείγματα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά είναι:
Κρέμα γάλακτος
Συμπυκνωμένο γάλα
Κρέμες
Βούτυρα και μαργαρίνες
2. Τυριά
Η διατροφική αξία και σύνθεση του τυριού, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου της χοληστερόλης, διαφέρει από το ένα είδος στο άλλο. Μερικά τυριά έχουν ελάχιστες ποσότητες. Άλλα έχουν υψηλότερα ποσά, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους.
Τα τυριά που έχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη και κακή χοληστερόλη (LDL) είναι τα καπνιστά και αυτά που μπορούν να αλειφτούν.
3. Κόκκινα κρέατα, από τις τροφές που ανεβάζουν την κακή χοληστερόλη
Αποτελούν μέρος της καθημερινής ή τακτικής διατροφής πολλών ανθρώπων. Τα κόκκινα κρέατα, όμως, είναι ένα από τα τρόφιμα με την υψηλότερη συγκέντρωση χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών.
Δεν πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, πρέπει να επιλέξετε πιο λεπτά κομμένα και καθαρά κρέατα, απαλλαγμένα από όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος.
4. Εντόσθια και σπλάχνα
Οι συγκεκριμένες τροφές αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β και D, καθώς και μετάλλων όπως του καλίου και του σιδήρου.
Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να ρυθμίζετε πόσο τρώτε και να επιλέγετε να τα καταναλώνετε μόνο περιστασιακά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν πολλή χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου