18/9/21

Συμβουλές για την συγκομιδή της ελιάς

 

 

 

Ο ελαιόκαρπος είναι αρχικά πράσινος και στη συνέχεια κίτρινος, ιώδης, μαύρος. Η ποσότητα ελαιολάδου αυξάνεται όσο ο καρπός ωριμάζει. Αυτή η διαδικασία γίνεται με μεγαλύτερο ρυθμό όταν το φθινόπωρο έχουμε ηλιοφάνεια και υψηλή θερμοκρασία αλλά και διαθεσιμότητα νερού. 

 

 

Έτσι από ποσοτικής απόψεως αξίζει να περιμένουμε την πλήρη ωρίμανση του καρπού και να μαζεύουμε όταν όλοι οι καρποί είναι μαύροι. Όμως, στους υπερώριμους καρπούς υποβαθμίζεται η ποιότητα γιατί χάνονται κάποια πολύτιμα συστατικά. 

 

 

Επειδή στόχος μας πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή ποιότητα του ελαιολάδου, είναι προτιμότερο να μαζεύουμε τους καρπούς όταν είναι κίτρινοι ή ιώδεις οπότε και αυτά τα συστατικά βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.  


 

Σε έναν ελαιώνα, οι καρποί των δέντρων με μικρή παραγωγή ωριμάζουν νωρίτερα, ακολουθούν οι καρποί των μεσάτων δέντρων και αργότερα ωριμάζουν οι καρποί στα φορτωμένα δέντρα. Έτσι, αν μαζέψουμε ξεχωριστά τις τρεις κατηγορίες δέντρων θα πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. 

 

 

Αυτός ο τρόπος θα αυξήσει το κόστος συγκομιδής γιατί οι εργάτες θα πρέπει να μετακινούνται περισσότερο μέσα στο χωράφι και προτείνεται μόνο όταν η βελτίωση της ποιότητας που θα πετύχουμε μπορεί να μεταφραστεί και σε υψηλότερη τιμή πώλησης του προϊόντος.

 

 η συνέχεια στην πηγή

 

 

 

Χαρές και πανηγύρια για τους ελαιοπαραγωγούς; "Πολύ καλά" τα νέα από την Ισπανία!

 

 

 

 

Έρχεται! Κλάδεμα δέντρων εντός των οικοπέδων χωρίς την άδεια του Δασαρχείου

 

 

 

 

Ηχητικό με Χ. Γαρύφαλλο - "Στα κάγκελα" οι εργαζόμενοι με την συμπεριφορά του Δημάρχου Πύργου!

 

 

 

 

Δήμος Πύργου: "Περονόσπορος έπεσε" στην οικονομική υπηρεσία;

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου