16/9/21

Mε 3,50 ευρώ πούλησε η Κριτσά το ελαιόλαδο (Κρήτη). Εμείς;

 

 

 

 

 

 Η κάμψη της κίνησης που χαρακτήρισε τον Αύγουστο την αγορά ελαιολάδου σε διεθνές άλλα και εθνικό επίπεδο, κυρίως λόγω των θερινών διακοπών, δείχνει να συνεχίζεται ως ένα βαθμό και τον Σεπτέμβριο.

 

 

Έτσι, οι τιμές στα μέσα Σεπτεμβρίου διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα του Αυγούστου (Πιν.1). Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 14ης Σεπτεμβρίου (www.sedik.gr), οι υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα (Κρήτη και Πελοπόννησο) και στην Ισπανία κινήθηκαν στα 3,50€/kg, ενώ στην Ιταλία έπεσαν ελαφρά στα 4,30€/kg .

 

 

 

 

 

 Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε για την Κρήτη η τιμή των 3,50 €/kg που πέτυχε με διαγωνισμό ο Α. Σ. Κριτσάς για 96 τόνους έξτρα, οξύτητας 0,24-0,30%. Και αυτό γιατί, όχι μόνο έσπασε το φράγμα των 3,20€/kg που επικρατούσε μέχρι τέλη Αυγούστου στην Κρήτη, άλλα και διότι ανάδειξε για άλλη μια φορά την σκοπιμότητα το ελαιόλαδο να διατίθεται με διαγωνισμούς από τα Συν/κα άλλα και από τα Ιδιωτικά ελαιοτριβεία με ενημέρωση και συμφωνία των παραγωγών.

 

 

 Οι άλλες τακτικές πώλησης που έχουν καθιερωθεί είναι φανερό ότι λειτουργούν υπέρ των αγοραστών και γι’ αυτό πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να εξορθολογιστούν και να στραφούν προς διαδικασίες που να συμφέρουν τους παραγωγούς και συγχρόνως να διασφαλίζουν και τα ελαιοτριβεία. 

 

 

 Η περίπτωση του Συν/σμου διάθεσης ΝΗΛΕΑΣ στην Πελοπόννησο που, ενώ δεν διαθέτει ελαιοτριβείο, συγκεντρώνει και διαθέτει τα ελαιόλαδα συγκεκριμένων παραγωγών, υπογράφοντας ειδικές συμβάσεις με παραγωγούς και ελαιοτριβεία, αξίζει να μελετηθεί. Γιατί, είναι φανερό ότι η διαδικασία της αποθήκευσης –διάθεσης σε Συν/κα και ιδιωτικά ελαιοτριβεία με πολύ ασαφείς ή και χωρίς όρους οπωσδήποτε δεν βοηθά στην επίτευξη καλυτέρων τιμών.

 

 

 Είναι φανερό ότι η διάθεση με κατευθείαν συμφωνίες αγοραστών- ελαιοτριβείων χωρίς ενημέρωση και συμφωνία των παραγωγών, η οποία, όπως λέγεται, ακολουθείται σε διάφορες περιπτώσεις, αποβαίνει σε βάρος των παραγωγών. Οι παραγωγοί είναι σωστό να καταβάλλουν κάποιο ενοίκιο αποθήκευσης και παράλληλα να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην διαμόρφωση της τιμής διάθεσης.

 

 

 Αυτά όμως πρέπει να ρυθμιστούν με αλλαγές στην διαδικασία διάθεσης που θα προκύψουν από νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με μέριμνα Πολιτείας, Παραγωγών και Ελαιοτριβείων.

 

 πηγή

 

 

 

 

 

Ενώ η Ηλεία "κοιμάται" ιδρύεται η Κρητών Ένωση, που θα τυποποιεί 7.000 τόνους ελαιόλαδο

 

 

 

 

 

Υψηλή η τιμή στο ελαιόλαδο - Ετοιμάζονται να χαμογελάσουν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί αυτήν τη χρονιά!

 

 

 

 

 

Αυτά είναι τα δικαιολογητικά για κατασκευή αγροτικής αποθήκης ή νομιμοποίηση υπάρχουσας

 

 

  

 


Πως μπαίνει νόμιμα τροχόσπιτο, λυόμενο ή άλλη κατασκευή στο οικόπεδο








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου