16/9/21

Μέχρι 63 λεπτά το βαμβάκι, που κυμαίνονται οι πρώτες στρεμματικές αποδόσεις

 

 

 

 

Στο 5% με 10% των χωραφιών με βαμβάκια έχει προχωρήσει η συγκομιδή κι αυτό στις πιο νότιες ζώνες καλλιέργειας.

 

Στην Καρδίτσα για παράδειγμα, όπως ανέφερε στον agrotypos.gr ο βαμβακοπαραγωγός Βασίλης Γιαννάκος, που είναι και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου, η συγκομιδή ξεκίνησε από τα βαμβακοχώραφα που είναι ελλιπώς ποτισμένα. 

 

 

Αυτά είναι ελάχιστα όμως, με τις αποδόσεις ανά στρέμμα, να κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα τηρουμένων των αναλογιών, της τάξεως των 250-350 κιλών το στρέμμα, όπως μας εξήγησε ο κ. Γιαννάκος. 

Όσον αφορά στις τιμές, όπως μας λέει ο κ. Γιαννάκος, φαίνεται παίζουν στα 60 λεπτά, συν 3 επιπλέον ως μπόνους ποιοτικών ποικιλιών.



Ο κ. Σάκης Τσίντζας τώρα αγρότης από το Προάστιο Καρδίτσας τόνισε ότι δεν έχουν ξεκινήσει τα μαζέματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι πριν δυο τρεις μέρες ακούγονταν τιμές στα 57-58 λεπτά, συν τα μπόνους, αλλά τώρα η τιμή που συζητείται είναι στα 60 λεπτά, συν 2-3 για μπόνους ποικιλίας. 

 

 

Σημειωτέον ότι τα έξοδα μεταφοράς του βαμβακιού στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου ποικίλουν, αλλά λίγοι είναι οι αγρότες που μπορούν να κάνουν μόνοι τους τη μεταφορά αυτή. Η μεταφορά στοιχίζει έως και 5 λεπτά το κιλό, ανάλογα την απόσταση χωραφιού - εκκοκκιστηρίου, μας εξήγησε ο Γιάννης Βάγκος, βαμβακοπαραγωγός από τη Λιβαδειά. 

 

 

Όπως προσθέτει ο κ. Τσίντζας, πρόβλημα από τα σκουλήκια δεν είχε φέτος στο Προάστιο, με τους περισσότερους όμως παραγωγούς να κάνουν έως και δυο προληπτικούς ψεκασμούς. 

 

 

Σε σχέση με το φόβο για τις επιπτώσεις στις αποδόσεις από τον καύσωνα, ο κ. Τσίντζας μας λέει ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα υπάρχει επίπτωση στο ειδικό βάρος. Στην περιοχή της Καρδίτσας αγοράζουν κυρίως πέντε εκκοκκιστές βαμβάκι, προσθέτει ο ίδιος.



Στην Λιβαδειά τώρα όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Βάγκος, η συλλογή έχει προχωρήσει μόλις στο 5%. «Βοιωτοί εκκοκκιστές δίνουν στη Λαμία για το βαμβάκι ήδη 62 λεπτά στους παραγωγούς, οπότε ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τι τιμές θα δώσουν εντός Βοιωτίας», σχολιάζει ο κ. Βάγκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα πρώτα βαμβάκια που μαζεύονται, οι στρεμματικές αγγίζουν τα 370 κιλά. 



Συγκομιδή βάμβακος, έχει ξεκινήσει δειλά - δειλά και στο νομό Τρικάλων. Στην περιοχή από την Αλεξανδρούπολη έως την Ορεστιάδα, τέλος, η συγκομιδή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει στο βαμβάκι. 

 

 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας Λάμπης Κουμπρίδης, τα ξηρικά είναι ανοιχτά σε ποσοστό 50% και η συγκομιδή θα αρχίσει σε 15 ημέρες περίπου. Στα υπόλοιπα πρέπει να αναμένεται ακόμα πιο μετά.

 

 πηγή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου