23/9/21

Νέο ΕΣΠΑ: Ανοίγουν οι "κάνουλες" με 3,9 δισ. ευρώ για μικρομεσαίους - Το σχέδιο για "έξυπνη εξειδίκευση"

 

 

 

 

 

«Ανοίγουν οι κάνουλες» του νέου ΕΣΠΑ: Έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται η έκδοση των πρώτων προσκλήσεων – προκηρύξεων για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από ένα συνολικό «πακέτο» 3,9 δισ. ευρώ!
Ήδη στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη χαράσσονται οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές.


Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι οι προσκλήσεις που θα βγουν στο «αέρα» -πέρα από την ουσιαστική χρηματοδότηση των μικρομεσαίων- να φέρουν αποτελέσματα σε επίπεδο παραγωγικών επενδύσεων με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. 

 

 

Εάν όλα πάνε καλά στις σχετικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αποκλείεται μέσα στον Νοέμβριο κιόλας να αρχίσει η έκδοση των πρώτων προσκλήσεων - προκηρύξεων. Στο μεσοδιάστημα, θα πρέπει να κυρωθεί και από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του νέου ΕΣΠΑ.

 

 

«Έξυπνη εξειδίκευση» για τους μικρομεσαίους

 

Ένα από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που θα αρχίσουν να «τρέχουν» μέσα στην χρονιά υπολογίζεται πως θα είναι αυτό που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα, το «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία». 

 

 

Με προϋπολογισμό 3,885 δισ. ευρώ το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» αποτελεί ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα υποστηρίξει τους παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας στη μετάβασή τους σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο που καθοδηγείται από την Οικονομία της Γνώσης.

 

 

Το πρόγραμμα είναι το εργαλείο υλοποίησης της στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης που συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων.

 

 

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας κατά την ΠΠ 2021 - 2027 θα χρειαστούν ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες στήριξης, με στόχο να καλυφθεί όλο το εύρος των αναγκών των επιχειρήσεων σε επίπεδο πληροφόρησης, ενίσχυσης συνεργασιών, ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών προτύπων και εύρεσης τεχνολογικών, ανθρώπινων και επενδυτικών πόρων.

 

 

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στόχος του Προγράμματος είναι η μετατροπή των ελληνικών επιχειρήσεων από εσωστρεφείς σε εξωστρεφείς. H ανασύνταξή τους είναι σημαντική για την επαναφορά τους ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

 

 

 

«Μοιράζει» 26,2 δισ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ 

 

Από το σύνολο των 26,2 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην εγχώρια οικονομία μέσω του νέου ΕΣΠΑ, τα 20,9 δισ. ευρώ αποτελούν την ενωσιακή συνδρομή (κοινοτικά κονδύλια) και τα 5,3 δισ. ευρώ την εθνική συμμετοχή. 

 

 

Το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει 22 προγράμματα, εκ των οποίων τα 13 είναι περιφερειακά -ένα για κάθε περιφέρεια της χώρας- και τα 9 είναι τομεακά και θα τα διαχειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία.

 

 

Σαφώς κερδισμένες κατά τη νέα προγραμματική περίοδο είναι οι περιφέρειες, καθώς θα διαχειριστούν κονδύλια 8,1 δισ. ευρώ, έναντι 5,9 δισ. ευρώ της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.

 


Ως προς τα τομεακά προγράμματα, στο νέο ΕΣΠΑ σε σχέση με το τρέχον υπάρχουν τα εξής διακριτά προγράμματα:

 η πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή

 

 

 

 

 

 

Κόλαση στην Τήνο: Έστειλαν πολίτες στο νοσοκομείο για τις ανεμογεννήτριες!

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου