Ξεπέρασε το 1 ευρώ το αιγοπρόβειο στα πρώτα συμβόλαια - Το κόστος παραγωγής όμως δυσβάστακτο!
Αισιοδοξία ότι φέτος θα
είναι υψηλότερη η τιμή του αιγοπρόβειου δημιουργούν τα πρώτα συμβόλαια
που έκλεισαν κτηνοτρόφοι γαλακτοκομικές εταιρείες, ενόψει και της νέας
γαλακτοκομικής περιόδου το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, τα προβλήματα της ελληνικής
κτηνοτροφίας παραμένουν, με κυρίαρχο αυτό της αύξησης της τιμής των
ζωοτροφών, που στην ουσία ...αδειάζει τις τσέπες των κτηνοτρόφων.
Κρίσιμο παραμένει όμως, το επόμενο
διάστημα, μέχρι και τα τέλη του μήνα, για το πώς τελικά θα διαμορφωθούν
οι τιμές και το κατά πόσο θα μπορέσει να αντισταθμιστεί η κατάσταση με
το υψηλό κόστος παραγωγής που «γονατίζει» τους κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με τις πρώτες συμφωνίες και
τα συμβόλαια που κλείστηκαν, οι μέσες τιμές για τη νέα γαλακτοκομική
περίοδο κυμαίνονται μεταξύ 1,10-1,20 ευρώ/κιλό για το πρόβειο, όταν προ
τριετίας κυμαίνονταν μόλις στα 0,80-0,90 ευρώ/κιλό και το γίδινο έως και
τα 0,75 ευρώ/κιλό.
Το «αγκάθι» όμως του αυξημένου
κόστους παραγωγής παραμένει με τις πρώτες ύλες (πετρέλαιο, φάρμακα,
ζωοτροφές κ.ά) να έχουν πάρει την ανιούσα, με αποτέλεσμα οι σημαντικές
αυτές αυξήσεις να μην αντισταθμίζουν την επιβάρυνση του κόστους.
Μόλις προχτές, ο πρωθυπουργός Κ.
Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, εξήγγειλε μείωση του ΦΠΑ στις
ζωοτροφές από το 13% στο 6%, από την 1η Οκτωβρίου.
Αν και αυτή η εξαγγελία ήταν και η
μοναδική που αφορούσε τον πρωτογενή τομέα, μπορεί να δώσει μία ανάσα
στους κτηνοτρόφους. Όχι, όμως από μόνη της. Απαιτούνται άμεσα και άλλα
μέτρα προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να διατηρήσουν τις
κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να παραμείνουν στο επάγγελμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου