11/2/20

Ουσιαστική η ομιλία Γεωργόπουλου στην ημερίδα ανάπτυξης στην Αμαλιάδα!

Βασισμένη σε στοιχεία και με προτάσεις για δράση...


 
"Να μεταποιούμε στην περιοχή μας τα προϊόντα μας"!

Το boreiaileia.blogspot.com βρέθηκε την Κυριακή το πρωί στην Αμαλιάδα. Εκεί, έγιναν τα εγκαίνια του νέου Διοικητηρίου του Δήμου Ήλιδας με μια ημερίδα για τις προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Ήλιδας.   


Ανάμεσα στους άλλους ομιλητές ήταν και ο (άμισθος) Αντιδήμαρχος Τουριστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ήλιδας Θανάσης Γεωργόπουλος. 



 Όπως είπε στην αρχή της ομιλίας του:


"Στο Δήμο Ήλιδας η κτηνοτροφία αναπτύσσεται ανατολικά της Αμαλιάδας και κυρίως στην περιοχή της Πηνείας με υψηλές και εξαιρετικές αποδόσεις τόσο σε ποσότητες παραγόμενων προϊόντων, όσο και σε ποιότητα.
 


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κτηνοτροφικός «πνεύμονας» της Ηλείας και ειδικά στην προβατοτροφία, κατέχοντας σημαντική θέση στην παραγωγή γάλακτος.
 


Συνέχισε λέγοντας το εντυπωσιακό, ότι στην Πηνεία, όπως και στην υπόλοιπη Ηλεία. κάθε ζώο παράγει, κατά   μέσον όρο 89 κιλά γάλακτος, ενώ ο πληθυσμός τους σε επίπεδο Νομού,  αριθμεί από 270 - 300 χιλιάδες ζώα.
 


Σε άλλους Νομούς, όπως στη Λάρισα όπου τα ζώα εκτρέφονται σταυλισμένα η παραγωγή ανέρχεται στα 130 γάλα ανά ζώο και η συνολική στους 75 χιλιάδες τόνους για 550 χιλιάδες περίπου ζώα. Στη Χαλκιδική το κάθε ζώο παράγει 170 κιλά γάλα.
 


Η Ηλεία είναι ο τρίτος στη σειρά σε παραγωγή γάλακτος Νομός στην Ελλάδα, ενώ πρώτη είναι η Λάρισα και δεύτερη η Αιτωλοακαρνανία. 



Νομοί όμως, που είναι διπλάσιοι γεωγραφικά. Αναλογικά με την έκταση κάθε Νομού η Ηλεία έρχεται πρώτη στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος σε όλη την Ελλάδα και φυσικά πρώτη και στην ποιότητα.
 


Έκανε λόγο και για την χαμηλή τιμή που έχει το γάλα στην Ηλεία. "Η αιτία", όπως υποστήριξε, "είναι ότι είμαστε πίσω στην μεταποίηση κι αυτό έχει πολλές και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.
 


Δεν έχουμε καταλάβει ακόμα και δεν έχουμε αξιοποιήσει τις δυνατότητες μας και τη δύναμή μας.

 

Είμαστε από τις ελάχιστες περιοχές, στις οποίες η εκτροφή των ζώων γίνεται σε συνδυασμό σταυλισμού με βόσκηση, ενώ σε άλλες περιοχές η εκτροφή γίνεται αποκλειστικά μέσα σε σταυλικές εγκαταστάσεις με ζωοτροφές. 



Αυτό σημαίνει πως το γάλα που παράγεται στο Δήμο Ήλιδας και στους όμορους Δήμους του υπερέχει ποιοτικά και διατροφικά των άλλων, γι αυτό και είναι περιζήτητο. 



Με τη βόσκηση των ζώων αυξάνεται η γαλακτοπαραγωγή και μειώνεται το κόστος της. Μεγάλες εταιρείες από άλλες περιοχές της Χώρας, έρχονται εδώ για να το αγοράσουν.
 


Η έλευση, όμως, των μεγάλων εταιρειών στον τόπο μας, δελεασμένες από την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος, μπορεί να μας δίνει μια κάποια ικανοποίηση επιδρά, όμως αρνητικά στους ίδιους τους κτηνοτρόφους.
 



 

Η χιλιομετρική απόσταση και το κόστος μεταφοράς του γάλακτος μεταφέρονται στον κτηνοτρόφο παραγωγό και συμπιέζουν τις τιμές προς τα κάτω".
 


Στη συνέχεια έκανε την ακόλουθη πρόταση:


"Αν λειτουργούσαν σημαντικές μονάδες μεταποίησης πρόβειου γάλακτος στην Ηλεία θα είχαν εκμηδενίσει το κόστος μεταφοράς του και ο παραγωγός θα μπορούσε να διαθέσει το προϊόν του σε υψηλότερη τιμή.
 



Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί το αναπτυξιακό ενδιαφέρον της πολιτείας και να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες".
 


Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις. Ποιες είναι αυτές; Διαβάστε τι είπε: 



"Ο Δήμος Ήλιδας κατέχει προνομιούχο θέση στην κτηνοτροφία αλλά και στην γεωργική παραγωγή. Κάθε είδος που καλλιεργείται παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, τα οποία εξάγονται είτε απ’ ευθείας από το χωράφι, όπως τα καρπούζια, οι πατάτες κ.α. είτε μεταποιημένα, όπως τα παράγωγα της τομάτας, το ελαιόλαδο κ.α.
 


Οι απαιτήσεις όμως της σύγχρονης αγοράς είναι πολλές, η τυποποίηση απαραίτητη. Και σε αυτό τον τομέα δεν έχουν εξελιχθεί όσο θα έπρεπε οι επενδύσεις στο Δήμο Ήλιδας.


 

Βασικό είναι η ίδρυση μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων, που θα μειώσουν το χιλιομετρικό κόστος προς όφελος των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών.
 


Δεν φθάνει όμως να ιδρυθούν αυτές οι μονάδες, αλλά και η Πολιτεία να τις στηρίξει. Και όχι μόνο να στηρίξει την επένδυση αλλά και το παραγόμενο προϊόν. 



Συχνό το φαινόμενο να ιδρύονται στην περιοχή μας μικρές ή μεγάλες μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, αλλά να μην έχουν και διάρκεια λειτουργίας, παρότι παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα.
 


 Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να μπουν εύκολα στην αγορά, Δύσκολη η πρόσβασή τους στα σημεία πώλησης. Προτιμούν τα προϊόντα που τους αφήνουν μεγαλύτερο κέρδος, ανεξαρτήτου προέλευσης και ποιότητας, αφήνοντας εκτός το ποιοτικό τοπικό προϊόν.
 


Η πρόσβαση στα σημεία πώλησης είναι αρκετά δύσκολη και υπάρχει ένα είδος «ρατσισμού» στην παραγωγή και σε προϊόντα. 



Είναι μόνο για προϊόντα με το μεγάλο όνομα, το μικρό κόστος, το μεγάλο περιθώριο κέρδους και όχι απαραίτητα με την καλή ποιότητα.
 


Η Πολιτεία πρέπει να θεσπίσει νέο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης όλων των παραγόμενων προϊόντων στα σημεία πώλησης και όχι να επιλέγει όποια θέλει και με όποιον τρόπο θέλει ...ο καταστηματάρχης.
 



Τι θα μπορούσε να γίνει στο Δήμο Ήλιδας, που θα έδινε προοπτικές και 
δυνατότητες ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα;




Όσον αφορά την κτηνοτροφία θα μπορούσε να χωροθετηθεί και να λειτουργήσει στο Δήμο Ήλιδας «Κτηνοτροφικό Πάρκο» σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους.
 



Μπορεί να φτιαχτεί από το κράτος ή τον Δήμο, αλλά τη διαχείριση θα πρέπει να την κάνουν οι κτηνοτρόφοι.
 


Οι κατασκευές θα πρέπει γίνουν ανάλογα με τις φυλές των προβάτων, αφού κάθε φυλή έχει διαφορετικές ανάγκες.
 



Επίσης θα πρέπει να γίνει σωστός σχεδιασμός για να εφαρμοστεί η καθετοποίηση της παραγωγής. Δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας τυροκομείου, κρεοπωλείου κι άλλων μονάδων, καθώς και να είναι επισκέψιμο για εκπαιδευτικό αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον.
 



Μια τέτοια επένδυση μπορεί χρηματοδοτηθεί και σε ποσοστό 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 



Για την ίδρυση Κτηνοτροφικού Πάρκου θα μπορούν να συνεργαστούν ο Δήμος Ήλιδας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
 



 Όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα η ίδρυση δημοπρατηρίου, που είναι άλλωστε στα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Ήλιδας, θα έδινε πολλές λύσεις και θα βοηθούσε στην προώθηση των προϊόντων στην αγορά. 



Στην αρχή το δημοπρατήριο θα μπορούσε να λειτουργήσει ηλεκτρονικά και εξελισσόμενο να αποκτήσει κτηριακές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς  χώρους κ.α.



Ένας άλλος σημαντικός τομέας στον πρωτογενή τομέα είναι η επιμόρφωση και η κατάρτιση των εμπλεκόμενων σε αυτόν, αφού οι απαιτήσεις του σήμερα με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης είναι αυξημένες.
 



Η εκπαίδευση στον αγροτικό τομέα είναι σημαντική και ο Δήμος Ήλιδας έχει πρωτοστατήσει σε αυτή. Ο σημερινός Δήμαρχος Ήλιδας, ο κύριος Γιάννης Λυμπέρης, στην προηγούμενη θητεία του, κατάφερε να φέρει στην Αμαλιάδα Γεωπονική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά στον τόπο και μπορεί να κερδίσει πολλά από αυτόν.
 



Επίσης, στην προηγούμενη θητεία του, ο Δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης, είχε συμβάλει στην ίδρυση και λειτουργία τμημάτων αγροτικής κατεύθυνσης στο Δημόσιο ΙΕΚ της Αμαλιάδας και θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.
 




Η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αμαλιάδα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο Δήμο Ήλιδας και στην Ηλεία γενικότερα.
 



Και η εκπαίδευση στο Δήμο Ήλιδας, ως εκπαιδευτικό κέντρο των αγροτών όλης της Ηλείας, θα μπορούσε να επεκταθεί.
 



Να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν ΕΠΑ.Σ. (Επαγγελματικές Σχολές) όπως αυτών του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, Αγροτικό Σχολείο κ.α. και πάντα με τη συνεργασία και τη στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών.
 



Συμπερασματικά η αγροτική παραγωγή, με πιστοποιημένα και αναγνωρίσιμα προϊόντα, θα μπορούσε να συμβάλει κατά πολύ στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας και να ενισχύσει τον τουρισμό.
 



Μέσα από τα επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα μας θα προβληθεί η περιοχή και μπορεί να γίνει πόλος έλξης. 

 


Πως όμως θα γίνουν όλα αυτά όταν οι δυνατότητες πρόσβασης είναι δύσκολες και επικίνδυνες;
 



Πως θα προωθήσουμε τα προϊόντα μας, πως θα διασφαλίσουμε τις μετακινήσεις μας, πως θα αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό όταν το οδικό δίκτυο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των μεταφορών και είναι επικίνδυνο;
 



Άμεση και επιτακτική ανάγκη η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη. 



Το boreiaileia.blogspot.com συγχαίρει για άλλη μια φορά τον (άμισθο) Αντιδήμαρχο Ήλιδας και ιδρυτή του "Αγρόκτημα Ήλιδας" Θανάση Γεωργόπουλο για τη σαφήνεια και εφαρμοσιμότητα  των προτάσεών του.




Διαβάστε σχετικά  άρθρα μας 


Καλή Ανάσταση από το "Αγρόκτημα Ήλιδας"!



Μάθετε για ποιους λόγους φτιάξαμε αυτό το blog με ένα κλικ στον τίτλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου