7/4/20

Προσοχή! Ανακοίνωση για ελαιοπαραγωγούς για την εαρινή φυτοπροστασία της ελιάς!

Ενημέρωση από Τμήμα Φυτοπροστασίας.



Ενημερωθείτε για αποτελεσματική φυτοπροστασία!


Το boreiaileia.blogspot.com έλαβε και δημοσιεύει Τεχνικό Δελτίο με θέμα τη διαχείριση φυτοπροστασίας ελιάς κατά την εαρινή περίοδο, από το αρμόδιο τμήμα Ποιοτικού φυτοϋγειονομικού ελέγχου και φυτοπροστασίας, για την καλύτερη ενημέρωση των καλλιεργητών.

 

 Τεχνικό Δελτίο διαχείρισης φυτοπροστασίας ελιάς κατά την εαρινή περίοδο.


Η ελαιοκαλλιέργεια βρίσκεται στην έναρξη της νέας βλάστησης και οι πιο πρώιμοι ελαιώνες βρίσκονται στο στάδιο σχηματισμού των ανθοταξιών. 


Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από ήπιο και υγρό κλίμα, και λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν την περίοδο αυτή, επισημάνουμε τα κυριότερα προβλήματα φυτοπροστασίας.
 


Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα φυτοπροστασίας για την ελαιοκαλλιέργεια (γλοιοσπόριο, κυκλοκόνιο, κερκόσπορα, πυρηνοτρήτης, μαργαρόνια κ.α.), εφιστούμε την προσοχή σας στα παρακάτω:


 Γλοιοσπόριο ή Ανθράκνωση (Colletotricum gloeosporioides, Colletotricum acutatum Colletotricum clavatum)

 

Τα τελευταία χρόνια το γλοιοσπόριο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, στις περιοχές όπου επικρατούν υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας με αποτέλεσμα απώλειες στην παραγωγή και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.
 


Η περιοδική έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είναι στενά συνδεδεμένη με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών. 


Κάτω από συνθήκες υψηλής υγρασίας ή μετά από έντονες ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, το γλοιοσπόριο έχει καταστρεπτική επίπτωση στην ελαιοκαλλιέργεια.
 


 Η προσβολή των ανθέων θεωρείται το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξέλιξη του μύκητα, γιατί η προσβολή κατά το στάδιο αυτό αποτελεί την βάση για την εξάπλωση της ασθένειας, με τις πρωτογενείς μολύνσεις. 


Η ανάπτυξη του μύκητα ευνοείται όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 10 - 25 0 C και η υγρασία είναι υψηλή.
 


Σε ελαιώνες που υπάρχει ιστορικό προσβολών γλοιοσπορίου συστήνεται ψεκασμός κατά τη διάρκεια της άνθησης και του καρπιδίου, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις. 


Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, γιατί η προσβολή κατά το στάδιο αυτό αποτελεί την βάση για την εξάπλωση της ασθένειας – πρωτογενείς μολύνσεις.




Κυκλοκόνιο (Spilocaea oleagina)
 


Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι οι καστανές κυκλικές κηλίδες - «μάτια παγωνιού» - στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Προσβάλλει ακόμη τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών και πιο σπάνια τους καρπούς και τους νεαρούς κλάδους. 


Οι κηλιδώσεις εξελίσσονται σε ξηράνσεις και αποφύλλωση, συχνότερα στους κλάδους των ποδιών.
 


Οι καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου, μέτριες θερμοκρασίες 15-20 0 C, ευνοούν τις νέες μολύνσεις, με την ύπαρξη υψηλής υγρασίας και ιδιαίτερα μετά από ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις.
 


Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις αποτελούν τις πρωτογενείς μολύνσεις. Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης.




Κερκόσπορα (Pseudocercospora cladosporioides)
 


Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο γκρίζος μεταχρωματισμός στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων ενώ στην επάνω επιφάνεια σχηματίζονται ακανόνιστες κίτρινες κηλίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε ξηράνσεις και προκαλείται πρόωρη φυλλόπτωση το καλοκαίρι.
 


Οι βροχοπτώσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση της ασθένειας. Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης. 


Τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση
 

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2019/elia_mikitoktona_020420.pdf 




Καλόκορη (Calocoris trivialis)
 


Είναι πολυφάγο έντομο το οποίο προσβάλλει τις ανθοταξίες, περιστασιακά σε ορισμένες περιοχές. Τα κρίσιμα βλαστικά στάδια προσβολής είναι από την ανάπτυξη των ανθοταξιών μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων (λίγο πριν την άνθιση).
 


Αυτήν την εποχή οι νύμφες της καλόκορης βρίσκονται στα ζιζάνια των ελαιώνων και τρέφονται από αυτά. Λόγω της αυξημένης υγρασίας και των βροχοπτώσεων, η αυτοφυής βλάστηση είναι άφθονη και παρέχει τροφή στο έντομο.
 


Συστήνεται να μην απομακρύνονται τα ζιζάνια από τους ελαιώνες μέχρι την έναρξη της άνθισης ώστε να καθυστερήσει η μετακίνηση του εντόμου προς τα ελαιόδεντρα για αναζήτηση τροφής και να περιοριστούν οι προσβολές στην ανθοφορία της ελιάς. 




Πυρηνοτρήτης (Prays olea)
 


Την περίοδο αυτή οι προνύμφες της διαχειμάζουσας φυλλόβιας γενεάς τρέφονται από την τρυφερή βλάστηση και τις ανθοταξίες.
 


Η πρώτη γενεά αναπτύσσεται στα άνθη (ανθόβια γενεά), η δεύτερη αναπτύσσεται στον καρπό (καρπόβια γενεά) και η τρίτη στο φύλλωμα (φυλλόβια γενεά). Κατά κανόνα στη φυλλόβια γενεά δεν επεμβαίνουμε.


 


Μαργαρόνια (Μargaronia unionalis)
 


Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών, τα κλειστά άνθη και τους πράσινους καρπούς.
 


Η προσβολή συνήθως εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές και χρονιές. Σε περιοχές που υπήρξε σημαντική προσβολή συστήνεται ψεκασμός κατά την περίοδο της νέας βλάστησης. 





Ακάρεα (Eriophyidae)
 


Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής είναι καστανές ανάγλυφες κηλίδες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και αντίστοιχα κιτρινίσματα στην πάνω επιφάνεια. 


Τα ακάρεα τον χειμώνα είναι κρυμμένα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και διαχειμάζουν κάτω από τις τρίχες των φύλλων. 


Την άνοιξη μετακινούνται προς την νεαρή βλάστηση και προσβάλλουν τις ανθοταξίες και τα νεαρά φύλλα και στην συνέχεια προσβάλλουν τους νεαρούς καρπούς και μπορούν να προκαλέσουν ανθόπτωση ή καρπόπτωση.
 


Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία τα νεαρής βλάστησης, σε περιοχές όπου την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο υπήρξαν σημαντικές προσβολές.
 


Τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2019/elia_entomoktona_020420.pdf

 


Εκτιμώντας τα παραπάνω, συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας να παρακολουθούν τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Αχαΐας και σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας και τους τοπικούς γεωπόνους, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο καλλιεργητικό χρόνο.

 


Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος   





Διαβάστε πρόσφατα άρθρα μας 

Καλή Ανάσταση από το "Αγρόκτημα Ήλιδας"!  



Το γάλα "Αγρόκτημα Ήλιδας" στον Πύργο!  



Θ.Βασιλόπουλος:"Αγρότες που πλήτεστε από την κρίση του κορονοϊού επικοινωνήστε με την Περιφέρεια"!



Σε διαρκή επικοινωνία ο Βασιλόπουλος με τον Βορίδη ζητά να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι αγρότες.

 

 Άφθονο νερό για την Δυτική Αχαϊα και όχι για την βόρεια Ηλεία; Γιατί;




Μάθετε για ποιους λόγους φτιάξαμε αυτό το blog με ένα κλικ στον τίτλο

boreiaileia.blogspot.com για την ανάπτυξη στη βόρεια Ηλεία   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου