26/4/21

Εργασιακό νομοσχέδιο "Μεσαίωνα": Τι φέρνει για το ωράριο και οι 5 μεγάλες αλλαγές

 

 

 

του Δημήτρη Παπαφώτη

 

Πολλά έχουν ακουστεί για το (μεσαιωνικής εμπνεύσεως) νέο εργατικό νομοσχέδιο που επιδιώκει να ψηφίσει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το άλλοθι των Ευρωπαίων δανειστών μας. 


Και όλα αυτά εν μέσω lockdown για μια υγειονομική κρίση, επιδιώκοντας να μην υπάρξει κινητοποίηση εργαζομένων και ένας γενικότερος "ξεσηκωμός". Με αυτόν τον τρόπο "κλείνει το μάτι" στον ΣΕΒ, ο οποίος φέρεται από πολλούς συνδικαλιστές να είναι ο πραγματικός ...εμπνευστής του νομοσχεδίου. 


1. Ας δούμε την πρώτη αλλαγή, η οποία αφορά το ωράριο που γίνεται 10ωρο και αφήνει έρμαιο τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη του, καθώς τον αφήνει μόνο του να "συζητήσει" και να αποδεχτεί ή όχι τις "μεσαιωνικές" αλλαγές στην κατά τα άλλα Ευρωπαϊκή Ελλάδα του απολύτου "σεβασμού" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

 

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση λέει στον κάθε εργαζόμενο ότι "έχει το δικαίωμα να αρνηθεί". Την στιγμή που (λόγω της "τεράστιας" ανεργίας) δεν έχει την δυνατότητα να πει όχι, καθώς θα αντικατασταθεί την επόμενη ώρα από κάποιον μακροχρόνια άνεργο...  

 

Δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται δύο ώρες υπερωρίες την ημέρα, χωρίς να πληρώνονται για αυτές. 

Οι επιπλέον ώρες θα συγκεντρώνονται σε μια «τράπεζα υπερωριών» και θα συμψηφίζονται με ρεπό, άδειες ή μειωμένο ωράριο (πχ ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται τέσσερις ημέρες αντί για πέντε την εβδομάδα, ή κάποιες μέρες, αντί για 8 ώρες μπορεί να εργάζεται 6 ώρες).

 

 Το ουσιαστικό όμως είναι ότι δεν θα πρέπει να καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας από τους εργοδότες και ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. 

 

Αλήθεια, οι μηχανισμοί ελέγχου λειτουργούν ικανοποιητικά στην Ελλάδα του σήμερα; Άλλα έχουμε ακούσει κατά καιρούς...  

 

Αλήθεια, ποιος λογικός άνθρωπος πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υποκύπτουν στις πιέσεις των εργοδοτών υπό την απειλή της απόλυσης;    

 

 

 2. Η δεύτερη αλλαγή δίνει τη δυνατότητα γονικής άδειας και στον πατέρα. Κατά πάσα πιθανότητα 14 ημέρες. Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει (και άρα επιβάλει) άδεια πατρότητας, λόγω γέννησης παιδιού διάρκειας 10 εργάσιμων ημερών. Η Ελλάδα όφειλε να συμμορφωθεί και έτσι παρουσιάζεται σαν προσφορά προς τον 'Ελληνα
 εργαζόμενο... 

 

 

3. Η τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία τόσο το κράτος, όσο και οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα βλέπουν μέσα από το κινητό τους πόσες ώρες εργάζονται, καθώς θα συνδέονται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του. 

 

 
4. Καθιερώνεται επίσης η τηλεργασία η οποία εν μέσω πανδημίας ακολουθήθηκε από πολλές εταιρείες. Το νομοσχέδιο θα αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κάμερα στο σπίτι του εργαζομένου και θα πρέπει να τηρείται αυστηρά το ωράριο εργασίας. Επίσης θα πρέπει να παρέχεται ο κατάλληλος εξοπλισμός στον εργαζόμενο.
 

 

5. Τέλος, μια σημαντική "μεταρρύθμιση" είναι ότι στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, όταν θα γίνονται απεργίες θα πρέπει να εργάζεται το 1/3 των εργαζομένων έτσι, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

 

 πηγή

 

 

Επιστρεπτέα 7: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον τελευταίο κύκλο

 

 

S.O.S. από τον Επιχειρηματικό Σύλλογο Ηλείας για τις πασχαλινές αγορές και τα καταστήματα του τόπου μας! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου