9/1/20

Δεν κάνει βήμα πίσω ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΔΣ της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Λυμπέρης

«Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας δεν είναι μια … λογοτεχνική εκδήλωση!»



 
Αποφασισμένος για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ο Γιάννης Λυμπέρης!


 Αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα, ώστε η ΚΕΔΕ να αντιμετωπίσει με την πρέπουσα σημασία και να χρηματοδοτήσει αναλόγως, την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, τον ερχόμενο Μάρτη, είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Διοικητικού Συμβουλίου της, Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.




Στη συνέντευξη τύπου που το μεσημέρι της Πέμπτης, παραχώρησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νομού, ο κ. Λυμπέρης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου συζητήθηκε το θέμα της Αφής, αλλά και όλα όσα το 2015 μαζί με τον τότε πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής κ. Αλέξη Καστρινό, είχαν πετύχει ώστε η ΚΕΔΕ να προχωρήσει σε μια γενναία χρηματοδότηση της τάξης των 50 χιλιάδων ευρώ και ουσιαστικά να είναι διοργανωτής της τελετής η οποία έχει παγκόσμιο βεληνεκές.
 


Ο κ Λυμπέρης, ξεκαθάρισε ότι «η τελετή της Αφής δεν είναι μια … λογοτεχνική εκδήλωση αλλά ένα παγκόσμιο γεγονός και όλοι εμείς στην ΚΕΔΕ θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να το αντιμετωπίσουμε αναλόγως». 



Είπε πως μετά και τη δική του ουσιαστική παρέμβαση το θέμα της Αφής θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά από διαφορετική βάση.
 


Στη συνέντευξή του ο κ Λυμπέρης, αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ όπως η χρηματοδότηση των Δήμων από το Κράτος και η εκπόνηση μικροζωνικών μελετών στην Ηλεία. 



«Είμαι αποφασισμένος να παλέψω μέχρι τέλους!»
 


Αναφορικά με το μείζον για την Ηλεία, θέμα της χρηματοδότησης της τελετής Αφής των Ολυμπιακών Αγώνων, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο κ Λυμπέρης είπε : 



«Το θέμα που αφορούσε την Ηλεία, ήταν η συμμετοχή και συνδιοργάνωση της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Ήταν ένα θέμα που το είχαμε «σηκώσει» με τον Αλέξη Καστρινό και το 2015 είχαμε καταφέρει η ΚΕΔΕ να λάβει σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία ήταν συνδιοργανωτής με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και να τη χρηματοδοτήσει με το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ».
 


Εγώ τότε, συνέχισε ο κ Λυμπέρης «ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού είχα αξιολογήσει όλες τις πολιτιστικές δράσεις της χώρας για να υπάρχει ταξινόμηση με βάση την εμβέλεια της κάθε μιας ξεχωριστά, είχα χαρακτηρίσει κορωνίδα όλων την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. 



Παράλληλα από τότε είχαμε ταχθεί το πλευρό του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας να μεταφέρει την έδρα της Ολυμπιακή Εκεχειρία από τη Γενεύη στο νομό μας. Τότε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ είχε συνεδριάσει στην Αρχαία Ολυμπία ενώ είχε προηγηθεί συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτισμού. 



Είχαμε προτείνει να έρθουν στην Ηλεία όλοι οι πρόεδροι των ΠΕΔ και των πρωτευουσών της Χώρας, ώστε η ΚΕΔΕ να πάρει υπό την αιγίδα της όλη την παγκοσμίου ενδιαφέροντος, εκδήλωση». 



Αυτά, κατέληξε «επανέλαβα και στην συνεδρίαση της Τετάρτης και εξανέστη όταν άκουσα την πρόταση του προεδρείου για χρηματοδότηση με το ποσό των 5000 χιλιάδων ευρώ.
 


Είπα πως η τελετή Αφής της Ολυμπιακής δεν είναι μια απλή λογοτεχνική ή άλλη τέτοιου είδους εκδήλωση ανά την Ελλάδα και σε ένδειξη διαμαρτυρίας καταψήφισα μια χορηγία 1000 ή 2000 χιλιάδων ευρώ μιας άλλης εκδήλωσης. 



Μετά τις αντιδράσεις μου πήρα τη διαβεβαίωση του αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ πως το όλο θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου». 



Κλείνοντας το θέμα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΔΣ της ΚΕΔΕ επεσήμανε : «Έγινε αντιληπτό πως η τελετή της Αφής στην Αρχαία Ολυμπία πρέπει να μας βάλει όλους προ των ευθυνών μας. Είμαι αποφασισμένος να παλέψω μέχρι τέλους αφού Ήλιδα και Ολυμπία πρέπει να βρουν τη θέση τους σύμφωνα με τις αξίες που χιλιετίες τώρα, έχουν μεταδώσει σε όλο τον Κόσμο».
 


«Μικροζωνικές μελέτες και στην Ηλεία»
 


Ένα από τα θέματα που επίσης συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ήταν το νέο νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση και αφορά την Πολιτική Προστασία. Το νέο νομοσχέδιο, επεσήμανε ο κ Λυμπέρης «έχει θετικά σημεία και λύνει αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία ήταν τροχοπέδη σε ότι αφορά την πολιτική προστασία. 



Εμείς ως παράταξη κάναμε τις προτάσεις μας οι οποίες θα σταλούν στον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να συζητηθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου». Προσωπικά, συμπλήρωσε «έθεσα το θέμα των μικροζωνικών μελετών που αφορά άμεσα την Ηλεία, ένα σεισμογενή νομό.



 Οι συγκεκριμένες μελέτες θα δημιουργήσουν τοπογραφικά δεδομένα για να μπορούμε, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να αντιμετωπίσουμε τυχόν ζημίες. Παράλληλα οι μελέτες δίνουν στοιχεία για την οικοδόμηση του νομού μας, αφού θα μάθουμε που είναι τα σαθρά και που τα σκληρά εδάφη. 



Το θέμα των μικροζωνικών μελετών είναι σοβαρό και όπως είπαμε με τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας κ Νίκο Χαρδαλία αλλά και τον καθηγητή κ Θύμιο Λέκκα, όλα θα εξειδικευτούν και θα επανέλθουμε στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ».
 


«Ο Κρατικός Προϋπολογισμός αφήνει τους Δήμους στην «απ’ έξω»
 


Αν και μεταχρονολογημένα, είπε στη συνέχεια ο Δήμαρχος «συζητήσαμε το θέμα που αφορούσε τον Κρατικό Προϋπολογισμό ο οποίος αφήνει τους Δήμους στην «απ’ έξω». 



Να αναφέρω πως από το 2010 όταν μπήκαμε στην κρίση, έως και σήμερα, η μείωση των χρηματοδοτήσεων από το Κεντρικό Κράτος (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) προς τους Δήμους έχει φτάσει στο 60%. 



Τώρα που υποτίθεται, -όπως έλεγε η προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά και αυτή που τώρα κυβερνά τον τόπο-, πως η οικονομία αποκαθίσταται, δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι στον τρόπο χρηματοδότησης των Δήμων. 



Μια από τα ίδια και αυτός ο Προϋπολογισμός, ενώ παράλληλα ζητείται από τους Δήμους να συμμετάσχουν ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας. 



Η απόφαση που πήραμε είναι να συναντηθούμε με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και να ζητήσουμε την άρση της αδικίας προς τους Δήμους. 



Μετά τη συνάντηση, η οποία θα οριστεί σύντομα, το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει εκ νέου με βάση τα νέα δεδομένα και θα λάβει ανάλογες αποφάσεις».
 


Κλείνοντας ο κ Λυμπέρης ανακοίνωσε πως το θέμα της συγκρότησης των 18
επιτροπών της ΚΕΔΕ αναβλήθηκεαφού θα πρέπει πρώτα να λυθεί το πρόβλημα των
αποζημιώσεων των μελών τους.








Διαβάστε πρόσφατα άρθρα μας



















 Μάθετε για ποιους λόγους φτιάξαμε αυτό το blog με ένα κλικ στον ακόλουθο τίτλο 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου