9/2/22

Νέα μπλόκα στήνονται σε όλη την χώρα, τα μέτρα του ΥπΑΑΤ δεν ικανοποίησαν τους αγρότες


 

Μεγαλώνει το κύμα αντιδράσεων από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, καθώς εκτός του βασικού μπλόκου της Νίκαιας, δημιουργούνται νέα σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Φλώρινα

 
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που υπάρχουν στην Φλώρινα, οι αγρότες του Αμυνταίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, ξεκίνησαν από την Τρίτη (8 Φεβρουαρίου) την κινητοποίησή τους κατεβάζοντας τα τρακτέρ στον κόμβο Αντιγόνου - Μανιακίου.

 

 

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «οι λόγοι που οδήγησαν τους αγρότες σε κινητοποιήσεις είναι βαρύνουσας σημασίας και με τον τρόπο αυτό θέλουν να σταλεί ηχηρό μήνυμα στο αρμόδιο Υπουργείο, γιατί έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο». Στο πλευρό των αγροτών του Δήμου Αμυνταίου βρίσκεται και ο Σύλλογος Αγροτών πρώην Δήμου Βεγορίτιδας.

 

 

Τα προβλήματα που ανάγκασαν τους αγρότες να βγούνε στον δρόμο είναι:

 

  • η ασταμάτητη επιβάρυνση του κόστους ενέργειας (ρεύμα - πετρέλαιο - διπλασιασμός και τριπλασιασμός των λιπασμάτων και των εφοδίων),

  • η αγωνία για την εξέλιξη των αποζημιώσεων των κερασιών και των μήλων που ήταν σε προανθικό στάδιο,

  • η ληστεία του ασφάλιστρου ΕΛΓΑ +20% των αποζημιώσεων του ανοιξιάτικου παγετού στα οπωροφόρα δέντρα,

  • η κατασπατάληση του Εθνικού Αποθέματος προς όλους αυτούς που δεν τα δικαιούνται και όχι σε κτηνοτρόφους και αγρότες,

  • η πολεμική άνοδος τιμών στις ζωοτροφές και οι χαμηλές τιμές στο γάλα. 

     

     

Καστοριά

 
Στο δρόμο βγαίνουν και οι αγρότες στο Άργος Ορεστικό. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης του μπλόκου αγροτών που έγινε σήμερα Τετάρτη (9/2/2022) αναφέρει τα εξής:

 
«Καλούμε όλους τους πολίτες της Καστοριάς και όλους τους συλλογικούς φορείς αύριο στις 12 το μεσημέρι έξω από την αντιπεριφερεια της Καστοριας να πλαισιώσουν τον αγώνα μας ώστε να διαμαρτυρηθούμε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την κατάσταση που βιώνουμε στην χώρα μας με την ακρίβεια να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο κάνοντας πλέον την κατάσταση απελπιστική, με την πλειοψηφία των Ελλήνων να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα βασικά αλλα και την καλλιέργεια στον πρωτογενή τομέα να είναι πλέον απαγορευτική.

 

 Ζητάμε την στήριξη όλων των Καστοριανών, αφού τα αιτήματα μας αφορούν όλο τον Ελληνικό λαό. Στην συνέχεια στις 20:00 στο πνευματικό κέντρο Αργους Ορεστικού θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση ώστε να αποφασιστεί η πορεία της κινητοποίησης.

 

Θα απαιτήσουμε άμεση συνάντηση με τον υπουργό, αφού είμαστε ο βασικός παραγωγικός φορέας της Καστοριας και δεν έχουμε συμπεριληφθεί στις συναντήσεις. Ζητάμε:

 

  • Άμεσα μέτρα ανακούφισης της ακριβειας με απόσυρση της ρήτρας αναπροσαρμογής για όλους τους πολίτες της Ελλάδας 

  • Άμεση μείωση του φόρου κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα 

  • Στοχευμένα μέτρα για την ανεργία 

  • Δημιουργια υποδομών στην πρωτογενή παραγωγή και ολοκλήρωση του φραγματος Νεστορίου ώστε να αυξηθούν η απασχόληση και οι επενδύσεις στον νόμο μας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας 

  • Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για όλα τα προϊόντα που υπέστησαν ζημιές».

     

     

Χαλκιδική

 
Μετά από συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (8/2), στα Φλογητά, από τους Προέδρους Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της Χαλκιδικής, αποφασίστηκαν τα εξής: «Συνάντηση των παραγωγών του νομού, το Σάββατο (12 Φεβρουαρίου) στις 5 μμ, στο Κλειστό Θέατρο Ν. Μουδανιών, για να γίνει συζήτηση και να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις για τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών».

 

Λάρισα

 
Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου Νίκαιας οργανώνει αγωνιστική συγκέντρωση με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Παρασκευή (11 Φλεβάρη), στις 7 μμ. Όπως αναφέρει «καλούμε, μαζί με τους Θεσσαλούς αγρότες και κτηνοτρόφους, να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους συνταξιούχους, τους νέους των σπουδών, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

 

Να μπούμε όλοι σε κοινό αγώνα καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα. Όλοι βλέπουμε το εισόδημά μας να μειώνεται με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται περισσότερο η ζωή μας στα χωριά και στις πόλεις. 

 

 

Όλους μάς πλήττει η ακρίβεια στο οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα θέρμανσης και μετακίνησης, στα τρόφιμα και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Όλοι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λόγω της ανεπάρκειας του δημόσιου συστήματος υγείας, που το βλέπουμε καθαρά στη διάρκεια της πανδημίας.

 

Βγήκαμε στους δρόμους προβάλλοντας αγωνιστικά αιτήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή μας. Οι τιμές που πουλάμε πολλά από τα προϊόντα μας εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές, ενώ στους καταναλωτές φτάνουν πανάκριβα. Κάθε τομέας, κοινωνικός και επαγγελματικός, θα πρέπει να είναι στο πλευρό μας, καθώς οι συνέπειες είναι αλληλένδετες

 

 

Είμαστε ήδη μια βδομάδα στα μπλόκα και η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά με τα αιτήματά μας και να τα ικανοποιήσει. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση. Ενισχύεται κι άλλο το μπλόκο της Νίκαιας, στήνονται κι άλλα μπλόκα σε όλη τη χώρα, δυναμώνει η λαϊκή συμπαράσταση στον αγώνα μας. Είμαστε περήφανοι επειδή στα μπλόκα αγωνιζόμαστε για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους».

 

 

Στο μεταξύ δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν, στις 8/2/2022, αγρότες των επαρχιών Αγιάς και Τυρνάβου, που διαμαρτυρήθηκαν για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από ζημιές, που υπέστησαν λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και ζήτησαν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις.

 

 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου μετέφερε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς ο ΕΛΓΑ όπως τόνισε δεν έχει εξοφλήσει αρκετούς καλλιεργητές αχλαδιών, ροδακίνων, βερίκοκων και νεκταρινιών, παρά τις υποσχέσεις για προκαταβολές και ζήτησε την άμεση εξόφληση όλων των ζημιών που υπέστησαν το 2021.

 

 

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών που βρίσκονται στο μπλόκο της Νίκαιας και επανέλαβαν τις διεκδικήσεις τους, που είναι:

 

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

     

     

  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

     

     

  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

     

Αίγιο

 
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα οι αγρότες του Αιγίου διεκδικώντας την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.
Βρίσκονται στον Κόμβο Μεγανίτη, στην παλαιά εθνική οδός Πατρών - Αθηνών. 

 

«Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χειλάκης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και πρόσθεσε: «είμαστε σε συνεργασία με το μπλόκο της Νίκαιας και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις σε συντονισμό και με τους συναδέλφους παραγωγούς στη Δυτική Ελλάδα και σε όλη τη χώρα». 

 

Οι αγρότες της Αιγιάλειας, μεταξύ άλλων, ζητάνε το χαμένο εισόδημα για τη σταφίδα, είτε την παρέδωσαν είτε θα την παραδώσουν, κατώτατες εγγυημένες τιμές για κάλυψη του κόστους παραγωγής, καμιά περικοπή ενισχύσεων, επιδοτήσεις, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του ρεύματος, κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και το σύνολο των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. 

 

Μεσσηνία

 
Συγκέντρωση τρακτέρ και μπλόκο αγροτών στον κόμβο του Σουληναρίου έχουν πραγματοποιήσει οι αγρότες από την περιοχή της Πυλίας.
Την κινητοποίηση, που αποφασίστηκε σε σύσκεψη αγροτών της Πυλίας την Κυριακή, οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, που αναφέρει ότι οι εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματά τους, εκτιμώντας πως ο υπουργός επιχειρεί να τους κοροϊδέψει και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, όπως έκανε με τη σταφίδα. 

 

 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας, στηρίζουμε των αγώνα των αγροτών της Μεσσηνίας που έχουν δει να αυξάνει το κόστος καλλιέργειας το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

 

 

Επίσης σε σύσκεψη στη Μεσσήνη, καλεί αύριο τους αγρότες ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 αύριο το απόγευμα, ώστε να αποφασιστεί η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

 

πηγή

 

protagonistes.tv - Οι μαθητές του υπό κατάληψη Εσπερινού Πύργου καταγγέλλουν προκατάληψη εις βάρος τους 

 

 

Ανατροπή με τις τοξικολογικές εξετάσεις της Γ.Μπίκα: Βρέθηκε σημαντική ποσότητα αλκοόλ -Ποιοι έλεγαν το αντίθετο! 

 

 

Και επίσημα χαράτσι έως 3.000 ευρώ σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

 

 

Σκληρή απάντηση Κ.Καραμανλή μέσω Ε.Αντώναρου στους ισχυρισμούς Π.Δούκα και την αποπομπή του Σ.Λιβανού




Σκάνδαλο 16 εκατ. ευρώ και όχι τα «ανέκδοτα» του Π.Δούκα η αιτία της αποπομπής του Σ.Λιβανού


 

 

Ο Κ. Μητσοτάκης "αποκεφάλισε" τον Σ. Λιβανό για δηλώσεις σχετικά με την Ηλεία!

 

 

 

Επίδομα έως 500 ευρώ σε φοιτητές - Οι δικαιούχοι και η προθεσμία για τις αιτήσεις 

 

 

Όλες οι πληρωμές από 7 έως 11 Φεβρουαρίου σε e-ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ:




Στη μάχη των κινητοποιήσεων έτοιμη να μπει και η Κρήτη

 

 


Μην τον είδατε τον Παναή! Την ..."κοπάνησε" ο Αντιδήμαρχος;




Ράμπες για ΑμεΑ στον Πύργο - Ανακοίνωση "ράπισμα" Μιχαλακόπουλου στους Αργυρόπουλο & Αντωνακόπουλο

 

 

 

Δελτίο Τύπου "Αναγένεσις στο Δήμο Πύργου": (Επινιγήκαμε) στα έργα..όχι άλλο σώσιμο..

 

 

 

Πύργος: Οι απόστρατοι αξιωματικοί δικαιούνται το σεβασμό μας

 

 


Δήμαρχε Γιάννη Λέντζα γιατί σιωπάτε για τα φωτοβολταϊκά στα παραλίμνια;

 

 


ΈΚΤΑΚΤΟ: Εκλογές τον Σεπτέμβριο; Κύκλοι της Κομισιόν πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου