Η ζήτηση είναι προσαρμοσμένη αυτή την εποχή στα δεδομένα της παραγωγής.
Ο κ. Κώστας Πάππας, λεμονοπαραγωγός από το Κιάτο Κορινθίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Είμαστε ένα μήνα μετά τον παγετό της Ελπίδας και φαίνεται πως οι ζημιές στην ηρτημένη εσοδεία, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, είναι θα λέγαμε, περισσότερες από εκείνες, που υπολογίζαμε στην αρχή.
Εκτιμώ πως σε γενικές γραμμές, το 30% της φετινής παραγωγής, έχει υποστεί ζημία. Οι τιμές για παράδοση στη ράμπα του συνεταιρισμού είναι στα 40 λεπτά το κιλό, όμως γενικότερα η εμπορική τιμή παίζει στα επίπεδα των 35 λεπτών το κιλό. Τα Ιντερντονάτο έχουν μαζευτεί από τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη, όχι όμως η ποικιλία Μαγληνό που οψίμισε, αλλά και οι όψιμες Καρυστινή, Βακάλου κ.λπ.
Για την παραγωγή της νέας χρονιάς εκτιμήσεις θα μπορούμε να κάνουμε από τον ερχόμενο Απρίλιο. Πρέπει επίσης να πούμε πως η παραγωγή των δίφορων που θα μαζεύονταν το καλοκαίρι, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Η ζήτηση, τέλος, είναι προσαρμοσμένη απόλυτα στα δεδομένα της παραγωγής και κρίνεται ομαλή».
Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου, τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η κατάσταση στο λεμόνι έχει παγιωθεί τελευταία και κινείται με μια τιμή παραγωγού χαμηλή, στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ η ζήτηση δεν είναι μεγάλη, όπως συμβαίνει στην αγορά το τελευταίο διάστημα για όλα τα προϊόντα λίγο-πολύ.
Στα δέντρα είναι μικρές ποσότητες. Τα καλά, ποιοτικά λεμόνια είναι ακόμα πιο λίγα γιατί η πρόσφατη κακοκαιρία προξένησε μεγάλες ζημιές κατά τόπους. Επίσης έχει επηρεαστεί ανάλογα το σημείο και το φυτικό κεφάλαιο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους παγετούς. Στα Ιντερντονάτο που ήταν στα τελειώματα, υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά. Στα Μαγληνό είναι πιο λίγες οι ζημιές».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας τόνισε στον ΑγροΤύπο πως ελάχιστα είναι τα λεμόνια, που είναι αμάζευτα στο νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα μιλάμε για ορισμένα περιβόλια στην περιοχή της Στεφανιάς, όπου δεν πιάνει και παγετό εύκολα.
Κατά τα άλλα, οι περισσότερες ποσότητες είχαν φύγει από το νομό πριν τους παγετούς, οι δε τιμές παίζουν στα 25 με 30 λεπτά ανά κιλό.
Ο κ. Σπύρος Αναγνωστάκης, λεμονοπαραγωγός από την περιοχή Πέτα Άρτας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής εξακολουθεί και παραμένει στα δέντρα, δεδομένου ότι η ζήτηση δεν είναι και ικανοποιητική. Η τιμή στο χωράφι παίζει στα 25 με 30 λεπτά ανά κιλό, δηλαδή πολύ χαμηλά, ενώ στη λαϊκή το προϊόν φεύγει προς 70 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό.
Ο κ. Αναγνωστάκης πουλά προϊόν σε λαϊκές στην συμπρωτεύουσα, αλλά όπως μας λέει η ζήτηση είναι σε γενικές γραμμές πεσμένη φέτος 50%, εν συγκρίσει με πέρσι.
Όσον αφορά στην ποιότητα ο ίδιος μας λέει πως όσα λεμόνια είναι τώρα στα δέντρα είναι καλά, όμως γενικά η περιοχή έχει υποστεί ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία και τους παγετούς. Σε σχέση τέλος με τη νέα χρονιά, ο κ. Αναγνωτάκης μας είπε πως θα δείξει πώς θα πάει σε ένα βαθμό η ανθοφορία από το Μάιο.
πηγή
Πρώτη κατοικία: Ποιοι δικαιούνται επίδομα έως 210 ευρώ για 15 μήνες
Σοκ στον ελληνικό τουρισμό! Η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ
Μπλοκάρουν λογαριασμοί αγροτών λόγω δανείων σε πρώην ΑΤΕ, σε ρόλο παρατηρητή το κράτος
Πύργος: Μαθήτρια καταγγέλλει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση σε τουαλέτα καταστήματος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου