24/2/22

Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας θα απειλήσει σοβαρά τις ελληνικές εξαγωγές


 


 

Όσο διαρκεί η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα έχουμε προβλήματα στο εμπόριο οπωροκηπευτικών, αναφέρουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι της αγοράς.

 

Ήδη το ρώσικο εμπάργκο έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών, που μετά από τόσα χρόνια πολλά από τα προϊόντα μας δεν έχουν κατάφερει να ξεπεράσουν το πρόβλημα (ροδάκινα, σταφύλια κ.α.).

 

Να θυμίσουμε ότι η Δύση αντέδρασε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014 επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Λίγους μήνες αργότερα ήρθε η απάντηση του Κρεμλίνου, το οποίο τον Αύγουστο απαγόρευσε τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ.

 

Υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτή την φορά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να πάρει μέτρα κατά της Ρωσίας που θα αφορούν τις εξαγωγές τροφίμων, κάτι που θα οδηγήσει σε σκληρή απάντηση από την πλευρά της Μόσχας.

 

Παράλληλα όσο υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία θα δημιουργηθούν προβλήματα και στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών. 

 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς την Ουκρανία ανέρχονται σε περίπου 36 - 37 εκατ. ευρώ ετησίως και απειλούνται από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

 

Όμως μεγαλύτερη απειλή αποτελεί ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ με Ρωσία που κάποιοι θέλουν να ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες. Θα υπάρξει πρόβλημα στο εμπόριο με όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 

 Ήδη η χώρα μας πληρώνει ακριβά το ρώσικο  εμπάργκο. Το 2013, την τελευταία χρονιά πριν την επιβολή του εμπάργκο, η Ρωσία είχε εισάγει από την Ελλάδα φρούτα αξίας 6,14 εκατ. ευρώ και λαχανικά 2,3 εκατ. ευρώ. 

 

Την Ρωσία αντίθετα το εμπάργκο την βοήθησε να βρει εναλλακτικές αγορές στα φρούτα σε Ασία και Λατινική Αμερική. Επίσης απέκτησε δική της παραγωγή στα λαχανικά. Μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησαν και εξαγωγές ρώσικων αγγουριών στην Ευρώπη.

 

Τα οποιαδήποτε μέτρα παρθούν κατά της Ρωσίας από την ΕΕ θα πρέπει να μελετηθούν με μεγάλη προσοχή. Ήδη έχουμε μια δύσκολη εποχή για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών της ΕΕ που λόγω της υπερπροσφοράς και της αύξησης του κόστους παραγωγής έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. 

 

Το εμπάργκο που έβαλε η Λευκορωσία στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ, από τις αρχές του 2022, έχει ήδη φέρει προβλήματα στις αγορές της Ευρώπης. Θα πρέπει να μην ξεκινήσει ένας νέος εμπορικός πόλεμος αλλά παράλληλα πρέπει άμεσα να στηριχθεί από την Κομισιόν το εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών».

 

 

πηγή

 


«Συναγερμός» στην Αθήνα για το φυσικό αέριο: Μας βγάζει για 10 ημέρες! - Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στις 10:30




 

EKTAKTO!!! Πολεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ξεκίνησε ευρεία εισβολή - Εκρήξεις στο Κίεβο

 

 

 

 

Ουκρανική κρίση: Τεράστιες οι επιπτώσεις στην παραγωγή και στην εφοδιαστική αλυσίδα

 

 

 

Απίστευτο: Η Μ.Παγώνη διαδηλώνει μαζί με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

 

 

 



 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου