28/2/22

Σταματά τις εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού η Μολδαβία, ντόμινο αυξήσεων στην αγορά



Με την αναταραχή στην Ουκρανία λόγω της Ρωσικής εισβολής, να συνεχίζεται, ένα ντόμινο εξελίξεων δημιουργείται στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο αγορά των αγροτικών προϊόντων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτων Καταστάσεων της Μολδαβίας στις 27 Φεβρουαρίου 2022, ελήφθησαν αρκετές αποφάσεις με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης

 

. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, από την 1η Μαρτίου 2022, απαγορεύεται η εξαγωγή αραβοσίτου και των παραγώγων του από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, εκτός από τους σπόρους αραβοσίτου, που προορίζονται για σπορά.

 

 Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίου 2022 η Μολδαβία είχε αποφασίσει την απαγόρευση εξαγωγής σιταριού, αρχής γενομένης επίσης από την 1η Μαρτίου 2022, με σκοπό την αύξηση του επιπέδου επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας.

 

Η Μολδαβία, μια χώρα σε μεγάλο βαθμό αγροτική, κάνει αρκετές εξαγωγές σιτηρών, καλαμποκιού, σόργου κ.λπ. προς την Ευρώπη και στην Ελλάδα, συνορεύει από τα δυτικά με τη Ρουμανία και από τα ανατολικά με την Ουκρανία.

 

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός, γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων από το Κιλκίς, «η απαγόρευση της Μολδαβίας θα φανεί στην ελληνική αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα.

 

 Ας μη ξεχνάμε πως από Ρωσία και Ουκρανία, επίσης, δεν εξυπηρετούνται οι εξαγωγές. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα πλοία που μεταφέρουν προϊόντα μέσω Μαύρης Θάλασσας, καθώς κανείς λόγω του πολέμου δεν ασφαλίζει τα φορτία. Από Βουλγαρία πάντως οι εξαγωγές εξυπηρετούνται κανονικά.

 

 Όμως το θέμα είναι σε ποιές... τιμές. Και εκεί όμως οι παραγωγοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πουλήσουν το απόθεμα, προσπαθώντας να πιάσουν όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή, για να ανταποκριθούν στις ακριβές εισροές. Η αναταραχή είναι μεγάλη. Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία έχουν σταματήσει τις εξαγωγές. Οπότε δημιουργείται κενό σε ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ψάχνουν προϊόν αλλού».

 

Όλα είναι παγωμένα σε σχέση με το εμπόριο, είπε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Χρήστος Κλωναρίδης, έμπορος αγροτικών προϊόντων από την περιοχή της Δράμας. Σύμφωνα με τον ίδιο «πριν κανένα μήνα έγιναν εισαγωγές καλαμποκιού από Ρωσία στην Ελλάδα, όμως τώρα αυτό δεν είναι εφικτό, οπότε το προϊόν θα κινηθεί ανοδικά, όπως και το σιτάρι.

 

 Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και οι επιπτώσεις τους, ακόμα δεν έχουν φανεί στην αγορά μας. Αυτό θα γίνει σε 15 ημέρες, με 1 μήνα περίπου, εκτιμώ».

 

πηγή

 




Πύργος: Μαθήτρια καταγγέλλει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση σε τουαλέτα καταστήματος


 

 

 

Οργισμένοι από τις προσβλητικές θέσεις Σταϊκούρα οι αγρότες: ζείτε εις βάρος της κοινωνίας τους είπε κατάμουτρα




Αυξάνεται κατά 34% από αύριο το ρεύμα

 

 

 

Σε 11 ώρες ο «ρωσικός οδοστρωτήρας» κατέλαβε ή ελέγχει το 45% της Ουκρανίας! (χάρτης)

 

 

 

 


ΕΚΤΑΚΤΟ: Με κεραυνοβόλο πόλεμο οι ρωσικές Τ/Θ δυνάμεις μπήκαν στο Κίεβο! - Μονάδα Spetsnaz έξω από τo Προεδρικό Μέγαρο

 

 

 

 

 

Συναγερμός» στην Αθήνα για το φυσικό αέριο: Μας βγάζει για 10 ημέρες! - Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στις 10:30




 

Ουκρανική κρίση: Τεράστιες οι επιπτώσεις στην παραγωγή και στην εφοδιαστική αλυσίδα

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου