Η εισβολή ήταν αναμενόμενη στο ανατολικό κομμάτι της Ουκρανίας, δεν θα επεκταθεί πέραν του Ντονμπάς υποστηρίζει στην «Ημερησία», ο διεθνολόγος και αναλυτής Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Τον προβληματίζει η διαιρεμένη ΕΕ και η αδυναμία της Δύσης να αντιδράσει κι αναρωτιέται «τι θα γίνει αν ο Ερντογάν ζηλέψει τον Πούτιν;». Παράλληλα απαντά γιατί δεν προβλέπει γενικευμένη σύρραξη.
Πρόβλημα η αδυναμία της Δύσης να αντιδράσει αποφασιστικά
«Το πιο προβληματικό σημείο είναι ότι δείχνει αδυναμία η Δύση να αντιδράσει αποφασιστικά στις αναθεωρητικές περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Ρωσία
Μπαίνουμε σε μια νέα φάση ψυχρού πολέμου, η Ευρώπη για την ώρα δείχνει διαιρεμένη στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και οι Αμερικανοί δείχνουν αποφασισμένοι να ανασυστήσουν τη Δύση, όπως την ξέραμε μέχρι την προ της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, εποχή» υποστηρίζει η κ. Δεσποτόπουλος
Η Ρωσία στοχεύει να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα
Ο διεθνολόγος εξηγεί, ποιος είναι ο στόχος της Ρωσίας και προβλέπει ότι θα σταματήσει στο Ντονμπάς: «Η Ρωσία δεν θα επεκταθεί πέραν του Νονμπάς.
Εκτιμώ ότι στόχος της δεν είναι να καταλάβει συνολικά την Ουκρανία, αλλά να την αποκόψει από τη Μαύρη Θάλασσα δημιουργώντας μια ζώνη ρωσικής επιρροής και πιθανά μέρους της Ρωσίας στο μέλλον. Να την προσαρτήσει, δηλαδή, μαζι με την Κριμαία.»
Ωστόσο αυτή την ώρα η Μόσχα βομβαρδίζει καίριους στόχους. «Όταν έχουμε σε εξέλιξη μια επιχείρηση, επιτίθεσαι και σε στόχους πέραν αυτού που θέλεις να καταλάβεις. Οι Ρώσοι θέλουν να πλήξιουν στραρτιωτικους΄στόχους σε όλη τη χώρα προκειμένου να πετύχει η επέκταση στα ανατολικά».
Γιατί δεν θα υπάρξει γενικευμένη σύρραξη
Πάντως ο διεθνολόγος, δεν προβλέπει γενικευμένη σύρραξη «διότι μια εμπλοκή τρίτων χωρών θα οδηγούσε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια και δεν το θέλει κανείς!»
Έχει λόγους να φοβάται η Ελλάδα;
Μπορεί αυτός ο πόλεμος να πυροδοτήσει ένταση στο Αιγαίο από πλευράς της Τουρκίας; «Αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν ο Ερντογάν ζηλέψει τον Πούτιν;» λέει ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Ο πόλεμος αυτός αυτό αποτελεί για εμάς ένα συστημικό κίνδυνο. Η διαίρεση της Ευρώπης έναντι των περιφερειακών κινδύνων συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας αποτελεί ένα σύστημικό κίνδυνο».
Ωστόσο ο διεθνολόγος είναι καθησυχαστικός. «Η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία και η Τουρκία δεν είναι Ρωσία.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη τις χλιαρές αντιδράσεις των Ευρωπαίων και το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον στο εσωτερικό της Τουρκίας, μπορεί ο Ερντογάν να μπει στον πειρασμό να κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση με την Ελλάδα».
Έχει λόγους να φοβάται η Ελλάδα; «Όχι, δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε. Έχουμε συντεταγμένο στρατό, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε λόγο να ανησυχούμε δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε».
πηγή
EKTAKTO!!! Πολεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ξεκίνησε ευρεία εισβολή - Εκρήξεις στο Κίεβο
Ουκρανική κρίση: Τεράστιες οι επιπτώσεις στην παραγωγή και στην εφοδιαστική αλυσίδα
Απίστευτο: Η Μ.Παγώνη διαδηλώνει μαζί με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου