28/2/22

Λύση με 19.000 εργάτες γης από Μπανγκλαντές, ακολουθούν συμφωνίες και με άλλες χώρες



 

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκπονεί ένα σχέδιο με το οποίο ευελπιστεί να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικά χέρια για την αγροτική παραγωγή. Ήδη υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και του Μπανγκλαντές.

 

Το μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.

 

 

Το πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψε με το Μπανγκλαντές, η χώρα μας περιλαμβάνει:

 

 

  • Μεταβατικά θα δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως 9 μήνες ανά έτος στη χώρα και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.

     

     

  • Θα χορηγήσει -βάσει του άρθρου 13 ν. 4251/14- συνολικά 4.000 άδειες ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπαγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα.

     

     

Οι συγκεκριμένοι εργάτες θα πρέπει να φεύγουν 3 μήνες κάθε χρόνο και στο τέλος των 5 ετών θα φύγουν οριστικά από τη χώρα. Η  άδεια επιτρέπει έως 9 μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια.

 

 Επιπλέον, συνδέει την παραμονή υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν την άφιξη του εποχικού εργαζόμενου.

 

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το Μπαγκλαντές υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης για 4.000 εργάτες τον χρόνο. Η ελληνική αγροτική οικονομία φέτος με τα αιτήματα που έχει στείλει μέσω των περιφερειών ζητάνε 144.000 εποχικούς εργαζόμενους, τους οποίους παίρνουμε από πολλές χώρες.

 

 

 Από την Αλβανία, την Αίγυπτο, μια νέα, σημαντική αγορά για εμάς ίσως αποτελέσει η Ουκρανία, μιλάμε με την Ινδία, με χώρες που έχουν εργατικό δυναμικό.

 

 

Το «Μνημόνιο Κατανόησης» Ελλάδας - Μπαγκλαντές αναμένεται να πάει τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να ενημερωθεί ειδικά για το περιεχόμενό του και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

 

 

Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από την περιοχή των Μολάων της Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπήρξε μεγάλο πρόβλημα φέτος από την έλλειψη εργατών γης στις ελιές αλλά και στα πορτοκάλια.

 

 

 Πολλοί εργάτες από Αλβανία που ήταν στην περιοχή έφυγαν. Η έλλειψη χεριών έφερε αύξηση στο μεροκάματο που για τις ελιές έφτασε στα 35 - 40 ευρώ.

 

 

Έχουμε μεγάλες ποσότητες που θα πρέπει να συγκομιστούν και τα χρονικά διαστήματα δεν είναι μεγάλα. Έλληνες εργάτες δεν φτάνουν. Στα χωράφια της περιοχής για τα πορτοκάλια μπορεί να φτάσει να έχουμε στην συγκομιδή μέχρι και 30 συνεργεία που το καθένα αποτελείται από 15 - 20 εργάτες γης. 

 

 

Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει πρόβλημα με τους εργάτες από το Μπανγκλαντές γιατί θα είναι ανειδίκευτο αλλά θα είναι μια προσπάθεια και θα βοηθήσει αν είναι νόμιμοι και μπορούμε να τους περνάμε στα έξοδα της καλλιέργειας».

 

 

 

πηγή

 

 

 

Πρώτη κατοικία: Ποιοι δικαιούνται επίδομα έως 210 ευρώ για 15 μήνες

 

 

 

Σοκ στον ελληνικό τουρισμό! Η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ

 

 

 

 

Μπλοκάρουν λογαριασμοί αγροτών λόγω δανείων σε πρώην ΑΤΕ, σε ρόλο παρατηρητή το κράτος 

 

 

 

Πύργος: Μαθήτρια καταγγέλλει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση σε τουαλέτα καταστήματος

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου