25/2/22

Κλειστά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα, στη Βουλγαρία 25 ευρώ ο τόνος πάνω το καλαμπόκι


 


 

Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στο διεθνές εμπόριο δημητριακών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, γνώστης της διεθνούς αγοράς και υπεύθυνος σιτηρών στην ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ ΑΕ, «όλα τα ουκρανικά λιμάνια είναι κλειστά λόγω των βομβαρδισμών. Αυτό επηρεάζει αρνητικά και τις εξαγωγές της Μολδαβίας που δεν έχει δικά της λιμάνια.

 

Επίσης οι Ρώσοι έχουν κλείσει όλα τα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αποκλειστεί και τα ρώσικα λιμάνια που τροφοδοτούσαν τις αγορές κυρίως της Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας.

 

 Αυτό σημαίνει ότι οι προμήθειες σιτηρών για Ελλάδα έχουν κυριολεκτικά παγώσει. Ελπίζουμε σύντομα να ανοίξουν τα ρωσικά λιμάνια στη ναυσιπλοΐα και να αποκατασταθούν οι μεταφορές προϊόντων.

 

Εκεί που θα υπάρξει πρόβλημα είναι στα λιμάνια της Ουκρανίας. Δεν γνωρίζουμε αν έχουν πάθει ζημιές από τους βομβαρδισμούς και δεν έχουμε εικόνα για το πότε θα αποκατασταθούν οι εξαγωγές. Οι αγορές φοβούνται ότι εκεί θα υπάρξει πρόβλημα και σημαντική αναστάτωση. 

 

Η Ουκρανία εξάγει ετησίως περίπου 15 εκατ. τόνους καλαμπόκι. Αν δεν ανοίξουν τα λιμάνια της δεν θα μπορεί να εκτελέσει τις παραγγελίες. Αν δεν μπορεί να εκτελέσει τα συμβόλαια η Ουκρανία θα πρέπει να βρεθούν άλλες αγορές.

 

Ρουμανία και Βουλγαρία αποτελούν εναλλακτικές αγορές για το καλαμπόκι. Έχουν αποθέματα αλλά προσπαθούν να τα πουλήσουν σε ακόμη υψηλότερες τιμές. Η Βουλγαρία ανατίμησε το καλαμπόκι 25 ευρώ τον τόνο. Από την άλλη η Ρουμανία δεν πουλά καθόλου μέχρι στιγμής. 

 

Την Πέμπτη (24/2) στις διεθνείς αγορές το σιτάρι και το καλαμπόκι έπιασαν limit-up σημείωσαν τη μέγιστη επιτρεπτή από το χρηματιστήριο άνοδο. Την Παρακευή (25/2) άρχισαν να διορθώνουν οι τιμές αλλά παραμένουν για αρκετό διάστημα σε υψηλά επίπεδα».

 

 

πηγή

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου