Μια σφιγμένη θηλιά στο λαιμό των κτηνοτρόφων αποτελεί η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές ενέργεια κλπ).
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε και η απαίτηση της διαχειρίστριας εταιρίας των δανείων γεωργών και κτηνοτρόφων της πρώην ΑΤΕ, στέλνοντας εξώδικα με διαταγές πληρωμών, εντός τριών ημερών, όλου του οφειλόμενου ποσού.
Τα δάνεια αυτά που είχαν δοθεί από την ΑΤΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, άτοκα αρχικά, τώρα είναι φορτωμένα με τεράστια ποσά τόκων. Ήδη η εταιρία PQH - που είναι ο εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ - έχει προχωρήσει σε δέσμευση πολλών τραπεζικών λογαριασμών.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κ. Αγγελική Λαλούση, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, «ο εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ από την αρχή του 2022 μοιράζει συνεχώς δικόγραφα σε όλη την Ελλάδα.
Με τη διαταγή πληρωμής μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική κατάσχεση και δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν χρήματα οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι για να συνεχίσουν την εργασία τους.
Οι αγρότες μπορούν να κάνουν ανακοπή των διαταγών πληρωμής και να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα για να μην δεσμευτεί ο τραπεζικός τους λογαριασμός.
Βέβαια αυτά είναι δικαστικά μέτρα και σημαίνει κόστος. Επίσης μπορεί να προχωρήσουν σε εξωδικαστική προσπάθεια τακτοποίησης του δανείου τους με περιορισμό της οφειλής αν γίνει δεκτό από τον εκκαθαριστή (εξαρτάται από το ύψος της απαίτησης του δανείου).
Τα περισσότερα δάνεια χορηγήθηκαν το 2006 και 2008. Η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σημαίνει ότι το κράτος εγγυήθηκε ότι θα μπορεί να επιστρέψει το 80% του δανείου αν δεν μπορούσε να το αποπληρώσει ο παραγωγός.
Για να γίνει όμως αυτό αναφέρει ο όρος του συμβολαίου ότι θα πρέπει να το ζητήσει η τράπεζα από το κράτος. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει κάποιο τέτοιο αίτημα η πλευρά της τράπεζας».
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων «ΕΝΩΣΗ αγροτών» κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε πάρει δάνεια την εποχή της γρίππης των πτηνών γιατί δεν μας είχε πληρώσει το κράτος καμιά αποζημίωση.
Συνολικά δόθηκαν στους πτηνοτρόφους όλης της χώρας δάνεια από την πρώην ΑΤΕ ύψους 6 - 7 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Με τα πανωτόκια όμως αυτά τα χρήματα έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για κάποιον που πήρε δάνειο 15.000 ευρώ του ζητάνε να επιστρέψει 52.000 ευρώ».
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Αλεξίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.), τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν δοθεί ως προσωρινή λύση για τις ενισχύσεις που αναμένονταν από την ΕΕ, δεδομένου ότι επρόκειτο για πανευρωπαϊκό πρόβλημα ώστε στην συνέχεια να γίνει η ομαλή αποπληρωμή τους. Δυστυχώς ουδέποτε τελικά υπήρξαν ενισχύσεις και τα δάνεια παρέμειναν στους παραγωγούς.
Σε σχετική επιστολή που έστειλε η Π.Ε.Ο.Π.Π. προς τα αρμόδια Υπουργεία αναφέρει ότι το 2006 και 2007 χορηγήθηκαν δάνεια στους πτηνοτρόφους με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να αντιμετωπίσουν προσωρινά τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών έως ότου δοθούν αποζημιώσεις από την ΕΕ για την κάλυψη των ζημιών.
Οι αποζημιώσεις αυτές δεν δόθηκαν ποτέ, αλλά φυσικά τα δάνεια έμειναν. Τα επόμενα χρόνια οι περισσότεροι παραγωγοί λόγω των κρίσεων των δημητριακών και στη συνέχεια της οικονομικής κρίσης δεν κατάφεραν να τα αποπληρώσουν.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η πολιτεία κάθε χρόνο αποφάσιζε προσωρινές ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ετήσιες παρατάσεις της περιόδου χάριτος ή της περιόδου αποπληρωμής. Όμως οι παρατάσεις αυτές δεν επέλυαν, αλλά απλά μετέθεταν το πρόβλημα από χρόνο σε χρόνο και έτσι με τα πανωτόκια της ΑΤΕ για ορισμένους πτηνοτρόφους το κεφάλαιο τριπλασιάστηκε.
Στη συνέχεια τα δάνεια μεταφέρθηκαν στην PQH με την οποία πολλοί παραγωγοί προσπάθησαν να τα ρυθμίσουν, αλλά βρήκαν απέναντι τους αρνητική διάθεση και δυσκαμψία από την PQH η οποία φαινόταν αντίθετη σε οποιαδήποτε ρεαλιστική ρύθμιση.
Σήμερα η PQH για να εξασφαλίσει το ύψος των δανείων λόγω επικείμενης πώλησης των δανείων σε funds, προχωρά σε διαταγές πληρωμής. Αυτό γίνεται στην χειρότερη δυνατή στιγμή για τον κλάδο της πτηνοτροφίας που βίωσε αλλεπάλληλες ζημίες από την πανδημία, την τρομακτική αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας και την πτώση των τιμών πώλησης των ζωντανών.
Άμεσες καταβολές ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αδύνατον να καταβληθούν από τους καθημαγμένους παραγωγούς, από τους οποίους λείπει η απαιτούμενη ρευστότητα, ακόμη και για αγορά των απαραίτητων εισροών (ζωοτροφών, υγραερίου) ή των άλλων λειτουργικών δαπανών των εκμεταλεύσεών τους.
Έτσι σε περίπτωση που τα δάνεια αυτά αποσταλούν στα δημόσια ταμεία προς είσπραξη, είναι απολύτως σαφές ότι δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή τους. Αυτό απλά θα προκαλέσει απώλεια της φορολογικής ενημερότητας των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, διακοπή λειτουργίας των μονάδων, απώλεια θέσεων εργασίας και αντικατάσταση της Ελληνικής παραγωγής πτηνοτροφικών προϊόντων από εισαγόμενα.
Για το ίδιο θέμα οι κτηνοτρόφοι μέλη του Σύνδεσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, ζητάνε τα εξής:
Να αποδεσμευτούν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί των κτηνοτρόφων.
Να αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι ιδιοκτήτης αυτών των δανείων, την ευθύνη του, διαγράφοντας τους τόκους και τα πανωτόκια και ρυθμίζοντας το υπόλοιπο ανεξόφλητο του αρχικού κεφαλαίου σε 180 δόσεις.
Να ψηφιστεί το ακατάσχετο των κατοικιών και των στάβλων των κτηνοτρόφων.
Να σταματήσετε τώρα τη διάλυση της κτηνοτροφίας, ενός από τους σημαντικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα που παράγει πολύτιμα προϊόντα (κρέας, γάλα κ.α) τροφοδοτώντας την ελληνική αγορά και στηρίζοντας το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου