15/5/21

Προσοχή: Aυτό είναι το φαγητό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 44%

 

 

 

 

Τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει το επεξεργασμένο κρέας στην πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, έρχεται να επιβεβαιώσει μία ακόμη έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

 

 

Στη νέα μελέτη, ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρή ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος, που καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, αργότερα στη ζωή. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες, χρησιμοποίησαν δεδομένα 493.888 ατόμων, ηλικίας 40 έως 69 ετών, που είχαν καταγραφεί σε βρετανικό biobank. 

 

 

«Η κατανάλωση του κρέατος εκτιμήθηκε μέσα από ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για τις διατροφρικές συνήθειες στην αρχή της έρευνας και από επαναλαμβανόμενες, 24ωρες διατροφικές αξιολογήσεις. 

 

Τα περιστατικά άνοιας όλων των αιτιών, που περιλαμβάνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια, εντοπίστηκαν από τα ψηφιακά αρχεία νοσοκομείων και τα αρχεία θνησιμότητας », γράφουν οι ερευνητές. Όσο για τη σύνδεση κάθε τύπου κρέατος με κάθε αποτέλεσμα άνοιας, εκτιμήθηκαν με τη χρήση μοντέλων αναλογικού κινδύνου του Cox.

 

 

Τα περιστατικά άνοιας που αναδείχθηκαν λοιπόν, μέσα σε μία μέση περίοδο παρακολούθησης οκτώ ετών, ήταν 2.896. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αρκούσε η κατανάλωση μίας μερίδας επεξεργασμένου κρέατος, μόλις 25 γρ. την ημέρα -ποσότητα που αναλογεί περίπου σε 2 φέτες μπέικον-, για να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας κατά 44% σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

 

 

Από την άλλη, η κατανάλωση μη επεξεργασμένων πουλερικών δεν φάνηκε να έχει σημαντικές συσχετίσεις με την εμφάνιση άνοιας. Ωστόσο, το μπέικον, τα λουκάνικα, τα κονσερβοποιημένα κρέατα και γενικά τα αλλαντικά και τα προϊόντα χοιρινού κρέατος, συνδέονταν με μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του κινδύνου για άνοια.

 

 

Σημειώνεται ότι οι άνδρες φαίνεται ότι επηρεάζονται περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που σχετίζονται με τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες που ανέπτυξαν άνοια, απέδειξαν παρόμοιες συμπεριφορές και γενετικά πρότυπα μεταξύ τους. 

 

 

Αυτή η ομάδα ήταν συνήθως ηλικιωμένοι, άνδρες, καπνιστές, αδρανείς, παχύσαρκοι, οικονομικά ασταθείς και λιγότερο μορφωμένοι. Επίσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας και ένα γονίδιο ανεξάρτητα συνδεδεμένο με την άνοια.  


 πηγή




SOS από την ΕΛ.ΑΣ: Με αυτό το SMS έκλεψαν 8.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό




Τεράστιο "φιάσκο" στην δομή μεταναστών στην Μυρσίνη(LM) - Την ..."κοπάνησαν" φορείς του κορωνοϊού!




Απίστευτο!!! Μετά το "φιάσκο" στη δομή μεταναστών ο Δήμαρχος Γιάννης Λέντζας πανηγυρίζει για ...υδατοδρόμιο   




29 προσλήψεις σε δήμους της Ηλείας - Δείτε σε ποιους δήμους ανοίγουν οι θέσεις




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου