Μπορεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να «ξορκίζει» τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο το κλίμα στην πολιτική σκηνή «μυρίζει» προεκλογική περίοδο.
Το αν η περίοδος αυτή θα είναι μακρά ή αν οι εκλογές θα γίνουν αρκετούς μήνες πριν από το τέλος τετραετίας θα το κρίνει πρωτίστως η οικονομία, όπως παρατηρούν πολιτικοί παράγοντες αλλά και αναλυτές.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρης κάλπης, ωστόσο οι πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.
Πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2022 ή λίγο μετά, με την κυβέρνηση επί της ουσίας να «ποντάρει» στην θετική απόδοση του τουρισμού το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση θα έχει μετρήσει ήδη 3 χρόνια διακυβέρνησης και θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη λήξη της θητείας της.
Το Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να... «θάψει» με κάποιον τρόπο τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Όσον αφορά την πανδημία η είδηση των 100 και πλέον νεκρών ημερησίως περνά στα ψηλά από το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ, ενώ όσον αφορά το μεγάλο θέμα της ακρίβειας η κυβέρνηση έδωσε κάποια επιδόματα και προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι είναι ένα διεθνές, εισαγόμενο φαινόμενο και «ποντάρει» και στην ευρωπαϊκή, κοινή πολιτική στήριξης των χωρών – μελών για το θέμα.
Χθες ανακοινώθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης και τον Φεβρουάριο για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ μεταξύ των πρωτοβουλιών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι να δοθεί έκτακτο επίδομα στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Προς το παρόν ωστόσο φαίνεται να παγώνει κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
Η πνοή που θα δώσει, όπως αναμένεται τουλάχιστον, ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία, εκτιμάται ότι δημιουργεί το έδαφος για εκλογές το φθινόπωρο. Ως τότε θα έχει εξομαλυνθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κατάσταση και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ, εκτός απροόπτου, και η πανδημία θα είναι πλήρως διαχειρίσιμη.
Η συζήτηση των πρόωρων εκλογών φέρνει μοιραία στην επικαιρότητα και τα σενάρια της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με αρκετά κυβερνητικά στελέχη να εισηγούνται άμεση αλλαγή του. Επιμένουν ότι το όριο της αυτοδυναμίας θα πρέπει να πέσει από το 38% στο 34%.
Η ΝΔ θα πραγματοποιήσει το τριήμερο 6-8 Μαΐου το εθνικό της συνέδριο, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι δεν αναμένεται να γίνουν εκλογές πριν από το Μάιο. Πιθανό είναι το σενάριο να γίνουν εκλογές μέσα στον Ιούνιο ή ακόμη και τον Ιούλιο, όμως το πιθανό σενάριο είναι ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος.
Ανεξάρτητα από τα αν οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους – δηλαδή τον Ιούλιο του 2023 – ή... μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, είναι γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πάρει ήδη… θέση μάχης.
Τι λέει ο Η.Νικολακόπουλος
Ο πιο γνωστός εκλογολόγος της χώρας, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Ηλίας Νικολακόπουλος, προβλέπει εκλογές Σεπτέμβριο-Οκτωβριο του 2022, «αν υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι κάτι που η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα σχετικά με την πανδημία»!
Μιλώντας «Στο Κόκκινο» και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πάντα ψύχραιμος και ουσιαστικός πολιτικός εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος καταγράφει αυτό που είναι ηλίου φαεινότερο: Ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει άλλο και το «περίφημο επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει».
«Βρισκόμαστε σε ένα αρκετά ρευστό σταυροδρόμι. Έχουμε μία κυβέρνηση για την οποία έχει καταρρεύσει πλήρως ο μύθος του επιτελικού κράτους σε όλα τα πεδία. Από τη διαχείριση της πανδημίας έως και τον χιονιά, είδαμε ένα κράτος καρικατούρα, το οποίο δεν θα αντέξει άλλο χειμώνα», είπε ο κ. Νικολακόπουλος.
Άρα χειμώνας 2022-2023 δεν θα υπάρξει για την κυβέρνηση και ο... σώζων εαυτόν σωθείτω!
Και συνεχίζει: «Από την καθημερινή πρακτική της κυβέρνησης διαπιστώσαμε ότι δεν κατάφερε να ομαλοποιήσει καμία κατάσταση. Στη διαχείριση της πανδημίας η αποτυχία της είναι εντυπωσιακή. Η αντίληψή της ότι μπορεί να έχουμε 24.000 νεκρούς αλλά σώθηκε ο τουρισμός, είναι αδιανόητη. Τώρα αν τουλάχιστον υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι, κάτι που η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα, θα πάει τον Σεπτέμβρη σε εκλογές. Δεν νομίζω να αντέξει επόμενο χειμώνα», είπε ο καθηγητής.
Ο οποίος εν συνεχεία μιλά για τον «δήθεν εκλογικό νόμο που θα έφτιαχνε η κυβέρνηση».
«Είναι αστείες ιστορίες όσα διακινούνται για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η πρόθεσή τους να φτιάξουν καινούργιο νόμο φτάνει στο σημείο της γελοιότητας. Από τη μία έχουμε τη φημολογία για καινούργιο εκλογικό νόμο και από την άλλη έχουμε την επίθεση στο ΚΙΝΑΛ, η οποία ουσιαστικά αποδυναμώνει και σπάει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με το οποίο εκλέχθηκε η κυβέρνηση.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990 αναγκάστηκε να πάει σε τρίτες εκλογές γιατί υπήρχε ο εκλογικός νόμος του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν τις εκλογές, με στόχο να τον δυσκολέψει να συγκροτήσει αυτοδυναμία στη Βουλή. Τώρα που οι ίδιοι με τον νόμο που καθιέρωσαν θα οδηγήσουν σε δεύτερες εκλογές, τι θα πουν;
Στη ρευστή κατάσταση που διανύουμε πρέπει να περιμένουμε τη διαμόρφωση των συσχετισμών. Έχουμε μπροστά μας το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για να δει τελικά πώς θα λέγεται. Δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε αρκετές ενδοκομματικές εξελίξεις και από τις οποίες θα αναμένουμε Σεπτέμβρη-Οκτώβρη τον τελικό.
Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι είπε ψέματα σε όλα τα πεδία. Όμως σε αυτό το περιβάλλον, η οξύτητα στον λόγο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρει γιατί ο κόσμος θέλει μια σταθερή και ήρεμη αντιπολίτευση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου