Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για το μέλλον των λαϊκών αγορών. Πολλοί ισχυρίζονται πως προβλέπεται ζοφερό! Διαβάστε την άποψη του κ. Σπύρου Σιδηροκαστρίτη, ο οποίος την κοινοποίησε στο boreiaileia.blogspot.com και εμείς την δημοσιεύουμε για την καλύτερη ενημέρωσή σας.
Οι λαϊκές αγορές στο στόχαστρο των «μεταρρυθμιστών» Από την ίδρυσή τους οι λαϊκές αγορές έχουν στο επίκεντρό τους τον τοπικό παραγωγό και τη λαϊκή οικογένεια. Είναι ο χώρος όπου το καλάθι γεμίζει με ντόπια ως επί το πλείστον προϊόντα και εμπορεύματα σε τιμές προσιτές στο ευρύ κοινό. Με το νομοσχέδιο, όμως, που προωθεί η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας μάλιστα, αυτά αλλάζουν. Οι λαϊκές αγορές μπαίνουν στο στόχαστρο της οικονομικής «κανονικότητας». Οι παραγωγοί υποχρεώνονται να γίνουν ανταγωνιστές και κάθε τρία χρόνια να «χτυπούν» τις θέσεις σε πλειστηριασμό. Επιπλέον, φέρνει στις λαϊκές αγορές τις εταιρείες, οι οποίες θα δικαιούνται το 5% των θέσεων. Εισάγει και … ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς θα προηγούνται για την κάλυψη πάγκου στη λαϊκή απόφοιτοι Πανεπιστημίου! Με άλλη διάταξη αφαιρεί τη διαχείριση από τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και τη δίνει σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ). Μια πρόταση που φαινομενικά ακούγεται σωστή, καθώς τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων σε πολλές περιπτώσεις είχαν μετατραπεί σε πεδίο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Όμως μια πιο προσεκτική ανάγνωση αποκαλύπτει την πρόθεση των κυβερνώντων να εξοβελίσουν τον διάλογο και την κοινωνική συμμετοχή αφού καταργούν τις επιτροπές λαϊκών αγορών και αποκλείουν τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις. Απονευρώνονται, τέλος, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που έδινε ο «Κλεισθένης» στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Δυνατότητες που, εκτός από τη διαχείριση των λαϊκών αγορών, επεκτείνονταν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως στον τομέα της ενέργειας με σκοπό την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες. Ο πλειστηριασμός των θέσεων, καθώς και η είσοδος εταιριών στη διαχείριση των λαϊκών αγορών δημιουργούν νέα οικονομικά βάρη σε όσους δραστηριοποιούνται στη λαϊκή. Σε μια εποχή μάλιστα όπου λόγω της πανδημίας η κίνηση έχει ήδη περιοριστεί. Τα πρόσθετα κόστη που προκύπτουν σίγουρα θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Στην ουσία η κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή των λαϊκών αγορών σε super market. Αδιαφορεί για τους παραγωγούς και τους εμπόρους λαϊκών αγορών, οι οποίοι στηρίζουν τα νοικοκυριά, καθώς συγκρατούν τις τιμές πώλησης των προϊόντων απέναντι στις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Η κυβερνητική εμμονή για απορρύθμιση της αγοράς προς όφελος των λίγων δεν θα βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της λαϊκής αγοράς και στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων. Αντιθέτως, η χάραξη μιας πολιτικής με στόχο τη στήριξη των μικρών παραγωγών και εμπόρων θα βοηθούσε και τους ίδιους αλλά και τους καταναλωτές. Θα ήταν μια σοβαρή συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Σιδηροκαστρίτης ΣπύροςΑντιπρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Πύργου
Οι λαϊκές αγορές στο στόχαστρο των «μεταρρυθμιστών»
Από την ίδρυσή τους οι λαϊκές αγορές έχουν στο επίκεντρό τους τον τοπικό παραγωγό και τη λαϊκή οικογένεια. Είναι ο χώρος όπου το καλάθι γεμίζει με ντόπια ως επί το πλείστον προϊόντα και εμπορεύματα σε τιμές προσιτές στο ευρύ κοινό. Με το νομοσχέδιο, όμως, που προωθεί η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας μάλιστα, αυτά αλλάζουν. Οι λαϊκές αγορές μπαίνουν στο στόχαστρο της οικονομικής «κανονικότητας».
Οι παραγωγοί υποχρεώνονται να γίνουν ανταγωνιστές και κάθε τρία χρόνια να «χτυπούν» τις θέσεις σε πλειστηριασμό. Επιπλέον, φέρνει στις λαϊκές αγορές τις εταιρείες, οι οποίες θα δικαιούνται το 5% των θέσεων. Εισάγει και … ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς θα προηγούνται για την κάλυψη πάγκου στη λαϊκή απόφοιτοι Πανεπιστημίου!
Με άλλη διάταξη αφαιρεί τη διαχείριση από τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και τη δίνει σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ). Μια πρόταση που φαινομενικά ακούγεται σωστή, καθώς τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων σε πολλές περιπτώσεις είχαν μετατραπεί σε πεδίο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.
Όμως μια πιο προσεκτική ανάγνωση αποκαλύπτει την πρόθεση των κυβερνώντων να εξοβελίσουν τον διάλογο και την κοινωνική συμμετοχή αφού καταργούν τις επιτροπές λαϊκών αγορών και αποκλείουν τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.
Απονευρώνονται, τέλος, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που έδινε ο «Κλεισθένης» στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Δυνατότητες που, εκτός από τη διαχείριση των λαϊκών αγορών, επεκτείνονταν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως στον τομέα της ενέργειας με σκοπό την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες.
Ο πλειστηριασμός των θέσεων, καθώς και η είσοδος εταιριών στη διαχείριση των λαϊκών αγορών δημιουργούν νέα οικονομικά βάρη σε όσους δραστηριοποιούνται στη λαϊκή. Σε μια εποχή μάλιστα όπου λόγω της πανδημίας η κίνηση έχει ήδη περιοριστεί.
Τα πρόσθετα κόστη που προκύπτουν σίγουρα θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Στην ουσία η κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή των λαϊκών αγορών σε super market.
Αδιαφορεί για τους παραγωγούς και τους εμπόρους λαϊκών αγορών, οι οποίοι στηρίζουν τα νοικοκυριά, καθώς συγκρατούν τις τιμές πώλησης των προϊόντων απέναντι στις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων.
Η κυβερνητική εμμονή για απορρύθμιση της αγοράς προς όφελος των λίγων δεν θα βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της λαϊκής αγοράς και στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων. Αντιθέτως, η χάραξη μιας πολιτικής με στόχο τη στήριξη των μικρών παραγωγών και εμπόρων θα βοηθούσε και τους ίδιους αλλά και τους καταναλωτές. Θα ήταν μια σοβαρή συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.
Σιδηροκαστρίτης Σπύρος
Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Πύργου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου