Μέσω του προγράμματος Γέφυρα 2 θα χορηγούνται ποσά που θα αγγίζουν ακόμη και τις 50.000 ευρώ τον μήνα για να καλυφθούν αντίστοιχου ύψους δόσεις δανείων. Χιλιάδες επιχειρήσεις, λοιπόν, μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση της δόσης των δανείων τους που θα φτάνει έως και 90% για 8 ολόκληρους μήνες.
Μάιο υπολογίζεται να «πληρώσει» το Κράτος τις πρώτες δόσεις, αλλά για τα δάνεια που είναι εξυπηρετούμενα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν με την τράπεζα και κατόπιν να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης, όπως έγινε και με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τα στεγαστικά δάνεια. Θολό σημείο παραμένει ακόμα το αν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί.
Ποιους αφορά η επιδότηση δόσης
Το Γέφυρα 2 αφορά σε μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Τι ποσά θα εισφέρει τα Δημόσιο
Για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου διαμορφώνεται ως εξής:
Εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
Μία επιχείρηση, για να λάβει την επιδότηση των δόσεων των δανείων της, πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα σε μια διαδικασία που είναι πλήρως ηλεκτρονική και χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά, που είναι ήδη διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στο Δημόσιο ή στις τράπεζες.
Αρχικά η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Στην ιστοσελίδα, www.keyd.gov.gr, θα αναρτηθεί ο οδηγός χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και χρήσιμο ενημερωτικό υλικό, όπως συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις.
Τα κριτήρια για ατομικές επιχειρήσεις
Αμέσως μετά γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας, κατά τον οποίο διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη.
Στο στάδιο αυτό αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων. Έτσι ξεκαθαρίζει το ποιος πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα και ποιος όχι.. Ποια είναι όμως τα κριτήρια επιλεξιμότητας για μια ατομική επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία;
· να μην απασχολεί προσωπικό,
· να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ,
· να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ,
· να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 40.000 ευρώ και
· να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 600.000 ευρώ.
Προϋποθέσεις για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Ποια είναι οι αντίστοιχες προϋποθέσεις για μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 2;
· να έχει έως 250 άτομα προσωπικό,
· να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ,
· να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ
· να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ και
· να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 50 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου