17/7/21

Κτηματολόγιο: Αλλάζουν όλα σε αγοραπωλησίες - μεταβιβάσεις ακινήτων







Ανοίγει ο δρόμος για αγοραπωλησία ακινήτων που έχουν ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες. Ηλεκτρονικά η μεταβίβαση ακινήτου από το γραφείο του συμβολαιογράφου. 

 

Οι ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο στις αγοραπωλησίες και τις μεταβιβάσεις ακινήτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Ιουλίου.



Το νομοσχέδιο:

  • Επιτρέπει τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τα οποία έχουν ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες.

     

     

  • Θα κηρύσσεται ουσιαστικά περαιωμένη η κτηματογράφηση μιας περιοχής καθώς τα ακίνητα θα καταχωρούνται μετά την ανάρτηση, ανεξαρτήτως εάν έχει εκδικαστεί το σύνολο των αιτήσεων και των αντίθετων απόψεων που αφορούν τα δηλωθέντα ακίνητα της συγκεκριμένης περιοχής.

     

     

  • Επιπλέον εισάγεται ο θεσμός του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου, ώστε η διαδικασία να προχωρεί ψηφιακά.

     

     

  • Παρατείνεται κατά ένα έτος, έως την 31η.12.2022, η αποκλειστική προθεσμία διόρθωσης ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών που αφορούν σε προγράμματα κτηματογράφησης προ του 2006.

     

     

  • Εισάγεται ο θεσμός του κτηματολογικού εφέτη, με σκοπό τη διασφάλιση της εκδίκασης των εφέσεων κατά αποφάσεων κτηματολογικών δικαστών από εξειδικευμένους σε ζητήματα κτηματολογικού δικαίου εφέτες.

     

     

  • Η ευθύνη της απόδειξης της ιδιοκτησίας για μια έκταση διεκδικούμενη και από το Δημόσιο θα βαρύνει αυτό και όχι τον πολίτη.


διαβάστε και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες στην πηγή





Οι 6 λόγοι για τους οποίους θα γίνει «πάρτι» στα ακίνητα





Πάμε στην έκθεση βιβλίου; Για τρεις ημέρες στα Λεχαινά





Εκπληκτική συνέντευξη / εξήγηση του Γιώργου Παππά στον Δ. Παπαφώτη για το τι ακριβώς είναι ο νέος Πτωχευτικός και ο Εξωδικαστικός Διακανονισμός







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου