Διατροφικές λύσεις για την δυσανεξία στην γλουτένη
Η Kοιλιοκάκη είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες
γενετικά, ασθένειες του λεπτού εντέρου στην Ευρώπη, η οποία προκαλείται
από δυσανεξία στη γλουτένη.
Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής πάθηση, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα.
Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη.
Η αποχή από τη γλουτένη είναι η βασική μέθοδος διαχείρισης – θεραπείας της κοιλιοκάκης.
Μολονότι η βρώμη περιέχει πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης, υπάρχουν ασθενείς που δεν ανέχονται ούτε μία μερίδα βρώμης την ημέρα, δείγμα ιδιαίτερης ευαισθησίας και επιμονής της ασθένειας.
“Εάν η διάγνωση της κοιλιοκάκης καθυστερήσει αρκετά, η
χρόνια δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών από το έντερο
μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως απώλεια βάρους, αναιμία κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου