17/7/21

Στην Αμαλιάδα οι συντελεστές της παράστασης “Θνητοί Θεοί”

 «Ανεβαίνει» το Σαββάτο και την Κυριακή στον Αρχαιολογικό χώρο – Γυμνάσιο – της Ολυμπίας   












Με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας κ. Βασίλη Καψή, συναντήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής, η πρωταγωνίστρια Ρένη Πιττακή η σκηνοθέτιδα Ελπίδα Σκούφαλου της μουσικο - θεατρικής σύνθεση “Θνητοί Θεοί” που βασίζεται στην Παλατινή Ανθολογία - σε απόδοση του θεατρανθρώπου Μίνωα Βολανάκη- και που θα απολαύσουμε στις 17 και 18 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία.
 

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας, στην είσοδο της Αμαλιάδας και στη διάρκειά της, συζητήθηκαν τα της εξαιρετικής παράστασης που «ανεβαίνει» στον Αρχαιολογικό χώρο – Γυμνάσιο – της Ολυμπίας, καθώς επίσης και η πιθανότητα μιας μελλοντικής συνεργασίας.
 

 

Μετά την ξενάγησή τους στον Πολυχώρο τόσο η κ. Πιττακή όσο και η κ Σκούφαλου, εξέφρασαν το θαυμασμό τους που ένα τόσο όμορφο και λειτουργικό οίκημα που είναι σε θέση να φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου παραστάσεις, υπάρχει στην Αμαλιάδας. 

 

Καλωσορίζοντάς τους ο κ. Καψής, τόνισε πως είναι τιμή όχι μόνο για την πόλη αλλά ολόκληρο το νομό που θεατράνθρωποι όπως η κ. Πιττακή, μας επισκέπτονται και έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μοναδικές παραστάσεις, όπως αυτή που «ανεβαίνει» το επόμενο διήμερο στην Αρχαία Ολυμπία.


 

Μιλώντας για το νέο «στοίχημα» δηλαδή την παράσταση «Θνητοί Θεοί» ξ σκηνοθέτιδα κ. Σκούφαλου είπε : «Η Παλατινή Ανθολογία, αυτή η σπουδαία συλλογή ελληνικών επιγραμμάτων, καλύπτει την αρχαιοελληνική, αλεξανδρινή και βυζαντινή περίοδο. 

 

 

Ποίηση υψηλής ποιότητας, λαξευμένη σε μάρμαρο, διεκδικεί μια στιγμή αιωνιότητας από μέρους του ανθρώπου. Σπαράγματα διαμάντια, που ταξιδεύουν σε διαφορετικές εποχές και αιώνες και έχουν κοινό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, τον έρωτα, τον θάνατο. 

 

 

Ακράδαντος λυρισμός, ανελέητος ερωτισμός, αυτοσαρκασμός και ηφαιστειογενές χιούμορ, διαπνέουν τα μικρά αριστουργήματα του Καλλίμαχου, του Παλλαδά, του Αισώπου, του Αντιφάνη, του Στράτωνα και πολλών άλλων. Ίσως και τίποτα να μην έχει αλλάξει στο διάβα του χρόνου…».    

 

 

Και συνεχίζει «Η επιλογή των ποιημάτων της Παλατινής ουσιαστικά καλύπτει τρεις ενότητες. Ταφικά επιγράμματα, ερωτικά ποιήματα, και εκείνα που έχουν μια πιο καθαρή «υπαρξιακή» διάσταση. 

 

 

Μέσα από τις τρεις αυτές ενότητες αναδεικνύεται ο κύκλος της ζωής στο πέρασμα των αιώνων. Μια επαναλαμβανόμενη ιδέα που διαπερνά ποιητές διαφορετικών χρόνων της Παλατινής, όσον αφορά τον καθημερινό θνητό βίο, τον έρωτα, τη γέννηση και το θάνατο, είναι η ιδέα του ανθρώπου ως «θνητού θεού». Η μουσική και η επιλογή των συγκεκριμένων μουσικών καλύπτει την ανάγκη της παράστασης για ανάδειξη μουσικών δρόμων από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο έως σήμερα».
 

 

Παίρνοντας το λόγο η κ. Πιττακή, ανέφερε πως είναι τιμή για κάθε ηθοποιό να «παίζει» στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας. Εμφανίστηκε εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι η Αμαλιάδα, διαθέτει ένα χώρο που μπορεί να στεγάσει τον πολιτισμό και κλείνοντας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια μελλοντική συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας.


 

Συντελεστές της παράστασης

 

 

Ιδέα Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Σωκράτης Σινόπουλος Μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος – λύρα/λαούτο, Χάρης Λαμπράκης – νέι, Βασίλης Παπαβασιλείου – ακουστικό/ηλεκτρικό μπάσο, Bijan Chemirani – ζαρμπ/νταφ Ερμηνεία: Ρένη Πιττακή –Περικλής Μουστάκης. Ενδυματολόγος: Θάλεια Ιστικοπούλου Επεξεργασία ήχου-εικόνας: Σίμος Συλαΐδης Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Βασίλης Μπούτος Υλοποίηση παραγωγής: AKTIS






Σοκ στην Αμαλιάδα! "Φωτιά και λάβρα" οι καταγγελίες Τσαούση στο letrina fm για "έκθεση σε κίνδυνο ασθενών" - "Μικροπολιτική" στην πλάτη στων ασθενών;






Εκπληκτική συνέντευξη / εξήγηση του Γιώργου Παππά στον Δ. Παπαφώτη για το τι ακριβώς είναι ο νέος Πτωχευτικός και ο Εξωδικαστικός Διακανονισμός








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου