Ποιες πολεοδομικές παραβάσεις μπορούν να συνεχίσουν να τακτοποιούνται δίχως τον φόβο των προστίμων - Οι περιοχές που εξαιρούνται
Ένα χρόνο επιπλέον παράταση για υπαγωγή στον νόμο για τα αυθαίρετα παίρνουν όλες οι παράνομες κατασκευές της κατηγορίας 5 που βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πρόκειται για χιλιάδες ακίνητα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις, για τα οποία ο νομοθέτης έχει τερματίσει την οριζόντια ρύθμιση με απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, από τον Οκτώβριο του 2020.
Στην κατηγορία 5 ανήκουν όσα κτίσματα στερούνται οικοδομικής άδειας ή έχουν υπερβάσεις πέραν της αδείας σε όρους δόμησης πάνω από 40% στην κάλυψη ή τη δόμηση ή πάνω από το 20% στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος.
Τα ακίνητα αυτά εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις τακτοποίησης σε περιοχές και νησιά σε όλη την χώρα που πολιορκήθηκαν από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – καταστροφικές πυρκαγιές, κατολισθήσεις και πλημμύρες- κάποια από τα οποία είχαν και ανθρώπινα θύματα.
Με απόφαση της πολιτικής προστασίας για τις περιοχές αυτές πάγωσαν οι διαδικασίες ένταξης στον νόμο των αυθαιρέτων και με πρόσφατη ρύθμιση που εντάχθηκε σε διατάξεις σχεδίου νόμου που έχει κατατεθεί στην βουλή, η περίοδος υπαγωγής τους επεκτείνεται κατά 12 μήνες μετά την λήξη τους.
Για τις περιοχές αυτές δεν θα ισχύσουν αντίστοιχα ούτε οι προσαυξήσεις των προστίμων εφόσον οι αιτήσεις πραγματοποιηθούν πριν την εκπνοή του δωδεκαμήνου.
Με απόφαση του ΥΠΕΝ, στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των περιοχών που βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά το έτος 2020 και όχι μόνο αυτές για τις οποίες η πράξη κήρυξης πραγματοποιήθηκε εντός του ίδιου έτους.
Με βάση άλλωστε τις προβλέψεις η αδυναμία υπαγωγής για λόγους έκτακτης ανάγκης, υφίσταται όχι μόνο αν η περιοχή κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη με πράξη κήρυξης εντός του 2020 αλλά ακόμη και αν υπήρχε σχετική αδυναμία και πριν την επίμαχη ημερομηνία και συνέχισε να υφίσταται και κατά την προηγούμενη χρονιά (2020).
Στις περιοχές που παίρνουν παράταση ενός έτους για την υπαγωγή στο νόμο των αιθαιρέτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι δήμοι Παλλήνης, Αλίμου, Ωρωπού, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Μεγάρων, Καλαμάτας, Πάρου, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Πάργας, Πρέβεζας, Σουλίου, Καρδίτσας, Φαρσάλων, Ηγουμενίτσας, Αιγιαλείας, Ζαχάρου, Ηλείας, Πύργου, Πάρου, Ρόδου, Δυτικής Μάνης, Ελαφονήσου κ.α..
πηγή
Έρχεται η ..."χαρά του ρουφιάνου" - Πλούσια δώρα
Δώρο Χριστουγέννων: Στις 21/12 η καταβολή του – Τι να κάνει ένας εργαζόμενος αν δεν το λάβει
Οριστικό: Στα σκουπίδια τα πιστοποιητικά εμβολιασμού - Μόνο με τεστ η είσοδος στην Ελλάδα!
Μαδρίτη: Ζει ξανά χωρίς περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού
Πατρών-Πύργου: Τι γράφει η σύμβαση - Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
Νέες υποσχέσεις, νέες ελπίδες, νέες ήττες….
Πανεπιστήμια: Στις τελευταίες θέσεις για απασχόληση των πτυχιούχων η Ελλάδα
Αγωνία στην Ελλάδα για τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ – Η κρίσιμη
συνάντηση για το οικονομικό μέλλον του "εξουθενωμένου" Ελληνικού λαού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου