25/12/21

4 μεγάλες ανατροπές στη φορολογία ακινήτων - Τι αλλάζει, ποιοι επηρεάζονται

 


 

 Eπιπλέον έναν μήνα χρονικό περιθώριο, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες για όσους προλάβουν να υποβάλουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 τις σχετικές δηλώσεις στην εφορία.

 

 

Εως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχει ανασταλεί η επιβολή ΦΠΑ τόσο σε περιπτώσεις νέων αδειών όσο και παλιές άδειες που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2006, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η σχετική ρύθμιση έως και τα τέλη του 2024.

 

 

Οι κύριες αλλαγές

Τέσσερις είναι οι βασικότερες αλλαγές:

 

1. Νέος ΕΝΦΙΑ: Η άσκηση υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στην τελική φάση, καθώς το διάστημα αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενσωματώνουν τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. 

 

Μόλις ολοκληρωθεί η άσκηση αυτή θα ξεκινήσει ο υπολογισμός της νέας κλίμακας υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος. Το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.  




2. Ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες: Ντόμινο ανατροπών στον φορολογικό χάρτη των ακινήτων προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων μεταβίβασης, των τελών και των προστίμων που επιβαρύνουν σήμερα τους έχοντες ακίνητη περιουσία. 




3. Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Αλλάζει ο τρόπος συναλλαγών από την 1η Φεβρουαρίου 2022 με την αποκλειστική εφαρμογή της Ταυτότητας Κτιρίου για την απόδειξη της πολεοδομικής νομιμότητας όλων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. 

 

Τυπικά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου τέθηκε σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2021, ενώ με απλή βεβαίωση μηχανικού και όχι υποχρεωτικά με ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, μετά από σχετική παράταση που δόθηκε.




4. Νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, το οποίο θα βασίζεται στην αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών για το 2022.


Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει μεταβολές στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αυξομειώνει τις τιμές ζώνης.
Ουσιαστικά οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και τα ακίνητα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική εμπορική τους αξία.





Περισσότερες λεπτομέριες και για τις τέσσερις μεγάλες αλλαγές στα ακίνητα διαβάστε στην πηγή ımerısıa.gr 







Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση παραποίησης ποσοστών αναπηρίας




Παρατείνεται η κορωνο-ρύθμιση των 36-72 δόσεων

 

 


Έρχεται από Δευτέρα γραμμή έκτακτης ανάγκης για επανασύνδεση του ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά

 

 


Ανακοινώσεις κυβέρνησης: Επιστρέφει η υποχρεωτική μασκοφορία παντού - Ακυρώνονται οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 



«Όμικρον»: Αναποτελεσματικά σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά – Τι σημαίνει για τα νοσοκομεία




Big – Brother για αυτοκίνητα και δίκυκλα - Πώς θα στέλνονται στο… σπίτι τα πρόστιμα

 

 


ΑΣΕΠ: Έρχονται τρεις προκηρύξεις για 2.400 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο




Θεοδωρικάκος: Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους για αυστηρούς ελέγχους τις γιορτές




Ποιου αιρετού της Ηλείας προσελήφθη ο ...πατέρας του στον ίδιο Δήμο; Νομίμως εννοείται...




Σε δολοφονία αποδίδεται ο θάνατος του 34χρονου ηθοποιού Στράτου Βαλσαμίδη

 

 

 

Έρχεται η ..."χαρά του ρουφιάνου" - Πλούσια δώρα




Δώρο Χριστουγέννων: Στις 21/12 η καταβολή του – Τι να κάνει ένας εργαζόμενος αν δεν το λάβει




Οριστικό: Στα σκουπίδια τα πιστοποιητικά εμβολιασμού - Μόνο με τεστ η είσοδος στην Ελλάδα! 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου