9/10/21

Νέες μητέρες: Μειώνονται στο μισό για 12 μήνες οι εισφορές τους - Όλες οι λεπτομέρειες

 

 

 

 

 Μειωμένες εισφορές για κύρια σύνταξη θα συνεχίσουν να καταβάλλουν οι νέες μητέρες για χρονικό διάστημα 12 μηνών μετά τον μήνα του τοκετού ή για το 12μηνο μετά τη λήξη της επιδότησης λοχείας. 


 

Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο που δίνει διαχρονικά σημαντική ανάσα τόσο στις νέες μητέρες όσο και στις οικογένειες τους και το οποίο όχι μόνο διατηρείται αλλά ενισχύεται.
 

 

Μέχρι πρότινος η καταβολή μειωμένων εισφορών από ασφαλισμένες – μητέρες με μισθωτή απασχόληση ίσχυε εφόσον αφορούσε χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης της ασφαλισμένης. 


 

Για κάθε άλλο χρονικό διάστημα απουσίας από την εργασία της δικαιούχου μητέρας, για οποιοδήποτε λόγο (πχ κανονική άδεια, εξαμηνιαία ειδική άδεια μητρότητας, ισόχρονο προς το μειωμένο ωράριο άδειας φροντίδας παιδιού κλπ) δεν καταβάλλονταν μειωμένες εισφορές.



 

 

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του

 ΕΦΚΑ

 

 
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης αποσαφηνίστηκε ότι ως διάστημα απασχόλησης, θεωρείται και ο χρόνος λήψης άδειας για οποιαδήποτε αιτία με αποδοχές (π.χ. κανονική άδεια, ισόχρονη άδεια προς το μειωμένο ωράριο εργασίας για την φροντίδα του παιδιού, ειδική άδεια του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 για την προστασία της μητρότητας κλπ). 


 

Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr ότι κατά το διάστημα αυτό οι γυναίκες ασφαλισμένες δικαιούνται, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.
 

 

Η μείωση της εργατικής εισφοράς κατά 50% κατά το δωδεκάμηνο απασχόλησης που έπεται της λήξης της επιδότησης λόγω λοχείας, αφορά τις μητέρες οι οποίες έχουν συνάψει συμβάσεις, ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, έργου, ωρομίσθιες κ.λ.π. και απασχολούνται με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση. 

 

 

Μετά τη μείωση κατά 50% το ποσοστό του κλάδου κύριας σύνταξης βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η εισφορά για τον κλάδο αυτό που βαρύνει τη μητέρα ασφαλισμένη του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. διαμορφώνεται σε 3,335% επί των ασφαλιστέων αποδοχών.


 

Υπενθυμίζεται ότι για τη στήριξη της μητρότητας υπάρχουν ήδη αρκετές παροχές που στηρίζουν σημαντικά τις νέες οικογένειες.
 

 

Μια από τις πιο σημαντικές παροχές που έχει θεσπιστεί πρόσφατα είναι το επίδομα γέννησης. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ στους νέους γονείς. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. 


 

Οι προϋποθέσεις για το επίδομα είναι το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και μετά. 


 

Παράλληλα, θα πρέπει να έχει υποβάλλει για τη χορήγηση του επιδόματος εντός τριμήνου από τη γέννηση, ενώ από το έτος 2024 και μετά, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

 

 πηγή

 

 

 

 

Έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα - Ποιοι και πόσα θα λάβουν

 

 

 

 

Καταρροϊκός πυρετός στην Ηλεία! Ανακοίνωση του ΔΑΟΚ Ηλείας

 

 

 

 

Επιβεβαίωση του boreiaileia.blogspot.com από Δελτίο Τύπου του Δήμου Πύργου

 

 


 

Καννής: "Ο κ. Αντωνακόπουλος είναι ο πρώτος Δήμαρχος της χώρας που εξαπάτησε κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ελεγκτικό Συνέδριο"

 

 

 

 

Εκλογές ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ηλείας: "Εδώ γίνονται Σόδομα και Γόμορρα" - Σε αναβρασμό αρκετά ενεργά στελέχη

 

 

 

 

Νέος πρόεδρος στο Κατάκολο; Αλλάζει πρόεδρο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου;

 

 

 

 

«Αμοιβή» έως 500 ευρώ σε όσους ξετρυπώσουν φοροφυγά... με κινητό

 

 

 

 

Πύργος: Φωνάζει η αντιπολίτευση - Απίστευτα πράγματα στον Δήμο Πύργου!

 

 

 

 

25η Μαρτίου: Συγκλόνισε δάσκαλος στην Ηλεία - Παρήλασε μόνος του με την ελληνική σημαία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου