7/10/21

Καταρροϊκός πυρετός στην Ηλεία! Ανακοίνωση του ΔΑΟΚ Ηλείας

 

 

 

 

 

 

 Το Τμήμα Κτηνιατρικής της  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και  Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της ΠΔΕ, ενημερώνει ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού (ορότυπος 4) των  αιγοπροβάτων  σε τρεις εκτροφές αιγοπροβάτων  στο Δ.Δ Φασκομηλιάς του  Δήμου Ζαχάρως .Ελήφθησαν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα περιορισμού που προβλέπονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

 

 

Α) τον ορισμό Ζώνης Ελέγχου (για 21 ημέρες από την επιβεβαίωση του νοσήματος) για τον καταρροϊκό πυρετό στην περιοχή, που ορίζεται από τα διοικητικά όρια των:

 

  1. Δήμου Ζαχάρως.

     

  2. Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εκτός από τα ΔΔ Μακρυσίων, Νέων Καλυβακίων και Ανεμοχωρίου

     

  3. ΔΔ Άσπρων Σπιτιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

     

     

Η ως άνω ζώνη αφορά έκταση ακτίνας 20 χιλιόμετρων από τις επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ηλείας και για την οποία επιβλήθηκαν  τα εξής μέτρα:

 

1. Η  διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

 

 

2.Η καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου(αρθρόποδα- αιματοφάγα κουνούπια- γένους cullicoides) και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του. 

 

 

3. Η παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλους χώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους.

 

 

4. Η απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

 

 

5. Η απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας (βραδυνές κυρίως ώρες) των εντόμων φορέων του νοσήματος.

 

 

6. Η διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών (ανά 20 ημέρες) με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους, τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου φορέα,  είναι θεμελιώδους σημασίας για τον έλεγχο της νόσου.

 

 

7. Η διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με τις θετικές εκτροφές.

 

 

 Β) Τον  ορισμό  Ζώνη Προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό που περιλαμβάνει  την περιοχή που ορίζεται από τα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκτός αυτών που ανήκουν στην ανωτέρω Ζώνη Ελέγχου.

 

 

Σχετικά με την μετακινήσεις των ζώων ισχύουν τα οριζόμενα στη 3104/362224/29-12-2020 εγκυκλίου του ΥπΑΑΤ (χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα-καθαρισμός -απολύμανση-ψεκασμός οχημάτων μεταφοράς ζώων)

 

 

Ως σφαγείο προορισμού  για ζώα προερχόμενα από εκτροφές εντός της ζώνης  ελέγχου, ορίζεται το S89 ΑΦΟΙ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΙ ΦΑΡΜ Α.Ε., στον Άγιο Ιωάννη Αμαλιάδας ΠΕ Ηλείας.(ως το πλησιέστερο σφαγείο στην ΠΕ Ηλείας.)

 

 

Για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος σε εκτροφές συστήνεται στους κτηνοτρόφους η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης - προστασίας τα οποία αφορούν: 1) τις μετακινήσεις των ζώων, 2) την χρήση  ενομοαπωθητικών στα ζώα και την πραγματοποίηση εντομοκτονιών στους στάβλους και 3) τον εμβολιασμό των ζώων

 

 

Προτείνεται ισχυρά  οι αιγοπροβατοτρόφοι της Π.Ε  Ηλείας (εκτός της ζώνης ελέγχου) να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των υγιών ζώων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.

 

 

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται από τα νόμιμα σημεία διάθεσης (κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων κ.ά.) κατόπιν έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής.

 

 

Τα συμπτώματα του νοσήματος στα πρόβατα (τα οποία είναι τα πιο ευαίσθητα από τα μηρυκαστικά) είναι πυρετός, οίδημα χειλέων, στόματος, οφθαλμών και αυτιών, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, που φράσσει τα ρουθούνια, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονη σιελόρροια, οίδημα-κυάνωση γλώσσας, αδυναμία πρόσληψης τροφής, χωλότητα, ποδοδερματίτιδα, έντονη ερυθρότητα και πετέχειες στην περιοχή της στεφάνης στο άνω τμήμα των χηλών. 

 

 

Η μόλυνση κατά την κυοφορία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές ή γέννηση θνησιγενών ζώων, τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν και συγγενείς διαμαρτίες διάπλασης. 

 

 

Η “αυτοϊαση” έχει πιθανές συνέπειες την υπογονιμότητα, την καθυστερημένη ανάπτυξη και την απώλεια ερίου. Η θνησιμότητα ποικίλλει από 2-30% για τα πρόβατα, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και στα οποία μπορεί να αγγίξει και το 70%.

 

 

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να ενημερώνουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης  ύποπτων συμπτωμάτων προκειμένου να διενεργούνται αιμοληψίες και επιδημιολογική διερεύνηση.

 

 

Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα σκευάσματα και τη χρήση εντομοαπωθητικών, εντομοκτόνων και  εμβολίων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:  http://www.minagric.gr/ ακολουθώντας τη διαδρομή Αγρότης – Επιχειρηματίας              Κτηνοτροφία     Αιγοπρόβατα   Ασθένειες αιγοπροβάτων     Καταρροϊκός

 

 

Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.

 

 

Η Δ/ΝΤΡΙΑ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

 

 

α/α

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ   ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ  



 

 

Επιβεβαίωση του boreiaileia.blogspot.com από Δελτίο Τύπου του Δήμου Πύργου

 

 


 

Καννής: "Ο κ. Αντωνακόπουλος είναι ο πρώτος Δήμαρχος της χώρας που εξαπάτησε κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ελεγκτικό Συνέδριο"

 

 

 

 

Εκλογές ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ηλείας: "Εδώ γίνονται Σόδομα και Γόμορρα" - Σε αναβρασμό αρκετά ενεργά στελέχη

 

 

 

 

Νέος πρόεδρος στο Κατάκολο; Αλλάζει πρόεδρο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου;

 

 

 

 

«Αμοιβή» έως 500 ευρώ σε όσους ξετρυπώσουν φοροφυγά... με κινητό

 

 

 

 

Πύργος: Φωνάζει η αντιπολίτευση - Απίστευτα πράγματα στον Δήμο Πύργου!

 

 

 

 

25η Μαρτίου: Συγκλόνισε δάσκαλος στην Ηλεία - Παρήλασε μόνος του με την ελληνική σημαία

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου