3/3/22

Σοκ από τη νέα εκτόξευση του πληθωρισμού: Τον Φεβρουάριο θα αγγίξει το 7%!



Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει ο πληθωρισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, προκαλώντας σοκ στην αγορά. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» τον Φεβρουάριο στο 6,3%, από το 5,5% που ήταν τον Ιανουάριο. 

 

Κάτι που σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αυξάνοντας την πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έφτασε το 6,2%, ενώ τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 7%. 

 

Ήδη στην αγορά καταγράφεται έκρηξη του κόστους για φυσικό αέριο 154,8% έναντι του Ιανουαρίου του 2021. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 36%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά κατά 21,6%, ο ηλεκτρισμός κατά 56,7%, το αρνί και το κατσίκι κατά 17,6%, το ελαιόλαδο κατά 15,4% και οι πατάτες κατά 12,3%.

 

Ανάλογη είναι η εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να καταγράφει τον Φεβρουάριο αύξηση της τάξης του 5,8%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η αντίστοιχη αύξηση τον Ιανουάριο ήταν 5,1%. 

 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στον τομέα της ενέργειας (+31,7%, έναντι +28,8% τον Ιανουάριο), ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (+4,1%, έναντι +3,5% τον περασμένο μήνα). Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού αναμένονται στη Γαλλία, στη Μάλτα και τη Φινλανδία, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού αναμένονται στη Λιθουανία και την Εσθονία.

 

Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, ο πληθωρισμός-ρεκόρ στην Ευρωζώνη ήταν αρνητική έκπληξη, οι αγορές, ωστόσο, δεν έχουν βιώσει ακραίες εντάσεις ρευστότητας. 

 

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, είπε ότι, αν και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν πλήρεις εκτιμήσεις. Πρόσθεσε ότι τα «ενεργειακά σοκ» παρουσιάζουν τους υψηλότερους κινδύνους αυτή τη στιγμή.

 

 πηγή  newsbreak



 

 

Προβληματίζεται και οργανώνεται η ελληνική άμυνα απέναντι στα τουρκικά drones

 

 

 

Πρώτη κατοικία: Ποιοι δικαιούνται επίδομα έως 210 ευρώ για 15 μήνες

 

 

 

Σοκ στον ελληνικό τουρισμό! Η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ

 

 

 

 

Μπλοκάρουν λογαριασμοί αγροτών λόγω δανείων σε πρώην ΑΤΕ, σε ρόλο παρατηρητή το κράτος 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου