25/3/22

Βρυξέλλες: Συμβιβαστική λύση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Τι αποφάσισαν οι «27»



 

 Έπειτα από δραματικές διαπραγματεύσεις, οι 27 αρχηγοι κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών ενέργειας, ικανοποιώντας και τα αιτήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου, αλλά και αυτά της Ολλανδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.



Κατέληξαν σε συμβιβασμό ως προς το αίτημα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να συμπεριληφθεί, στο πλαίσιο συμπερασμάτων, η αποσύνδεση  της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος για τους καταναλωτές.

Βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να ειδοποιούν την Επιτροπή εάν θέλουν να λάβουν μέτρα που θα αντίκεινται στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά τα μέτρα θα είναι προσωρινά και δεν θα υπονομεύουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ.


Η ΕΕ θα καταργήσει σταδιακά την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών. 

 

Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο, που θα εκπονηθεί εκ του σύνεγγυς σε συντονισμό με τα κράτη-μέλη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα υποβάλει η ΕΕ μέχρι το τέλος Μαΐου 2022.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν να κάνουν βέλτιστη χρήση της εργαλειοθήκης για τα μέτρα κατά της Μόσχας και αναθέτει στο Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή, να κοινοποιήσουν στα ενδιαφερόμενα μέρη τις αποφάσεις αναφορικά με τις εισαγωγές ενέργειας. 



Έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους 27

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αρκετά κράτη - μέλη της ΕΕ ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε ότι αρνείται την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου, διότι «προστατεύει Ολλανδούς εμπόρους ενέργειας».



Τα κράτη - μέλη της ΕΕ ήταν χωρισμένα σε τρία στρατόπεδα. Σε αυτά που ζητούσαν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στα κράτη - μέλη που ζητούσαν ταχύτερες και μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε αυτά που να επιβραδύνουν τα περιβαλλοντικά μέτρα επειδή αυξάνουν το κόστος των καταναλωτών. 

 

Στο πρώτο στρατόπεδο βρίσκονται κράτη - μέλη όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, στο δεύτερο η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Εσθονία και στο τρίτο η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.  


η συνέχεια στην πηγή




'Επεσε" η Μαριούπολη - Συντριβή και εξόντωση για το νεοναζιστικό τάγμα "Αζόφ" 

 

 

Σοκ με τις ελλείψεις λόγω των κυρώσεων σε Ρωσία: Άρχισαν σήμερα τα πλαφόν και στα φυσικά καταστήματα

 

 

 

 

Έρχεται πολύ χρήμα από Ευρώπη για επιχειρήσεις που πλήττονται - Πάλι θα πάει σε λίγες τσέπες;

 

 

 

 

Κίνηση-ματ από Β.Πούτιν: Η Ελλάδα και οι λοιπές «μη φιλικές» χώρες θα μου πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια 


 

 

ΕΚΤΑΚΤΟ: Με ειδική νομοθεσία εντός 2 ημερών πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματά σε δημητριακά, άλευρα, λάδι κλπ.! Πρόστιμα σε όσους αρνούνται





Σημαντικό! Σήμερα το νομοσχέδιο σε όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ





Υπόθεση τριών παιδιών στην Πάτρα: Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης





Καταστολή της ελευθεροτυπίας: Η Λίστα Πέτσα και τα εξοντωτικά πρόστιμα για τους αντικαθεστωτικούς



 

 

Σοκ στον ΣΚΑΪ: «Αυξάνονται διαρκώς οι εμβολιασμένοι διασωληνωμένοι – Το 36% είναι με τρεις δόσεις»! (βίντεο)

 

 

 

 

ΕΚΤΑΚΤΟ: Οι ΗΠΑ "χτυπούν" με κυρώσεις την Κίνα! Σε θέσεις μάχης οι στόλοι

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου