5/3/22

Μεγάλη μείωση αποδόσεων αιγοπρόβειου γάλακτος! Τι συμβαίνει;



Κακοκαιρία, μείωση κοπαδιών και ακρίβεια περιορίζουν τις αποδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος.

 

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι αιγοπροβατοτροφικές μονάδες, καθώς ούτε και ο καιρός με τα χιόνια δεν ευνοεί τις βοσκές.

 

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αυξήσεων απειλεί να τινάξει στον αέρα ένα μεγάλο μέρος από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας. 

 

Από τη μια, όπως αναφέρουν έμπειροι κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα στον ΑγροΤύπο, έχουν προβλήματα με τις ακριβές ζωοτροφές και την ενέργεια κι από την άλλη, βλέπουν -λόγω και του καιρού- τις αποδόσεις στο γάλα να πέφτουν πάνω από 30-40% σε σύγκριση με άλλα χρόνια. 

 

Πολλοί μάλιστα που έχουν πάρει εφόδια ως κεφάλαιο κινήσης προβλέπουν πως παρά τις υψηλές τιμές, δύσκολα θα έχουν κέρδος.

 

Ο κ. Μανώλης Πατεράκης, κτηνοτρόφος από την περιοχή Κουρήτες Ρεθύμνου, που παρασκευάζει γιαούρτι εδώ και πολλά χρόνια τονίζει στον ΑγροΤύπο πως, όπως βαίνουν τα πράγματα με την ακρίβεια στις ύλες και ειδικά στις τροφές και στην ενέργεια, η κατάσταση σε λίγο θα είναι μη αναστρέψιμη για την πραγματική κτηνοτροφία. 

 

Ένα πρόσθετο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι χαμηλές αποδόσεις στο αιγοπρόβειο γάλα λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας, φαινόμενο που επιτείνει ο υποσιτισμός των κοπαδιών λόγω των ακριβών ζωοτροφών

 

. Όμως αυτό δεν είναι μόνο συγκυριακό φαινόμενο, προσθέτει ο κ. Πατεράκης, σημειώνοντας πως και τα προηγούμενα χρόνια βλέπουμε την παραγωγή να βαίνει μειούμενη. 

 

Ο κ. Πατεράκης που διαθέτει βιολογικό γιαούρτι στην αγορά στέκεται ιδιαίτερα και στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές μεταποιητικές, προσθέτοντας πως αν ο ίδιος δεν απορροφούσε ως επιχείρηση τις αυξήσεις, θα έπρεπε να αυξήσει την τιμή που πουλάει το γιαούρτι και 20 λεπτά πάνω το τεμάχιο.

 

Επίσης, για τεράστια κάμψη στις αποδόσεις ακόμα και μεγάλων μονάδων με τονάζ κάθε χρόνο στους 120 και 150 τόνους, μιλάει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ανησυχητικό είναι ότι μιλάμε για παραγωγούς οργανωμένους, οι οποίοι φροντίζουν τα κοπάδια και επένδυσαν και φέτος, παρά την ακρίβεια, πολλά χρήματα στις ζωοτροφές και όχι για κτηνοτρόφους που έκοψαν τις ποσότητες.

 

Πάντως το φαινόμενο των μειωμένων αποδόσεων φαίνεται να απασχολεί τους παραγωγούς σε όλη τη χώρα. 

Με το ρυθμό που μειώνεται δε η επάρκεια, οι πιο έμπειροι του κλάδου εκτιμούν πως πάμε για μεγάλο έλλειμμα στην χώρα, γεγονός που δικαιολογεί και πρόσθετες αυξήσεις στην τιμή του παραγωγού.


πηγή

 

 

 

 

Συνελήφθη στην Πάτρα ο μακελάρης- Δεν ήταν ταμπουρωμένος στο σπίτι του στην Ανδραβίδα

 

 


Πρώτη κατοικία: Ποιοι δικαιούνται επίδομα έως 210 ευρώ για 15 μήνες

 

 

 

Σοκ στον ελληνικό τουρισμό! Η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ

 

 

 

Μπλοκάρουν λογαριασμοί αγροτών λόγω δανείων σε πρώην ΑΤΕ, σε ρόλο παρατηρητή το κράτος 

 

 

 

Πύργος: Μαθήτρια καταγγέλλει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση σε τουαλέτα καταστήματος

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου