Σε ουσιαστική χαλάρωση των πολύ αυστηρών κανόνων για την κρατική οικονομική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σκοπός της είναι να γίνει δυνατό (και όχι να μείνει στα χαρτιά) κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την απότομη και αλματώδη αύξηση του κόστους της ενέργειας, εξαιτίας της πολεμικής περιπέτειας στην Ουκρανία.
Με βάση τα προσωρινά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, οι κυβερνήσεις μπορούν να χορηγούν έως 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μεγάλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος.
Προβλέπονται επίσης (και εδώ είναι το ..."ζουμί") γενικές επιχορηγήσεις έως 400.000 ευρώ για εταιρείες που χρειάζονται βοήθεια μετά την έναρξη των χθροπραξιών στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
Με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν, οι κυβερνήσεις θα μπορούν:
- Να παρέχουν περιορισμένα ποσά βοήθειας οποιασδήποτε μορφής, περιλαμβανομένων των άμεσων επιχορηγήσεων,
- Να παρέχουν στήριξη ρευστότητας με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και επιδοτούμενων δανείων
- Να παρέχουν βοήθεια σε εταιρείες για την αποζημίωση των υψηλών τιμών ενέργειας, ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με τη συνολική βοήθεια να φθάνει έως το 30% των επιλέξιμων δαπανών.
Τα προσωρινά μέτρα θα συνοδεύονται από μία σειρά ασφαλιστικών δικλείδων, όπως από τον όρο ότι θα υπάρχει διασύνδεση της κρατικής βοήθειας και του πλήγματος που έχει υποστεί μία εταιρεία καθώς και των ετήσιων πωλήσεων και του ενεργειακού κόστους της.
Βέβαια, η εμπειρία από τέτοιες ενισχύσεις, λόγω κορωνοϊού για παράδειγμα, μας διδάσκει ότι όποια ασφαλιστική δικλείδα και εάν μπήκε μέχρι σήμερα, τα πολλά χρήματα στην Ελλάδα πήγαν σε λίγες τσέπες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου