Αύξηση κατά 2,9% παγκοσμίως εκτιμά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΟΕ) ότι θα σημειώσει η παραγωγή του προϊόντος στο καλλιεργητικό έτος 2021-2022. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ΔΟΕ καταγράφει την ποσότητα των 275.000 τόνων, σύμφωνα με τα προσωρινά του στοιχεία. Συγκεκριμένα, η παραγωγή ελαιολάδου τριπλασιάστηκε τα τελευταία 60 χρόνια φτάνοντας τους 3.266.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2019-20.
Αναλυτικότερα, ενώ για τη φετινή παραγωγική περίοδο η εκτίμηση είναι ότι η παγκόσμια παραγωγή του ελαιολάδου θα είναι αυξημένη, αντίθετα τα προσωρινά στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας για την περίοδο 2020-2021 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 7,9% για όγκο 3.010.000 τόνων. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021-22 δείχνουν αύξηση της παραγωγής κατά 2,9%, αγγίζοντας τους 3.098.500 τόνους.
Συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία για το καλλιεργητικό έτος 2020-21 ανεβάζουν την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου σε 3.010.000 τόνους, δηλαδή 256.500 τόνους ή 7,9% μειωμένη από το προηγούμενο έτος. Η κατανάλωση αναμένεται περίπου στους 3.125.000 τόνους (-4,4%) και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές σε 1.122.500 τόνους και 1.108.500 τόνους αντίστοιχα.
Οι χώρες-μέλη της ΔΟΕ παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2020-21, που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την Ε.Ε.: Η Ισπανία παρήγαγε 1.389.000 τόνους (+23,4%), η Ιταλία 273.500 τόνους (-25,4%), η Ελλάδα 275.000 τόνους (σταθερός) και η Πορτογαλία 100.000 τόνους (-28,8%).
Οι υπόλοιπες χώρες παρήγαγαν 34,5% λιγότερο από το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος, φτάνοντας συνολικά τους 758.500 τόνους: Η Τουρκία παρήγαγε 210.000 τόνους (-8,7%), το Μαρόκο 160.000 τόνους (+10,3%), η Τυνησία 140.000 τόνους (-68,2%) και η Αλγερία 70 (-44%). Η κατανάλωση έφτασε τους 2.054.000 τόνους στις χώρες-μέλη της ΔΟΕ και τους 1.071.000 τόνους στις τρίτες χώρες.
Εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021-22
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε χώρας και τις εκτιμήσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΔΟΕ, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται σε περίπου 3.098.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2021-22, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο τόνους.
Οι χώρες-μέλη της ΔΟΕ πρόκειται να παράγουν 2.910.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2021-22, ή το 93,9% του παγκόσμιου συνόλου, δηλαδή 3,6% περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Οι χώρες της Ε.Ε. αναμένεται να παράγουν 1.974.100 τόνους (-3,8% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος).
Η παραγωγή στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΔΟΕ εκτιμάται σε 936.500 τόνους. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η παγκόσμια κατανάλωση ελαιόλαδου αναμένεται να αυξηθεί και να αγγίξει τους 3.214.500 τόνους (2,9% αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος).
Οι τιμές ανεβαίνουν
Στο μεταξύ, στο «μέτωπο» της αγοράς, οι τιμές παραγωγού του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ακολουθούν ανοδική πορεία. Στην Κρήτη η μέση τιμή ανέρχεται γύρω στα 3,40 ευρώ το κιλό, ενώ κοντά στα 3,70 ευρώ το κιλό έχουν φτάσει το τελευταίο διάστημα εμπορικές συμφωνίες μεταξύ συνεταιριστικών οργανώσεων και αγοραστών μέσα από δημοπρασίες στο κρητικό ελαιόλαδο.
Μάλιστα, σήμερα λήγει η προθεσμία άλλης μιας συνεταιριστικής δημοπρασίας στο κρητικό ελαιόλαδο: Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαίκαστρου, ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές στη διάθεση του ελαιολάδου, έχει προκηρύξει δημοπρασία διάθεσης 60 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,4% και αναζητά προσφορές μέχρι και σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου και ώρα 7 μ.μ.
Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα από τον ΣΕΔΗΚ αποτελέσματα δημοπρασιών, μέσα στον Ιανουάριο έχουν τελεσφορήσει οι ακόλουθες δημοπρασίες:
Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, στις 7 του μήνα, 55 τόνοι, οξύτητας τριών γραμμών (0,3 γραμμών), μέση τιμή 3,56 ευρώ το κιλό (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ του 13%),
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, στις 10 του μήνα, 60 τόνοι, οξύτητας 0,21, μέση τιμή 3,62 ευρώ το κιλό (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ του 13%),
Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς στις 12/1, 30 τόνοι, οξύτητας 0,28, μέση τιμή 3,65 ευρώ το κιλό (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ του 13%) και
Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπής, στις 13 του μήνα, για οξύτητα 0,30 και με μία μέση τιμή 3,65 ευρώ/κιλό (χωρίς τον ΦΠΑ του 13%).
Ελάχιστο το αδιάθετο λάδι
«Μακάρι να έχουμε και του χρόνου τις ίδιες τιμές»
«Μακάρι, όμως, οι τιμές αυτές να διατηρηθούν και του χρόνου. Αυτή τη στιγμή, η μέση τιμή στην Κρήτη έχει διαμορφωθεί στα 3,40 ευρώ το κιλό στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και η πορεία είναι ανοδική», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, σε δύο πρόσφατους διαγωνισμούς από συνεταιριστικούς φορείς, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κατοχύρωση έγινε από Κρητικούς τυποποιητές ελαιολάδου. «Αυτοί οι τυποποιητές έδωσαν τιμές άνω των 3,55 ευρώ το κιλό», όπως λέει χαρακτηριστικά.
«Και είναι σημαντικό που το λάδι το παίρνουν τυποποιητές και μάλιστα δικοί μας, καθώς σήμερα που μιλάμε το παραδοτέο ελαιόλαδο στην αγορά της Ιταλίας έχει “παγώσει”», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μύρων Χιλετζάκης, που ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος για την παραπέρα πορεία της αγοράς.
«Βέβαια, μπορεί οι τιμές να κινούνται ικανοποιητικά, αλλά η φετινή χρονιά ήταν κακή από άποψη παραγωγής», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ.
Για τον Φορέα Ελαιολάδου, ο Μύρων Χιλετζάκης υπενθύμισε ότι είναι πλέον μια πραγματικότητα μέσα από τη συνεργασία όλων σχεδόν των συνεταιριστικών οργανώσεων της Κρήτης. Έχει έδρα του τη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου. Έχει ως διευθύνοντα σύμβουλο τη Θεανώ Βρέντζου. Έχει εργαζόμενο. Και οι διοικούντες συνεδριάζουν κανονικά.
«Αν δεν προχωρήσουμε στο ΠΓΕ Κρήτης, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αλλά είναι κάτι που δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει δουλειά»…
Τέλος, στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες απούλητες στα χέρια των παραγωγών, μας απάντησε αρνητικά. «Όχι. Οι παραγωγοί έχουν πουλήσει το λάδι τους λόγω των καλών τιμών και σε λίγο καιρό η συγκομιδή του προϊόντος θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως»…
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου