H Δρ. Αυγερινοπούλου στο Agribusiness Forum
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Δρ. Αυγερινοπούλου στο Agribusiness Forum: Η βιώσιμη διακυβέρνηση του αγροδιατροφικού τομέα απαιτεί δομικές αλλαγές και μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία και γνώση
Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2021
Στην ανάγκη διαφορετικής παρεμβατικής στρατηγικής για την προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους αναφέρθηκε από το βήμα του 4 ου Διεθνούς Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας του «AgriBusiness Forum 2021», η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τονίζοντας ότι ως πολίτες, ως νομοθέτες, ως επιστήμονες και ως τελικοί καταναλωτές θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τη στάση μας απέναντι στο φυσικό κεφάλαιο.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου μίλησε στο πάνελ με θέμα: «Το μέλλον των
αγροδιατροφικών συστημάτων στον απόηχο των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ του 2021» για την αγροτική παραγωγή και την κλιματική προσαρμογή, εστιάζοντας στους παράγοντες προστασίας των κοινωνιών.
Στην ομιλία της, η Δρ. Αυγερινοπούλου εξέφρασε την ανάγκη για μια ολιστική επαναπροσέγγιση της έννοιας της αγροτικής οικονομίας, όπου η περιβαλλοντική προστασία θα ήταν η πολιτική μακράς κλίμακας εντός της οποίας θα ενέπιπτε η χάραξη του υποσυνόλου της αγροτικής παραγωγής.
Επισήμανε ότι η διαχείριση της γεωργίας είναι στη βάση της διαχείρισης του φυσικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαμορφωθεί αντίστοιχα η αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης των τροφίμων, έτσι ώστε να συμπλέει με τους περιβαλλοντικούς στόχους και να εξασφαλίζει τη βιώσιμη και υγιή διαβίωση του ανθρώπου.
Σημείωσε δε ότι η μετάβαση στην οικοκεντρική προσέγγιση της αγροτικής παραγωγής απαιτεί αφενός βαθιά ενημερωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες για τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις και τους παγκόσμιους κινδύνους και αφετέρου πολιτικούς, οι οποίοι θα τολμήσουν να μεταβάλουν ριζικά το σύστημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης του αγροδιατροφικού τομέα.
Ο σχεδιασμός της βιώσιμης αγροτικής παραγωγής του μέλλοντος θα πρέπει να εντάξει τον αγροδιατροφικό τομέα στο σύστημα της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, ανέφερε η Δρ. Αυγερινοπούλου.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία κρατών και επιχειρήσεων να αναπτύξουν ένα νέο αγροτικό παγκόσμιο σύμφωνο, υπαγόμενο στην Σύμβαση – Πλαίσιο του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Το 4 ο Διεθνές Συνέδριο Αγροτεχνολογίας διεξήχθη στο Μουσείο Μπενάκη και συζητήθηκαν θέματα ανθεκτικότητας των αγροδιατροφικών συστημάτων, επισιτιστικής επάρκειας, αγροτουρισμού, αγροτικής οικονομίας και γεωργίας ακριβείας, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία υπό το πρίσμα της νέας ΚΑΠ 2021- 2027, καθώς και η αντιμετώπιση των προκλήσεων για βιώσιμα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα στην Ελλάδα.
Στο πάνελ για το «Μέλλον των αγροδιατροφικών συστημάτων» συμμετείχαν ο κ. Nabil Gangi, Αναπληρωτής Περιφερειακός Εκπρόσωπος του FAO για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ο κ. Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Πολιτικής της ΓΔ Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρ. Επιτροπής, η Δρ. Φοίβη Κουντούρη,
Πρόεδρος του SDSN Ευρώπης και Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η κα Χριστίνα Φ. Λεγάκι, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Corteva Agriscience Hellas, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η κα Mary Kenny, Υπεύθυνη Ασφαλείας Τροφίμων και Προστασίας του Καταναλωτή στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
#Agribusinessforum #davgerinopoulou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου