2/3/22

«Αποκαλυπτήρια» για το νέο επίδομα στεγαστικών δανείων - Πώς ευάλωτα νοικοκυριά εξασφαλίζουν έως 201 ευρώ τον μήνα



 

«Αποκαλυπτήρια» για το νέο επίδομα στεγαστικών δανείων με ποσά από 70 έως και 210 ευρώ τον μήνα για τους ευάλωτους. Το πρόγραμμα έχει στόχο την προστασία της κύριας κατοικίας των πλέον αδύναμων.

 

 Τα συγκεκριμένα νοικοκυριά –εφόσον αποδείξουν την οικονομική τους αδυναμία αποφεύγουν τους πλειστηριασμούς. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όλους τους άλλους, δεδομένου ότι τα προγράμματα πλειστηριασμών συνεχίζονται κανονικά.


Προστασία για ακίνητα που πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» παρέχει το νέο πρόγραμμα, αλλά μόνον στην περίπτωση που συνιστούν την κύρια κατοικία ενός «ευάλωτου» νοικοκυριού.

 

Μόνον τότε μπορεί να μπει «φρένο» στην διαδικασία εφόσον ο ιδιοκτήτης προσκομίσει τις απαραίτητες βεβαιώσεις.

 

Ένα «ευάλωτο» νοικοκυριό με χρέη μπορεί να γλιτώσει τον πλειστηριασμό για ολόκληρο το 2022 και έως ότου συσταθεί ο περιβόητος φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. 

 

 

Ποιοι θα επιδοτηθούν για τα δάνειά τους

Αρκεί να βεβαιώσει στην τράπεζα και την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά πως ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών.

 

Έως και την σύσταση του Φορέα που υπολογίζεται να πάρει «σάρκα και οστά» στο τέλος ή τις αρχές της επόμενης χρονιάς, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην επιδότηση στεγαστικών δανείων με ποσά έως και 210 ευρώ τον μήνα. 

 

Με το νέο πρόγραμμα επιδοτούνται τα δάνεια των «ευάλωτων» για διάστημα 15 μηνών, εξασφαλίζοντας παράλληλα προστασία από πλειστηριασμούς.


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα παρέχει κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 15 μήνες και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στο προσεχές διάστημα.

 

Το βασικό όφελος για τους ευάλωτους οφειλέτες είναι η αποφυγή μέτρων των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

 

Επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-09-2021). 

 

 

Ποιοι γλιτώνουν τον πλειστηριασμό

Ποια είναι αυτά;

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. 

 

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

 

 

Β) Περιουσιακά

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. 

 

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. 

 

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

 

Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

 

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που αναπτύσσεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.



Το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ονομάζεται, στοχεύει στο να γεφυρώσει το «κενό» που υπάρχει σήμερα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν οφειλές από στεγαστικό δάνειο σε τράπεζες ή funds και εταιρείες διαχείρισης, έως τη δημιουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη του 2022. 

 

Η μηνιαία δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης τόσο κατά την ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή έως την ενεργοποίηση του φορέα, αλλά και στη συνέχεια, θα προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου. 

 

 

Πότε θα «χάνεται» η πρώτη κατοικία

Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του Νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας. 

 

Ο εν λόγω Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. 

 

Το Κράτος θα παρέχει μηνιαίο επίδομα στέγασης, με σκοπό τη στήριξή τους στην υποχρέωση πληρωμής μισθώματος. Στο τέλος της 12ετίας, οι οφειλέτες θα έχουν το αποκλειστικό πρώτο προνόμιο για την επαναγορά της κατοικίας, εφόσον έχουν ανακάμψει οικονομικά. 

 

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με εκείνους που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Όσοι δεν χαρακτηρίζονται «ευάλωτα» νοικοκυριά κινδυνεύουν να δουν ακόμη και την κύρια κατοικία τους να βγαίνει στο «σφυρί». 

 

Η κύρια κατοικία δεν προστατεύεται πλέον και εκποιείται είτε μέσω αναγκαστικών μέτρων που παίρνει η τράπεζα είτε μέσω δικαστικής πτώχευσης.

 

 

 πηγή

 

 

 

Πύργος: Μαθήτρια καταγγέλλει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση σε τουαλέτα καταστήματος


 

 

Οργισμένοι από τις προσβλητικές θέσεις Σταϊκούρα οι αγρότες: ζείτε εις βάρος της κοινωνίας τους είπε κατάμουτρα




Αυξάνεται κατά 34% από αύριο το ρεύμα

 

 

 

Σε 11 ώρες ο «ρωσικός οδοστρωτήρας» κατέλαβε ή ελέγχει το 45% της Ουκρανίας! (χάρτης)

 

 


ΕΚΤΑΚΤΟ: Με κεραυνοβόλο πόλεμο οι ρωσικές Τ/Θ δυνάμεις μπήκαν στο Κίεβο! - Μονάδα Spetsnaz έξω από τo Προεδρικό Μέγαρο

 

 

 

Συναγερμός» στην Αθήνα για το φυσικό αέριο: Μας βγάζει για 10 ημέρες! - Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στις 10:30



 

Ουκρανική κρίση: Τεράστιες οι επιπτώσεις στην παραγωγή και στην εφοδιαστική αλυσίδα

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου