6/1/22

Δ. Χιόνης: Στην Ελλάδα ταυτίζουμε τις οικονομικές προβλέψεις… με τις ευχές

 


 

Ρεαλιστικός, προσγειωμένος και προβληματισμένος παρουσιάστηκε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022 ο Διονύσης Χιόνης. Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο οικονομολόγος και καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ομώνυμο Τμήμα του ΔΠΘ δήλωσε: «στην Ελλάδα ταυτίζουμε συνήθως τις προβλέψεις με τις ευχές, δηλαδή αυτό που πιστεύουμε ότι θα γίνει με αυτό που θέλουμε».

 

 

 Βλέποντας και κάνοντας;
Εξειδικεύοντας τα λεγόμενά του ως προς τους ελληνικούς προϋπολογισμούς τις τελευταίες δεκαετίες, όπως ψηφίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων, περίμενε να δει «μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε εθιστεί σε μία κατάσταση εσωστρέφειας, υπερβολικής αισιοδοξίας και αλληλοσυγχαιρόμαστε συνέχεια ότι έχουμε πολύ μεγάλες επιτυχίες […]. Αυτός ο βαθμός μεγάλου αυτοθαυμασμού περιορίζει πολύ τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής».

 

Για παράδειγμα, εξήγησε πως ο προϋπολογισμός του 2022 βασίζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο σενάριο, στο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού θα αρχίσουν ν’ αποτελούν παρελθόν τον Ιανουάριο. 

 

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μία ευχή, ωστόσο ίσως να μην είναι πραγματικότητα», είπε δηλώνοντας «επιφυλακτικός» να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας, διότι εκτός από την πανδημία, η Ελλάδα έχει ν’ αντιμετωπίσει το δικό της χρέος. 

 

«Υπάρχει μία επιπλέον δυσκολία για τα ελληνικά πράγματα, γιατί δεν έχουμε ακριβή εικόνα για τα δημοσιονομικά και το χρέος. Από πού θα καλυφθούν όλα τα δημοσιονομικά ελλείμματα του 2020 και 2021 και τί θα γίνει με το χρέος; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχουμε ουσιαστική και σαφή απάντηση. Συνεχίζουμε τη δοκιμασμένη κι εξαιρετικά… αποτελεσματική πρακτική του βλέποντας και κάνοντας», εξήγησε.

 

Μιλώντας για τις λανθασμένες προβλέψεις του παρελθόντος, θύμισε πως αντίστοιχη πρόβλεψη έγινε προ μερικών μηνών αναφορικά με τον πληθωρισμό (δηλαδή την αύξηση των τιμών), ότι δήθεν θα τελείωνε το Νοέμβριο του 2021, αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, αφού το κύμα ανατιμήσεων παραμένει ακόμη και σήμερα.

 


Ταμείο Ανάκαμψης ακούμε και δεν βλέπουμε
Επί του παρόντος όλες οι ελπίδες φαίνεται πως έχουν πέσει στις πλάτες του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλο Ταμείο Ανάκαμψης ακούμε αλλά… δεν βλέπουμε. «Όλοι ευχόμαστε το Ταμείο Ανάκαμψης να έρθει, να είναι πλουσιοπάροχο και… να τρώμε με χρυσά κουτάλια. 

 

Η κριτική δεν είναι εάν το θέλουμε ή όχι, βέβαια και το θέλουμε, ωστόσο αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να είναι εδώ από τις αρχές του 2020. Έτσι είχε ανακοινωθεί κι έτσι ήταν προγραμματισμένο. Αλλά ακόμη δεν τα έχουμε δει. 


Προς το παρόν θα δούμε ενισχύσεις και δανειοδοτήσεις από το τραπεζικό σύστημα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με εγχώριους τραπεζικούς πόρους κι εγγυήσεις. Κι αργότερα θα έρθουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Χρηματοδότηση της οικονομίας, των υποδομών, της κοινωνίας ακόμη δεν έχουμε δει. Ελπίζω ότι θα έρθουν τα χρήματα μέχρι το καλοκαίρι», δήλωσε αναλυτικά.

 

Προσθετικά, εξήγησε πως τα χρήματα από το Ταμείο πρέπει να κατανεμηθούν ισόρροπα, ώστε όλα τα κοινωνικά στρώματα ν’ αναπτυχθούν κι όχι μόνο λίγα. «Βλέπουμε ανάκαμψη του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) που να είναι περιορισμένη σε λίγα εισοδηματικά κλιμάκια. 

 

Δεν έχουμε  διασπορά του πλούτου κι αυτό είναι ανησυχητικό. Η ανάπτυξη μοιράζεται σε πολύ λίγους και δημιουργεί μία ταξικότητα στην ελληνική κοινωνία», παρατήρησε με προβληματισμό.


πηγή



Νέοι Αγρότες | Πόσοι & πότε πληρώνονται ανά περιφέρεια

 

 

Καλά νέα στο ελαιόλαδο! Μπλόκο Ιταλίας με νόμο στην πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε κάτω του κόστους τιμές 

 

 

Έξαλλος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Κουράστηκα, βαρέθηκα, αηδίασα!»

 

 


Κορονοϊός: Βήμα βήμα η διαδικασία για την 5νθήμερη άδεια 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου