1/11/21

Κόστος παραγωγής ελαιολάδου: παράγοντες επίδρασης και τρόποι μείωσης

 

 

 

             Η επίτευξη υψηλής εμπορικής αξίας δεν είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση απαιτώντας  χρόνο, χρήμα και κατάλληλη προετοιμασία. 

Ένα από τα προαπαιτούμενα είναι ο περιορισμός του κόστους παραγωγής στον ελαιώνα, ζήτημα που συνιστά «πληγή» για το μέσο ελαιοπαραγωγό που αγνοεί βασικές έννοιες οικονομικής διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας.


Ας δούμε λοιπόν, βασιζόμενοι σε πραγματικές μετρήσεις σε ελληνικούς ελαιώνες, τι δείχνουν οι αριθμοί και ποιες είναι οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες ώστε να αυξήσουμε εντέλει το περιθώριο κέρδους, ακόμα κι αν η τιμή παραγωγού παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.  Άλλωστε μία σωστή πιστεύω άποψη είναι ότι το κέρδος περνάει εκ των έσω.

 

Σύμφωνα με μετρήσεις σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και ελαιώνων, το κόστος παραγωγής μετρημένο σε κόστος ανά λίτρο (και όχι ανά στρέμμα) επιμερίζεται στους παρακάτω παράγοντες, με σειρά βαρύτητας:

 

  • Συγκομιδή (περίπου 50% του συνόλου)

  • Έκθλιψη στο ελαιουργείο

  • Κλάδεμα

  • Λίπανση

  • Διαχείριση εδάφους

  • Φυτοπροστασία

     

Με μια γρήγορη ματιά επιβεβαιώνεται ότι η συλλογή αποτελεί παράγοντα υψηλής δαπάνης, αλλά καταρρίπτεται ο μύθος ότι η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Μεγαλύτερη σημασία έχει όμως να αναλυθεί η σημασία εκάστου παράγοντα, γεγονός που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση κατάλληλων πρακτικών περιορισμού των εξόδων της γεωργικής εκμετάλλευσης.

 

                Η εξέταση των κατάλληλων καλλιεργητικών χειρισμών πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό το πρίσμα του τελικού στόχου: την αύξηση της απόδοσης και άρα με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα την αύξηση του ελαιοκομικού εισοδήματος. Μεταφράζοντας τον όρο αύξηση απόδοσης ορίζουμε τον αριθμό των καρπών και το ποσοστό ελαιοπεριεκτικότητας ανά στρέμμα.

 

              Αύξηση αριθμού των καρπών είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσω της αποτελεσματικής καταπολέμησης των παθογόνων και ζιζανίων χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φάρμακα, στη σωστή ποσότητα, στον κατάλληλο χρόνο και με την πρέπουσα μέθοδο. Περισσότεροι καρποί θα παραχθούν με το ορθολογικό πότισμα και λίπανση. Παράλληλα, η ελαιοπεριεκτικότητα θα ανέβει όταν κλαδέψω σωστά και εκθέσω τα εναπομείναντα φύλλα στον ήλιο.

 

 

Γράφει 


Παπασταύρου Ανδρέας 

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας

 

 


Χαρές και πανηγύρια για τους ελαιοπαραγωγούς; "Πολύ καλά" τα νέα από την Ισπανία!





Καλά νέα για το φετινό λάδι - Μπαίνει μπλόκο στο φρεσκάρισμα παλιών ελαιολάδων


 

 

 

Αυτά είναι τα δικαιολογητικά για κατασκευή αγροτικής αποθήκης ή νομιμοποίηση υπάρχουσας

 

 

 

 

Έτσι αυξάνεται η περιεκτικότητα των καρπών σε λάδι

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου