21/11/21

Agroapps: Η «έξυπνη γεωργία» της ψηφιακής εποχής (pic)

 


 

Στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης, των αλγόριθμων και των data, ακόμα και σε έναν αγρότη το κινητό τηλέφωνο ή το tablet μπορεί να εξελιχθεί στο πιο χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά του. Και στην εποχή της «έξυπνης γεωργίας» που ανατέλλει υπάρχουν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες που φιλοδοξούν να κάνουν τη διαφορά.

 

 

Η Agroapps των Βαγγέλη Κοσμίδη, Μάχης Συμεωνίδου και Σταύρου Τεκέ από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία πέρυσι εισήλθε μετοχικά και η Space Hellas αποκτώντας το 35% του μετοχικού κεφαλαίου με προοπτική να το αυξήσει στο 45% μέσω μιας συνολικής επένδυσης 1,275 εκατ. ευρώ, είναι μεταξύ των λεγόμενων startups που έχουν ξεκινήσει να δίνουν «λύσεις» στο χωράφι: από προειδοποιήσεις για την εξέλιξη του καιρού, οδηγίες για το όργωμα, την άρδευση, τη φυτοπροστασία και την εφαρμογή λίπανσης έως αξιολόγηση της κατάστασης των φυτών ή ακόμα και εκτιμήσεις για την απόδοση της καλλιέργειας. 

 

 

Όλα αυτά μέσα από την επεξεργασία κρίσιμων πληροφοριών που μπορούν να αντληθούν από επιτόπιους αισθητήρες, μετεωρολογικούς σταθμούς, drones ή δορυφόρους και να αναλυθούν πάνω σε μοντέλα με ειδικούς αλγόριθμους ώστε να δώσουν μια αξιόπιστη απάντηση.

 

 

«Με απλά λόγια προσπαθούμε να καταστήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα και την τεχνολογία κρίσιμο κομμάτι της καθημερινότητας μιας παραδοσιακής ενασχόλησης. Να συνθέσουμε το εμπειρικό κομμάτι που χαρακτηρίζει σήμερα τη γεωργία με το επιστημονικό που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις στην παραγωγή, χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον», εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της Agroapps. Μάχη Συμεωνίδου.

 

 

Η εταιρεία, που ξεκίνησε το 2015, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας έμπειρων γεωπόνων, ειδικών στη τηλεπισκόπηση και την αριθμητική πρόγνωση καιρού και ειδικών του χώρου της πληροφορικής. Ο κ. Βαγγέλης Κοσμίδης, εκ των συνιδρυτών, είναι φυσικός με ειδίκευση στο περιβαλλοντικό μάνατζμεντ, ο κ. Σταύρος Τεκές, είναι ηλεκτρονικός μηχανικός με ειδίκευση στα Προηγμένα Υπολογιστικά Συστήματα και η κυρία Συμεωνίδου γεωπόνος.

 

 

Οι τρεις τους ήταν ήδη συνέταιροι στην εταιρεία περιβαλλοντικών μελετών και συστημάτων διαχείρισης DRAXIS που εδώ και αρκετά χρόνια ασκεί τη λεγόμενη «περιβαλλοντική πληροφορική». Εν ολίγοις αναπτύσσει συστήματα ανάλυσης και καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της διαχείρισης αποβλήτων, και γενικά για την κυκλική οικονομία.

 

 

Μία αρχική μελέτη για τη χρήση του νερού, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη γεωργία, θα είναι και αυτή που θα οδηγήσει αργότερα στην ιδέα της AgroApps, μια και φαινόταν ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει μεγάλες δυνατότητες στη γεωργία.

 

 

«Βοήθησε πολύ και το γεγονός ότι το 2015 ξεκίνησαν και οι πτήσεις των πρώτων δορυφόρων του προγράμματος Copernicus της Ε.Ε. Κάτι που αυτομάτως σηματοδότησε την κατακόρυφη πτώση του κόστους και την ελεύθερη εργαλειοποίηση των δορυφορικών δεδομένων», λέει η κυρία Συμεωνίδου. 

 

 

Έπειτα από περίπου τρία χρόνια η εταιρεία κατάφερε να λανσάρει τις πρώτες εφαρμογές, φτάνοντας σήμερα να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά συνάπτοντας συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες στον ευρύτερο χώρο της ελληνικής γεωργίας, όπως η Κ & Ν Ευθυμιάδης, η Ζυθοποιία Μακεδονίας- Θράκης και η Melissa Kikizas για την υποστήριξη των δικών τους πελατών- παραγωγών.

 

 πηγή

 

 

 


Νέα μέτρα: Να πως θα λειτουργήσουν από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο και ψυχαγωγία

 

 

 

Σούπερ μάρκετ: Απίστευτα κέρδη το 2020 την ίδια ώρα που 500.000 ελληνόπουλα πεινάνε!

 

 


Έως 25.000 ευρώ σε κάθε αγρότη - Μικροπιστώσεις με ελάχιστες εγγυήσεις




"Πέταξε" ψηλά η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - Έως 3,50 ευρώ/ κιλό οι πρώτες αγοραπωλησίες;




Θα φτάσει στα 4 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό το έξτρα παρθένο φέτος; Η μικρή παραγωγή και η εξαιρετική ποιότητα δίνουν "ρυθμό"




Ερωτήματα για τους θανάτους εμβολιασθέντων κατά της Covid στην Ελλάδα




Οριστικό: Δεν είναι δασικές με απόφαση ΣτΕ οι δηλωθείσες αγροτικές εκτάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ 

 

 

 

Πύργος: Δεν ξανάγινε τέτοια κινητοποίηση επαγγελματιών!

 

 

 

 

Επίδομα Θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα myθερμανση – Πώς θα κάνετε αίτηση

 

 


Δήμος Πύργου - Επιτάλιο: Επίθεση αδέσποτων σε οκτάχρονο μαθητή - Τι κάνει η Δημοτική Αρχή;

 

 


ΕΚΤΑΚΤΟ: Η πρώτη συστημική δημοσκόπηση (Metron Analysis) που δείχνει κατάρρευση της «μητσοτακικής» ΝΔ στο 28%!

 

 


Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιστραφεί ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο - 200.000 οι δικαιούχοι 

 



Νέος Αναπτυξιακός: Διαδικασίες «εξπρές» στη χρηματοδότηση - Οι κλάδοι που θα επιδοτηθούν




Χαμόγελα στους ελαιοπαραγωγούς; - Θα ..."απογειωθεί" η τιμή στο ελαιόλαδο φέτος;

 

 

 

Αυτά είναι τα 5 συχνά λάθη στη συγκομιδή της ελιάς

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου