27/5/22

Οι καλές καιρικές συνθήκες στις αγορές της Ευρώπης έχουν αυξήσει την ζήτηση καρπουζιού



Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα είναι στην αγορά τα καρπούζια της Τριφυλίας, ενώ από τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η συγκομιδή στα υπαίθρια της Ηλείας.



Η ζήτηση για εξαγωγές μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε καλά επίπεδα και σε αυτό βοηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες στην ΕΕ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «ξεκίνησαν οι εξαγωγές καρπουζιού στην περιοχή. Μέχρι τώρα έχουν ξεπεράσει τους 1.000 τόνους τα καρπούζια που έφυγαν για το εξωτερικό. Πάνε σε όλες τις αγορές της Ευρώπης (από Εσθονία μέχρι Αγγλία και από Νορβηγία μέχρι Μάλτα). Παράλληλα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στην εγχώρια αγορά.

Φέτος έχουμε καλές αποδόσεις και πολύ καλή ποιότητα. Τα καρπούζια που συγκομίζονται έχουν καλή ωρίμανση και καλή γεύση. Μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές της Ευρώπης είναι καλές και βοηθούν την κατανάλωση του καρπουζιού».

Ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, παραγωγός από την Κυπαρισσία, ανέφερε στον AγροΤύπο ότι «οι τιμές παραγωγού αυτή την εποχή είναι στα 40 - 45 λεπτά το κιλό, που είναι υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η ροή των εξαγωγών πάει καλά αλλά υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης. Αυτή την εποχή έχουμε πολλές συγκομιδές προϊόντων στην περιοχή και λείπουν οι εργάτες γης.

Επίσης έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι τα φορτωτικά που έχουν φτάσει στα 20 ευρώ ο τόνος αλλά και τα μεταφορικά. Τα καρπούζια της Τριφυλίας θα μείνουν στην αγορά μέχρι τις 15 Ιουνίου».

Αυτή την εποχή στην αγορά είναι και τα καρπούζια θερμοκηπίου της Ηλείας. Οι τιμές παραγωγού στις πρώιμες ποικιλίες είναι στα 40 - 45 λεπτά, στα στρογγυλά φτάνουν στα 40 - 55 λεπτά και στις βαρέλες που έχουν μεγάλη ζήτηση ξεκινούν από 65 και φτάνουν στα 70 λεπτά.

Ο κ. Ανδρέας Ψαχούλιας, παραγωγός από την Αμαλιάδα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι για τα πρώτα υπαίθρια καρπούζια (χαμηλής κάλυψης) της Ηλείας,αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή τους από το τέλος του Μαΐου.


πηγή agrotypos.gr

 

Επισκεφθείτε το papafotis.gr και ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει στην Ηλεία και στην υπόλοιπη Ελλάδα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου