30/5/22

Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν...

 


 Ελλείψεις στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος για τις γαλακτοβιομηχανίες και αγωνία για τις φετινές τιμές στα αλώνια από τους κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή ένα ακόμη πακέτο για ζωοτροφές υπόσχεται το ΥπΑΑΤ ύψους 100 εκατ. ευρώ. 

Από την άλλη η έλλειψη ρευστότητας στα αλώνια αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να ζητούν προκαταβολές από τις γαλακτοβιομηχανίες για την ερχόμενη περίοδο γάλακτος αλλιώς δεν θα μπορούν να βρουν γάλα για να αγοράσουν.

Ο αιγοπροβατοτρόφος και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Νίκος Παλάσκας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι η πρώτη φορά που το γάλα είναι σε χαμηλότερη τιμή στη Θεσσαλία σε σχέση με την Ήπειρο και την Μακεδονία.

Έχουμε μεγάλη ζήτηση για αιγοπρόβειο γάλα γιατί αρχίζει να μην υπάρχει στην αγορά. Το νέο πακέτο στήριξης για τις ζωοτροφές, γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, που ανέφερε ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς δεν πρόκειται να κάνει πολλά πράγματα στον κλάδο. Η αγορά ζωοτροφών έχει ξεφύγει. Τώρα θέλει γενναίες αποφάσεις.

Το σανό (υποπροϊόντα) από τα 8-10 λεπτά το κιλό που είχε τιμή πέρσι φέτος έχει φτάσει στα 20 - 22 λεπτά. Και μιλάμε δεν έχει μεγάλο κόστος εφοδίων ούτε κόστος άρδευσης. Το κριθάρι το κλείνουν οι βιομηχανίες μπύρας πάνω από τα 30 λεπτά. Πέρσι το κριθάρι για ζωοτροφές ήταν πιο ακριβό από τα συμβόλαια της ζυθοποιίας. Στα αλώνια φέτος ζητούν τιμή στο χέρι και κανείς δεν θέλει να πουλήσει.

Επίσης αυτή την χρονιά είναι ακριβό το εισαγόμενο πρόβειο γάλα. Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες δεν βρίσκουν γάλα για πρώτη ύλη της φέτας. Από την άλλη έχουμε μεγάλη μείωση ζωικού κεφαλαίου. Πάνω από 500 αιγοπρόβατα την ημέρα σφάζονται στα τρια σφαγεία της Λάρισας.

Η τιμή κρέατος έχει φτάσει στα 1,5 ευρώ το κιλό ζωντανό βάρος. Το αιγοπρόβειο γάλα στη Θεσσαλία είναι στα 1,25 ευρώ το κιλό και στην Ήπειρο - Μακεδονία στα 1,35 ευρώ».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, «αν αποφασίσει το ΥπΑΑΤ να πληρώσει ξανά ενίσχυση για ζωοτροφές θα πρέπει να την πληρώσει άμεσα για να έχουν χρήματα οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν από τα αλώνια. Βέβαια αυτή την φορά δεν πρέπει να γίνουν αδικίες. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν στοιχεία από το Άρτεμις για ισοζύγια γάλακτος. Πρέπει να ενισχύσουμε και τους μικρούς κτηνοτρόφους.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε σφαγές ζώων γιατί δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι να αντέξουν το υψηλό κόστος. Οι τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος στην Κεντρική Μακεδονία είναι στα 1,20 έως 1,25 ευρώ το κιλό. Σε άλλες περιοχές όμως έχουν αυξητικές τάσεις».

Ο κ. Στέλιος Σπανογιάννης, προβατοτρόφος από τον Τύρναβο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «κλείνουν οι σταυλικές μονάδες με αιγοπρόβατα. Ακούγονται τιμές εκκίνησης στα αλώνια για το κριθάρι στα 38 λεπτά το κιλό. Τα τριφύλια δεύτερο χέρι από 22 λεπτά που ήταν πέρσι πάει στα 32 λεπτά. Τα σιτηρά πάνε για πάνω απο 50 λεπτά. Δηλαδή πάμε για αύξηση 70% του κόστους ζωοτροφών. Τα 100 εκατ. ευρώ είναι πολύ λίγα για την εικόνα της αγοράς.

Αυτή την εποχή πάμε στις γαλακτοβιομηχανίες και ζητάμε προκαταβολές για την ερχόμενη εμπορική περίοδο. Αν θέλουν να βρουν γάλα θα πρέπει να πληρώσουν. Χρήματα δεν έχουν οι κτηνοτρόφοι και τα αλώνια πληρώνουμε ρευστό στο χέρι. Προσυμφωνίες για Σεπτέμβριο που κάνουν έμποροι με παραγωγούς δίνουν μια μέση τιμή στα 1,20 έως 1,22 ευρώ. Από τον Μάρτιο έχουμε μια αύξηση κατά 2 λεπτά. Από την εικόνα της αγοράς δεν φαίνεται να ξεπερνά την επόμενη περίοδο το γάλα τα 1,40, μακάρι να τα ξεπεράσει βέβαια.

Πάντως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έρχεται μια πολύ δύσκολη χρονιά για την αιγοπροβατοτροφία. Όσοι αντέξουν και επιβιώσουν από το υψηλό κόστος των ζωοτροφών το επόμενο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν θα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών (τσοπάνων). Δεν υπάρχουν εργάτες και θα πρέπει στο μέλλον να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τα κοπάδια μας γιατί θα τα δουλεύουμε μόνοι μας. Οπότε θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η ποσότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος στην χώρα μας».  

 

πηγή  agrotypos.gr


Επισκεφθείτε το papafotis.gr και ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει στην Ηλεία και στην υπόλοιπη Ελλάδα

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου