10/5/22

Σοκ με πληθωρισμό! 28 χρόνια πίσω γύρισε η Ελλάδα



 

Σοκ στους Έλληνες καταναλωτές ο πληθωρισμός, ο οποίος με επίσημες ανακοινώσεις σκαρφάλωσε στο 10% γυρίζοντας 28 χρόνια πίσω... 

 

Στο 1994 γύρισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Τότε με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα έκανε την προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό για να μπει στο νομισματικό «κλαμπ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 

Βέβαια, τότε είχαμε δραχμή για νόμισμα και όχι ευρώ όπως σήμερα, το οποίο υποτίθεται ότι μας προστατεύει από τέτοιου είδους πληθωρισμούς..  

 

 Χωρίς απαντήσεις η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία συνεχίζει την έξω από κάθε λογική υψηλή φορολογία στα καύσιμα, για παράδειγμα. Όλα δείχνουν ότι πάμε για 2,5 ευρώ ανά λίτρο με την φορολογία που συνεχίζει να επιβάλει η κυβέρνηση.

 

 Η αλματώδης άνοδος των ενεργειακών τιμών “καίει” εισοδήματα και οικονομικό κλίμα και έχει διαμορφώσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ. 

Μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναθεωρήθηκαν προς το χειρότερο για τη φετινή χρονιά, ανεβάζοντας τον μέσο πληθωρισμό στα επίπεδα του 5,6%- από 1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. 

 

Οι αναλύσεις δείχνουν σενάρια για ετήσια αύξηση ακόμα και στο 11%, ενώ «μαύρο ρεκόρ» χτυπά το καταναλωτικό και οικονομικό κλίμα, με την πτώση να καταγράφεται στην αγορά και στους δείκτες. 

 

Ο πληθωρισμός άρχισε να δείχνει τα δόντια του από τον Ιανουάριο όταν και εκτινάχθηκε στο 6,2%, σε υψηλό επίπεδο από το 1997, καταγράφοντας δηλαδή ιστορικό ρεκόρ από τότε που η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ. 

Τον Δεκέμβριο του 2021 ανήλθε σε 5,1% από 3,4% τον Οκτώβριο και 4,8% τον Νοέμβριο.

 

 

Οι Ρώσοι περικύκλωσαν 10.000 Ουκρανούς στο Severodonetsk: Η μάχη που κρίνει την τύχη του Ντόνμπας 

 

 

 

Ιταλός υπ.Οικολογικής Μετάβασης: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά για ένα δεύτερο Σχέδιο Ανάκαμψης»

 

 

 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ώρα αποπληρωμών για 700.000 επαγγελματίες - Ποιοι κερδίζουν έξτρα κούρεμα του χρέους 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου