Tο νομοσχέδιο Πλεύρη - Γκάγκα με την έγκριση του πρωθυπουργού «κόβει» την πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες δομές
Τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει στη δημόσια υγεία το νέο νομοσχέδιο Πλεύρη – Γκάγκα, το οποίο πήρε πριν από λίγα 24ωρα την έγκριση του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, και έτσι είναι θέμα χρόνου να κατατεθεί από τους δύο υπουργούς για συζήτηση στη Βουλή.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που επεξεργάζεται εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας, θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς συμπυκνώνει τις νεοφιλελεύθερες ιδέες της κυβέρνησης για την Υγεία και το μέλλον των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις φάσεις της δημόσιας υγείας βάζει ιδιώτες από την «μπροστινή πόρτα», ενώ παράλληλα προβλέπει τη διάλυση των περιφερειακών νοσοκομείων και τη μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας.
Στη πραγματικότητα ο νόμος Πλεύρη – Γκάγκα, που θα αφορά τόσο την πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και τον ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών που έρχονται σε επαφή με τις δημόσιες δομές υγείας.
Οι άξονες του νέου νομοσχεδίου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αλλαγή στη διαδικασία των επισκέψεων σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ενώ εισάγει και την capitation, δηλαδή την κατά κεφαλήν αποζημίωση των επισκέψεων.
Στόχος είναι να ενισχυθεί ο ρόλος του θεράποντα ιατρού ως «οδηγού» στο σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα προβλέπει αλλαγές και στη διοικητική οργάνωση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικοί άξονες του σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης είναι:
Η ενοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων της ΠΦΥ και η δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας με τις ιδιωτικές δομές ΠΦΥ
Η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με καθεστώς μερικής απασχόλησης προκειμένου να μη γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων με όρους ιδιωτικού, δηλαδή με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος του χειρουργείου.
Η υποχρεωτική εφαρμογή του προσωπικού γιατρού για όλους τους πολίτες. Οι γιατροί αυτοί θα κρίνουν εάν θα πρέπει να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο, διαφορετικά ο ασθενής δεν θα έχει καμιά πρόσβαση σε δημόσια δομή.
Αντίθετα, θα μπορεί, εννοείται, να έχει πρόσβαση σε ιδιωτική δομή, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού του γιατρού. Θα πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο θα αμείβονται και στους οποίους θα πρέπει να εγγραφούν οι πολίτες.
πηγή
Δήμος Πύργου: Παραιτήθηκε (ανεπίσημα) ο κ. Χάρης Μικελόπουλος από πρόεδρος του ΔΟΠΠ
Δήμος Πύργου: Διώξτε τον Χαϊκάλη για να σας δώσουμε επιχορήγηση και χώρο
Πύργος: Μπλόκο σε παράσταση με Χαϊκάλη - Ο πολιτισμός στο στόχαστρο...
Κίνα: Κάλεσε τις ΗΠΑ να «απολογηθούν» για τα 26 εργαστήρια βιολογικών όπλων που χρηματοδοτούσαν στην Ουκρανία!
Κ.Μητσοτάκης: Είπε ψέματα ή όχι για να στείλει όπλα στην Ουκρανία; – Τι είχε αποφασίσει η ΕΕ
Ηλεία: Έρχονται 72 προσλήψεις από το Υπoυργείο Πολιτισμού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου