15/7/19

15 Ιουλίου 1974 Ημέρα Εθνικής Θλίψης

Σαν σήμερα άνοιξαν την Κερκόπορτα στην Κύπρο



Όποιος δεν θυμάται την Ιστορία του την ξαναζεί


Το boreiaileia.blogspot.com με απέραντη θλίψη σας θυμίζει ότι σαν σήμερα, πριν 45 χρόνια, εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα στην μαρτυρική μας Κύπρο.   


Σαν σήμερα, εκείνο το μαύρο για τους Έλληνες πρωινό  της 15ης Ιουλίου 1974, τεθωρακισμένα οχήματα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λευκωσίας.  


Είχε προηγηθεί διαταγή από τη στρατιωτική Χούντα των Αθηνών.  


Στόχος, υποτίθεται πως ήταν, να ανατραπεί η κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακάριου. 


Στην πραγματικότητα, όπως αποδείχτηκε από τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν, ο πραγματικός στόχος ήταν να δοθεί η αφορμή στην Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά στην Κύπρο ως εγγυήτρια Δύναμη και να κάνει την διχοτόμηση.  



 Η Τουρκία, έτοιμη από εβδομάδες πριν (πως το γνώριζε άραγε;) εξαπέλυσε την εισβολή στις 20 Ιουλίου του 1974 και μετά από απίστευτες βαρβαρότητες σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, που δεν χωράει ανθρώπου νους, κατέλαβε το 38% της Κύπρου.  



Η προδοτική Χούντα των Αθηνών, όχι μόνο έδωσε την αφορμή στους Τούρκους να κάνουν την εισβολή αλλά εξασφάλισε, στις 5 ημέρες που μεσολάβησαν της εισβολής, πως οι ολιγάριθμες Ελληνικές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να την αποκρούσουν.  


Τι έκαναν; 


Εξέδωσαν διαταγές που απαγόρευαν, οποιαδήποτε αμυντική προετοιμασία εκ μέρους του Ελληνικού Στρατού, για να αποκρούσει την οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των Τούρκων. 



Έφτασαν στο σημείο, να διατάξουν το Στρατό να παραμείνει κλεισμένος στα στρατόπεδα, ακόμη και την ώρα που οι Τούρκοι έκαναν την εισβολή! 



Η Χούντα έλεγε στους ανήσυχους Έλληνες αξιωματικούς, που έβλεπαν τα πλοία των Τούρκων να πλησιάζουν στις ακτές της Κύπρου, ότι οι Τούρκοι δεν έκανα εισβολή αλλά ...ασκήσεις!!!    



Έλεγαν στους στρατιώτες μας να μην κάνουν καμία προετοιμασία για να αμυνθούν γιατί οι Τούρκοι θα το παρεξηγούσαν και θα το έβλεπαν σαν ...προκλητική ενέργεια!  



Στο τέλος, αφού ήταν αργά για επιτυχημένη αντίδραση, οι Έλληνες στρατιώτες έπραξαν το καθήκον τους, ως σύγχρονοι Λεωνίδες και πολέμησαν με απίστευτο πείσμα και γενναιότητα.  



Προδομένοι από τη Χουντική Κυβέρνηση και από τους Συμμάχους μας, έχυσαν το αίμα τους και κατάφεραν μόνοι τους να κρατήσουν ελεύθερα τα κρατικά κτήρια της Λευκωσίας και το αεροδρόμιο. 



Το boreiaileia.blogspot.com σας ζητά να μην λησμονήσετε ποτέ τα γεγονότα της Κύπρου, για να μην τα ξαναζήσουμε είτε στην Κύπρο, είτε στη Θράκη, είτε στο Αιγαίο.  



ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ στους ήρωες που έχυσαν το αίμα τους για να κρατήσουν Ελεύθερη την Κύπρο.  







Διαβάστε για ποιους λόγους φτιάξαμε αυτό το blog με ένα κλικ στον τίτλο 

 boreiaileia.blogspot.com για την ανάπτυξη στη βόρεια Ηλεία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου