Κρατήθηκε και φέτος η παράδοση!
Το boreiaileia.blogspot.com με χαρά σας μεταδίδει εικόνες από τη ζωντανή παράδοση του τόπου μας.
Ο λόγος για το Κάστρο Χλεμούτσι. Όπως κάθε χρόνο την
Καθαρά Δευτέρα, έτσι και φέτος, οι γυναίκες του χωριού τήρησαν την παράδοση και έψησαν τα παραδοσιακά κουλουράκια στο φούρνο του χωριού.
Καθαρά Δευτέρα, έτσι και φέτος, οι γυναίκες του χωριού τήρησαν την παράδοση και έψησαν τα παραδοσιακά κουλουράκια στο φούρνο του χωριού.
Μαζεύονται σε παρέες, για να βοηθήσει η μια την άλλη στην παρασκευή και μετά πηγαίνουν στο φούρνο του χωριού, για να τα ψήσουν.
Από νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ο φούρνος θα μείνει ανοικτός όσο χρειαστεί. Μέχρι αργά το απόγευμα αν είναι απαραίτητο.
Μοσχοβολά όλη την ημέρα από τα πεντανόστιμα κουλουράκια, που σιγοψήνονται με τέχνη.
Μια τέχνη, που περνά από γενιά σε γενιά. Ο φούρνος "Πανταζή" βρίσκεται στο Χλεμούτσι από το 1978.
Τον ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πανταζής, πριν από 41 χρόνια. Γρήγορα έγινε γνωστός για το μοναδικής γεύσης παραδοσιακό καρβέλι που έφτιαχνε στο φούρνο με τα καυσόξυλα!
Όλες αυτές τις δεκαετίες μέχρι σήμερα, τα καλοκαίρια οι παραθεριστές έρχονται από όλες τις γύρω περιοχές για το "επώνυμο" ψωμί. Το ψωμί του Κάστρου!
Την τελευταία δεκαετία έχει αναλάβει η δεύτερη γενιά. Οι γιοι του Παναγιώτης και Γιάννης. Γνώστες των μυστικών που παρέλαβαν από τον πατέρα τους και συνεχιστές μιας παράδοσης νοστιμιάς.
Αλλά και η τρίτη γενιά είναι εδώ και προετοιμάζεται να φανεί άξιος συνεχιστής. Ο Κωνσταντίνος Πανταζής ο νεότερος, ούτε που το συζητάει να επιλέξει άλλο επάγγελμα.
Το ψήσιμο των κουλουριών, κάθε Καθαρά Δευτέρα, για το βράδυ της Ανάστασης φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες ακόμα, εδώ στο Κάστρο Χλεμούτσι.
Ευτυχώς!
Διαβάστε πρόσφατα άρθρα μας
Διαβάστε για ποιους λόγους φτιάξαμε αυτό το blog με ένα κλικ στον τίτλο boreiaileia.blogspot.com για την ανάπτυξη στη βόρεια Ηλεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου