14/6/22

Επίδομα ρεύματος: Δείτε πριν την αίτηση τι πρέπει να προσέξετε


 


 Ανοίγει τις επόμενες ώρες η πλατφόρμα για αίτηση για το επίδομα ρεύματος. Ποιοι χάνουν τα χρήματα και γιατί.



Όλα έτοιμα για να ανοίξει η πλατφόρμα, όπου θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση για το επίδομα ρεύματος. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί τελικά να μην πάρετε την επιστροφή χρημάτων από 18 έως 600 ευρώ. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις, μπορείτε να τσεκάρετε αν θα είστε τελικά στη λίστα για να λάβετε την επιδότηση.

Υπενθυμίζεται αρχικά πως οι δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα προκύψει μετά από αφαίρεση των φόρων. Σημειώνεται επίσης ότι θα αφορά μόνο τους λογαριασμούς κατανάλωσης της πρώτης κατοικίας ή της φοιτητικής κατοικίας της περιόδου από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.

Ακόμα όμως και αν καλύπτετε τα παραπάνω βασικά κριτήρια, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι μια σειρά από άλλους λόγους μπορεί να σας «κοστίσουν» ακόμα και τα 600 ευρώ.


Όπως υπογραμμίζεται στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για το Power Pass πριν από λίγες ημέρες, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.


Τσεκάρετε το συμβόλαιο με τον πάροχο

Σύμφωνα επίσης με το ΦΕΚ, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά σε παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.


Η «παγίδα» με την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού

Η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί τελικά να στερήσει από πολλούς το δικαίωμα υποβολής της αίτησης για το επίδομα ρεύματος. Για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό που έχει εκδοθεί την 1η Ιουνίου 2022 και έχει περίοδο κατανάλωσης 31/01/2022 – 29/05/2022, ο καταναλωτής δεν δικαιούται καμία επιστροφή.

 Ο λόγος αφορά στην υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3, για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού, που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως και την 31η Μαΐου 2022.

Ως εκ τούτου, ό,τι εκδίδεται μετά τον Μάιο, ακόμα και εάν αφορά στο «επίμαχο τετράμηνο» των αυξήσεων, είναι εκτός επιδότησης.


Κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

 Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.

Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. 

Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.


Πώς θα υπολογίσετε πόσα χρήματα Power Pass θα πάρετε

Όπως εξηγεί το ΦΕΚ, το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται ως ποσοστό 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού των ποσών έκπτωσης:

    που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021
    που έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού


πληροφορίες από ieidiseis.gr

 

Επισκεφθείτε το papafotis.gr και ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει στην Ηλεία και στην υπόλοιπη Ελλάδα

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου