26/10/18

Βυζαντινή κατάνυξη στον Άγιο Δημήτριο στο Κάστρο Χλεμούτσι

Εορτασμός με μηνύματα... 




Το Κάστρο γιόρτασε τον Άγιο Δημήτριο με Ορθόδοξη ταπεινότητα 


Το boreiaileia.blogspot.com σας ενημερώνει για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Κάστρο, στο Χλεμούτσι.



Με θρησκευτική ευλάβεια και ταπεινότητα, όπως αρμόζει στην Ορθοδοξία, γιόρτασαν τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου οι Καστρινοί και οι επισκέπτες, στη βυζαντινή εκκλησία του χωριού, που βρίσκεται κάτω από τα επιβλητικά τείχη στο Χλεμούτσι. 



Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται εκεί τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα, πριν έρθουν οι Φράγκοι κατακτητές και κτίσουν το φρούριο στην κορυφή του λόφου, για να εξασφαλίσουν την υποδούλωση των Ελλήνων.



Οι πιστοί ήρθαν και φέτος, όπως ερχόντουσαν κάθε χρόνο τα τελευταία 950 χρόνια. 



Μετά τη γιορτή του Αγίου, αυτό είναι το δεύτερο ελπιδοφόρο μήνυμα της ημέρας. Σε αυτά τα χώματα πέρασαν οι Φράγκοι κατακτητές για διακόσια χρόνια και οι Έλληνες δεν λύγισαν. 



Περιφρούρησαν την Πίστη τους και τον πατριωτισμό τους σε πείσμα των φοβερών διώξεων που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι Φράγκοι. 



Και έτσι αλύγιστοι παρέμειναν. Μέχρι την άγια ημέρα, που ο Δεσπότης του Μυστρά και μελλοντικός Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δραγάτσης Παλαιολόγος, κατανίκησε τους σιδερόφραχτους ιππότες και τους απελευθέρωσε.



Και ύστερα, ήρθε η Τουρκοκρατία με νέες θυσίες, διώξεις και αίμα. Οι Έλληνες όμως, ήταν πάντα εδώ. 



Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα να τον τιμούν και να προσεύχονται για την ελευθερία. Όπως και έγινε μετά από τρεισήμισι αιώνες τουρκικής βαρβαρότητας. 



Το boreiaileia.blogspot.com θέλει να τονίσει ότι αυτό είναι το μεγαλειώδες μήνυμα που μεταδίδει ανά τους αιώνες η μικρή και ταπεινή βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. 



Για εννιάμισι αιώνες είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να δημιουργούμε. Δεν το βάζουμε κάτω. 



Το boreiaileia.blogpost.com εύχεται χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και σας ζητά να μην ξεχάσετε ποτέ το μήνυμα του μικρού και ταπεινού αυτού ναού. 
Θα αγωνιζόμαστε για την προκοπή και την ανάπτυξη στην Πατρίδα μας και στην βόρεια Ηλεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου